Molitva za one koji tuguju za vrijeme Božića

Ako vas obuzima tuga ovog Božića, niste sami. Ovo je molitva za sve koji tuguju za vrijeme Božića. 

Ako bih mogla dati sažetak ove godine u jednoj riječi, to bi bio gubitak.

Da, imali smo predivne blagoslove ove godine, ali su blagoslovi bili snažno nadjačani ogromnim gubicima. A, kako se približava blagdan, gubici nam padaju sve teže.

Provela sam posljednjih osam mjeseci pokušavajući učiniti sve što mogu kako bi ojačala svoju vjeru, kako bi se uzdala u Boga. Ali ovaj tjedan, gubim bitku. Posrćem pod težinom ove godine.

Posljednjih nekoliko dana, jednostavno se slamam. Ne mogu zadržati suze ni jedan tren. Ne mogu stavim osmijeh na lice i pretvarati se kako je sve u redu. Ne mogu u sebi zadržati tugu koja ispunjava svaki pedalj moga bića.

Možda shvaćate. Možda se i vi osjećate kao da je ova godina bila košmar, koji je uništio mir i sigurnost. Možda se osjećate kako se vaš život ruši i lomi. Možda ne možete više zadržavati suze nastavljajući se pretvarati da je sve u redu.

I, možda kao i ja, niste spremni suočiti se s blagdanima. Ne možete naći ni gram blagdanskog duha, ne želite čuti božićne pjesme na radiju. Možda ste prosto spremni za kraj blagdana.

Ako vas obuzima tuga ovog Božića, niste sami. Možemo li se za trenutak pomoliti?

Gospodine Isuse, preplavljena sam. Moje srce je teško i tegobno. Gubici u ovoj godini me slamaju, nadvladavajući moj mir i radost.

“Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba.” Psalam 34,18

Znam da nam govoriš kako si blizu onima slomljenog srca, ali ja te ne osjećam. Osjećam se izgubljeno, beznadno, i napušteno. Moj duh je slomljen, i ne osjećam se kao da me spašavaš.

Trebam te. Potrebno mi je da me privučeš sebi. Potrebno mi je da mi podigneš duh, da me izbaviš. Potrebno mi je da uzmeš moju tugu i daš mi duha radosti.

“Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo Potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi.” 1. Petrova 5,10

Znam da je ovo vrijeme, vrijeme koje ima početak i kraj. Ali sada osjećam kao da se nikada neće završiti. Potrebna mi je nada, nada za vjeru kako ćeš me zaista obnoviti, osnažiti me. Trebam sada vjerovati da ćeš me jednog dana sastaviti i postaviti na noge zauvijek. Trebam viziju za budućnost koju si mi spremio, budućnost nade i blagoslova od Tebe.

“U njega se srce moje pouzdalo, on mi pomognu; stoga kliče srce moje, pjesmom mu svojom zahvaljujem.” Psalam 28,7

Dok prolazim kroz nevolje ovoga života, iznova se učim da Ti vjerujem. Znam kada izađem na drugoj strani, naći ćeš me u potpunosti vjernu. Znam da ćeš mi pomoći. Daj mi da vidim načine na koje radiš oko mene, i pomažeš mi. Ispuni moje srce radošću da ti pjesmom zahvalim.

“Čiji je značaj čvrst, koji čuva mir jer se u te uzda.” Izaija 26,3

Lako je skloniti pogled i fokusirati se na mnoge gubitke koje sam doživjela. Oprosti mi. Pomogni mi da vratim moje misli, moju pozornost na tebe, Znam da ćeš mi pomoći. Pomozi mi da prionem za Tebe, za Tvoju riječ, za Tvoja obećanja. Pomozi mi da se uzdam u Tebe, jer znam da je to jedini način da uživam savršeni mir.

“Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno.” Sefanija 3,17

Raduj se u meni. Smiri moje strahove. Uživaj u meni. Pomozi mi da Tvoju ljubav osjetim na opipljive načine.

“Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!” Hebrejima 4,16

Nikad mi više nije trebala Tvoja milost i milosrđe nego sada. Stojim pred Tvojim tronom, moleći te da je izliješ na mene. Daj mi izdašno tvoje darove, Tvoju dobrotu. Ti si mi jedina nada!

“Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas.” 1. Petrova 5,7

Stalno Ti predajem svoje brige, ali izgleda da ih uvijek uzmem opet. Pomozi mi da ih se oslobodim jednom za svagda. Uzmi ih Gospodine. Ne mogu ih nositi više. Zabrinutost i bojazni ovog života me slamaju, isisavajući život iz mene.

“Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sâm Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.” Rimljanima 8,26

Ne mogu opisati svoju slabost. Posrćem pod težinom boli i patnje. Nemam riječi kojim bi molila, ništa osim slomljenog srca nemam Ti ponuditi. Pomozi mi u mojoj slabosti. Posreduj u moje ime. Izlij Tvoje molitve i uzdahe nada mnom. Ne postoje dragocjenije molitve od tvojih molitvi za mene.

“Ne spominjite se onog što se zbilo, nit ‘mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate?” Izaija 43,18-19

Kada uzmeš nešto, znam da za to postoji razlog. Ne razumijem Tvoje putove, Tvoju svrhu. Ne shvaćam zašto smo prošli kroz ove ogromne gubitke. Ali znam da ćeš Ti učiniti nešto novo. Znam da ćeš uzeti prošlost i učiniti nešto novo. Znam da uvijek radiš oko mene i u meni. Učini nešto novo u meni. Predajem se Tebi.

“Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” Rimljanima 8,28

Oče, Ti nam govoriš kako nam sve izvodiš na dobro. Ja to trenutno ne vidim. Ne znam kako bolest i smrt mogu izaći na dobro. Nemam Tvoje oči u ovoj situaciji, ali Ti vjerujem. Vidjela sam kako si od najtežih, bolnih okolnosti iskoristio za dobro. Želim vjerovati kako ćeš i u ovoj godini to učiniti. Pomozi mojoj nevjeri.

“Vratite se u Tvrđavu, izgnanici puni nade, još danas – ja navješćujem -dvostruko ću ti uzvratiti.” Zaharija 9,12

Neka ja budem među onima punim nade, jer si Ti moja jedina nada. Ne znam kako da nadvladam ovu nevolju. Ne znam kako da živim usred ovih gubitaka. Pomozi mi da prionem uz Tebe. Pomozi mi da prionem za obećanje kako imaš velike blagoslove za mene, blagoslove koji nadilaze nevolju.

“Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika!” Tužaljke 3,22-23

Hvala Ti što se Tvoja milost nikad ne završava, što je Tvoja vjernost savršena. Hvala Ti što je svaki dan ispunjen Tvojom ljubavlju, dobrotom i milošću. Daj mi svježe oči kojim mogu vidjeti ljepotu života koji si mi dao, unatoč bolu i patnji s kojim se trenutno suočavam.

“Jer samo za tren traje srdžba njegova, a čitav život dobrota njegova. Večer donese suze, a jutro klicanje.” Psalam 30,6

Gospodine, hvala Ti što Tvoji blagoslovi dolaze. Ima kraja ovoj boli i ovoj patnji. Samo te molim da me održiš tijekom noći, dok čekam na jutro.

Dok prolazim kroz blagdansko vrijeme, daj mi svjež pogled na to tko si Ti. Pomozi mi da se sjetim patnje koju si Ti iskusio dok si gledao svog Sina na križu, dar za mene. Pomozi mi da se sjetim radosti i čuda predivnih darova koje imamo, samo zato što si Ti dao dragocjeno dijete tog božićnog jutra. Pomozi mi da svoj um i srce usredotoči na Emanuela, Boga koji je sa mnom.

Ti si moj nada, moja jedina nada, i za Božić i svakog drugog dana na ovoj zemlji. Neka uvijek nosim Tvoju nadu u sebi. U Isusovo ime molim, amen.

Autorica: Dena Johnson; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: