Može li molitva promijeniti Božje mišljenje?

Na ovo pitanje se može najbolje odgovoriti ako se podijeli na dva pitanja:

1) Mijenja li molitva Božje mišljenje? i

2) Mijenja li molitva stvari?

Odgovor na prvo pitanje je ne, Bog ne mijenja svoje mišljenje. Odgovor na drugo pitanje je da, molitva mijenja stvari. Pa kako molitva može promijeniti okolnosti bez mijenjanja Božjeg mišljenja?

Prvo, da bi Bog promijenio svoje mišljenje, On bi se morao poboljšati na neki način. Drugim riječima, ako bi Bog promijenio mišljenje, to bi pokazalo da je Njegov način razmišljanja imao manu, ali zato što smo se molili, On je poboljšao svoj plan povodom naše situacije. Mi mijenjamo vlastito mišljenje kada vidimo bolji način da učinimo nešto. Razmišljali smo o A, ali smo shvatili da je B bolje, pa promijenimo mišljenje. Ali, budući da Bog zna sve otpočetka do kraja (Otkrivenje 22,13; Efežanima 1,4), nije moguće poboljšati nijedan plan koji je napravio. Njegovi planovi su već savršeni (2. Samuelova 22,31) i On je rekao da će se njegovi planovi ostvariti (Izaija 46,9-11).

Što s poglavljima kao što je Izlazak 32,14 koji izgleda kao da se Bog “pokajao” za svoje djelo? Hebrejska riječ nacha, koja se često prevodi kao “pokajati se” ili “promijeniti mišljenje”, može također značiti i “tuga” ili “donijeti utjehu”. Postanak 6,6 je prvi put kada se ova riječ koristi za Gospodina: “Jahve se pokaja i u svom srcu ražalosti što je načinio čovjeka na zemlji.” Ovo izgleda da se Bog dvoumio oko svoje odluke da stvori ljudsko biće. Ali, budući da su Božji putevi savršeni, trebamo tražiti drugu alternativu. Ako primijenimo drugi prijevod riječi “pokaja”, možemo shvatiti da je čovjekovo nevaljalstvo donijelo veliku tugu u Božje srce, posebno u svjetlu onoga što treba učiniti kako bi ga povratio.

Jona 3,10 je još jedan primjer hebrejske riječi nacha: “Bog vidje što su činili: da se obratiše od svojega zlog puta. I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio i ne učini.’’ Drugim riječima, Bog se utješio činjenicom da nije morao uništiti Ninivljanima kao što je rekao da će učiniti. Nije promijenio svoje mišljenje; već je znao da će se pokajati.

Njegova djela su uvijek dio Njegova šireg plana koji je nastao prije nego što je stvorio svijet. Jeremija 18,8 nam pomaže razumjeti ovaj koncept: “i taj se narod, protiv kojeg sam govorio, obrati od opačina i zloća, tada ću se ja pokajati za zlo koje mu bijah namijenio.” Bog ne mijenja svoje mišljenje; On se tješi istinom da će čovjekovo pokajanje obuzdati posljedice koje je on, u svojoj pravednosti, odredio.

Pa ako molitva ne mijenja Božje mišljenje, zašto da molimo? Mijenja li molitva naše okolnosti? Da. Bog se raduje u tome da mijenja naše okolnosti kao odgovor na našu molitvu vjere. Isus nas je učio “kako valja svagda moliti i nikada ne sustati” (Luka 18,1). Prva Ivanova 5,14-15 nas također podsjeća da kada se molimo po Božjoj volji, On čuje i odgovara. Ključna fraza je “po njegovoj volji”. To isto uključuje i Božji tajming.

Možemo ovako razmišljati: otac planira kupiti kćerki auto kada napuni 16 godina. Zna da će tada ona imati posao, biti aktivna u crkvi i školskim aktivnostima, i moći će sama plaćati osiguranje. Ali također planira pričekati s davanjem auta dok ona ne zatraži, jer želi da ona cijeni takav dar. Ali s 11 godina, ona počinje moliti za auto. Moli, preklinje, i ljuti se kada napuni 12,13 i 14 godina, a auta i dalje nema. Ona sazrijeva pomalo i prestaje traži, ali u 16-oj godini prilazi svom ocu na razboritiji način i objašnjava svoju potrebu za autom, izražavajući uvjerenje da će se njezin tata pobrinuti za tu potrebu. Za vrlo kratko vrijeme, on joj radosno daje ključeve. Je li on promijenio svoje mišljenje? Ne, uvijek jo je planirao dati auto. Je li bilo potrebno da ona to traži? Da, to je bio dio njegove odluke.

Na sličan način, naš nebeski Otac nas poziva da tražimo od Njega sve što nam je potrebno. On se raduje dati nam to kada je to dio Njegovog plana. Zna da ne razumijemo uvijek Njegov tajming, ali očekuje da mu vjerujemo i ne sumnjamo (Jakov 1,5-6; Matej 6,8). Naše molitve pomažu da se naše srce složi s Njegovim srcem dok Njegova volja ne postane naš najveći cilj (Luka 22,42). On obećava da će poslušati i ispuniti želje našeg srca kada su naša srca u potpunosti Njegova (Psalam 37,4; 2. Ljetopisa 16,9).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!