Molitve Bog uvijek odgovara
Foto: Unsplash

Uspio sam pronaći šest, da tako kažem, ”osnovnih” molitvi na koje će Bog uvijek odgovoriti. Ovo je nešto što je Bog rekao da će sigurno učiniti.

Ako ste poput mene, onda vjerojatno imate iskustva s time da ste često zbunjeni ili da u molitvi manje uspijevate nego u bilo kojem drugom dijelu svog života. Zbog čega se to događa? Razgovor s Bogom koji nas je izabrao, spasio i koji se brine o nama bi trebala biti najprirodnija stvar na svijetu, nije li tako? Možda i bi, ali puno puta to jednostavno nije tako.

Svi mi smo svjesni toga da bismo trebali moliti više nego što molimo. Odgovornost u vezi molitve je na nama. No ako budemo iskreni onda ćemo si priznati da niti želimo moliti više niti u stvari znamo zbog čega bismo trebali moliti više. Zašto? Možda iz razloga što ne znamo koje je ”pravo” značenje molitve ili smo to zaboravili.

U ovom videu možete pogledati sedam molitvi na koje će Bog uvijek odgovoriti:

Neka Bog govori prvi

Najvažnija stvar u vezi molitve jest ta kako bismo trebali Bogu dopustiti neka On prvi govori. Vrlo često je naš pristup molitvi takav (a takva je i naša praksa) da se ona sastoji od kombinacije zahvaljivanja, narodne religije i osnovnih biblijskih istina. Ono na čemu bi se molitva trebala temeljiti jest egzegetska rigoroznost i teološko bogatstvo biblijskih istina i učenja.

Kada vidimo u Bibliji što Riječ kaže o molitvi, vidimo da je stvar zapravo vrlo jednostavna: moliti znači zatražiti Boga da nam da sve ono što nam je obećao po svome Sinu Isusu Kristu.

Predajte Mu sve svoje brige

Sama srž evanđelja jest takva da mi kao mi nemamo ništa, da mi ne doprinosimo ništa i da mi Bogu u stvari ništa ne dajemo. Molitva, koja je oblikovana i učinjena mogućim baš zahvaljujući evanđelju, u stvari funkcionira na isti način. Bog nam daje; nismo mi ti koji nešto dajemo Bogu. Mi zamolimo, On nam to daje. Molitva ovisi i o tomu što je On učinio u nama i za nas kao i o tomu što je ono što će Bog učiniti za nas i u nama.

Isus nas podučava da slobodnog srca i otvoreno molimo našega Nebeskog Oca za sve ono za čime čeznu naša srca:

„Tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. Jer svatko tko moli – prima. Onaj tko traži – nalazi. A vrata će se otvoriti onome koji kuca.“ (Luka 11, 9 – 10)

Mi možemo s punim pouzdanjem zamoliti našega Nebeskoga Oca, znajući da su njegovi darovi za nas uvijek dobri (Luka 11, 11 – 13). Apostol Petar nas potiče i kaže neka odložimo i bacimo na njega sve naše brige i terete jer se On brine za nas (Prva Petrova poslanica 5 – 7). Sve naše brige strahove zaista i znači to – sve, čak i one za koje mi mislimo da su jednostavno ”prestrašni”, kao i one koji se odnose na materijalno. Ne trebamo se nikada bojati pitati Boga ni za što. Osim toga, uvijek bismo trebali predavati Bogu sve naše terete i brige.

Šest molitvi

Kada govorimo o molitvi, naše izražavanje naših vlastitih potreba i predavanje briga i tereta nisu da tako kažem ”teret” Novoga zavjeta. Iako nas Pismo jasno potiče na to da se za sve molimo našem Ocu koji je na Nebu, ono na što nas Bog isto tako potiče jest to da se usredotočimo na neke određene molitve ili ”vrste” molitvi.

Istina jest da Bog čuje i daje odgovore na svaku molitvu. No, postoje neke molitve, ili neke ”vrste” molitvi koje su rijetke i na koje Bog uvijek odgovara sa ”da.” Molitve na koje će Bog uvijek odgovoriti potvrdno su one molitve u kojima mi Boga molimo za točno određenu stvar koju je On odredio da će nam je dati. Bog je istinit i On će uvijek odgovoriti sa ”da” svaki puta kada ga zamolimo da svoj rad obavi kroz ono što je obećao, odnosno kroz svoju Riječ.

Uspio sam pronaći šest, da tako kažem, ”osnovnih” molitvi na koje će Bog uvijek odgovoriti.

1. Proslavi se kroz mene.

„Zemlja će biti napunjena znanjem slave Gospodina kao što vode prekrivaju mora (Habakuk 2 – 14).“

2. Oprosti mi.

„Ako ispovijedimo naše grijehe, vjeran je On i pravedan i oprostiti će nam naše grijehe i prijestupe i očistiti će nas od svake prljavštine (Prva Ivanova 1 – 9).“

3. Otkrij više sebe u mom životu.

„Zakon svoj ću staviti u njih i zapisati ću ga u njihova srca. Ja ću biti njihov Bog a oni će biti moj narod. I neće više jedan drugoga podučavati govoreći, „Spoznajte Jahvu“, jer će me svi poznavati i malo i veliko, govori Gospodin (Jeremija 31, 33 – 34).“

4. Daj mi mudrosti.

„Ako nekome od vas nedostaje mudrosti, zatražite od Gospodina da vam je da i On koji svima daje velikodušno, dati će vam je (Jakovljeva 1, 5).“

5. Daj mi snage da Te mogu slijediti.

„Dragi prijatelji, uvijek ste me slušali dok sam bio s vama. Zato sada kad nisam s vama budite još poslušniji i s potpunom ozbiljnošću i strahom ustrajte živjeti tako da napredujete u svome spasenju. Bog u vama stvara želju da činite ono što je Njemu po volji i daje vam snagu za to (Filipljanima 2, 12 – 13).“

6. Širi svoje evanđelje izgubljenima.

„A ova Radosna vijest o kraljevstvu će biti propovijedano cijelim svijetom kao svjedočanstvo narodima i nakon toga će doći kraj (Matej 24 – 14).“

Kako možemo znati da će Bog zaista odgovoriti na ovih šest molitvi? To možemo znati zato što On kaže zaista odgovoriti prvo na njih, a onda zatim i na druge molitve jer su ove molitve sažetak svega onoga što nam je Bog obećao kroz svoje evanđelje. Ovo je nešto što je Bog rekao da će sigurno učiniti.

Budite spremni na odgovor

Ako želimo rasti i biti sve zreliji u vjeri, onda nikako ne bismo trebali Boga ograničavati u vezi odgovora. Ne bismo trebali Bogu postavljati vremensko ograničenje ili koristiti neke nove ”metode” molitve. No ono što bismo trebali jest to da bismo svakako trebali naučiti kako ”bolje” znati moliti. Ono što trebamo znati prije nego što uopće počnemo moliti jest to da smo svi mi bez Božje milosti ”nitko i ništa” i da smo mi u stvari ljudi koji bez Boga ne mogu. Mi Boga trebamo svaki dan. Da nema Boga, naši životi bi bili katastrofe. Da nema Božje intervencije u našim životima, niti nas ne bi bilo.

Evanđelje nam govori da smo mi sami po sebi slabi, grešni, manjkavi i da smo u potrebi. No isto tako evanđelje nam govori da je Bog snažan, milostiv i dobar i da je uvijek spreman odgovoriti nam na naše molitve. Pitaj ga ono što ti je On već obećao da će ti dati. Nakon što ga to zamoliš, nastavi moliti sve do trenutka dok se više nećemo moliti našem Ocu ”izdaleka” jer ćemo Ga napokon gledati licem u lice.

Autor: Gary Millar; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org