Molitve za oboljele od raka
Foto: Unsplash

Molitva i Sveto pismo za oboljele od raka su spas. Bogu je stalo i On nas tješi. Kako oboljeli od raka mogu pronaći utjehu kroz Sveto pismo i molitvu?

Ponekad se čini da rak devastira čovječanstvo. Ne samo da su tretmani dugi i teški, već je i emocionalni danak velik. Otkriveni rak trenutno izaziva strah, tjeskobu i depresiju kod mnogih. 

Dobro poznajem ovo mukotrpno putovanje, jer sam ga i sama preživjela. Iako je to bilo jedno od najstrašnijih, bilo je to i jedno od najjasnijih putovanja u mom životu. Gledajući unatrag, vidim kako je moja intimnost s Bogom rasla tijekom tog razdoblja. Molitva, štovanje i Sveto pismo bili su sa mnom tijekom tog rasta. 

Molitva i Sveto pismo za oboljele od raka su spas. Bogu je stalo i On nas tješi. Kako oboljeli od raka mogu pronaći utjehu kroz Sveto pismo i molitvu? Počnimo sa dijelovima Biblije, nakon čega ćemo prijeći na molitve za oboljele od raka. 

Utješni biblijski stihovi za oboljele od raka

Bog je Bog utjehe. U 2. Korinćanima 1, 3-4 apostol Pavao piše: „Hvala Bogu i Ocu Gospodina našega Isusa Krista, Ocu milosrđa i Bogu svake utjehe, koji nas tješi u svim našim nevoljama, tako da možemo utješiti one u bilo kakvoj nevolji utjehom koju sami primamo od Boga.” U svom putovanju, pacijent se može podsjetiti da Bog želi donijeti utjehu. On je Bog suosjećanja. 

Još jedan sjajan odlomak za utjehu u srcu oboljelog od raka je Psalam 46. U ovom nevjerojatnom psalmu David piše da je „Bog naše utočište i snaga, uvijek prisutna pomoć u nevolji, stoga se nećemo bojati iako će zemlja strovaliti i planine pasti u srce mora.”(Psalam 46, 1-2) Dok oboljeli od raka moli riječi iz Psalma 46, obavija ga Božja prisutnost. Sjećam se da sam zapamtila ovaj Psalam i da sam ga svakodnevno recitirala. To je psalam velike utjehe. 

U Psalmu 139, psalmist nas podsjeća da su nam svi dani zapisani. Iako rak iznenađuje pacijenta, ne iznenađuje Boga. Iako Bog nije autor raka, On to dopušta. Rak Boga ne šokira niti Ga dovodi u paniku. Podsjećamo se da je Bog odredio naše rođenje i da će odrediti točan sat kada će nas dovesti k sebi. Iako rak nije dobar, pacijent s rakom može vjerovati Božjoj dobroti. Rak nas ne može odvojiti od Božje prisutnosti. Kao što Psalmist piše: „Gdje mogu otići od tvoga Duha? Gdje mogu pobjeći od tvoje prisutnosti?“ (Psalam 139, 7). „Ni tama tebi nije mračna.” (Psalam 139, 12).

Iako je ovo putovanje vrlo mračno, tama ne prijeti Bogu. Kakav utješni stih za pacijenta oboljelog od raka! Budite uvjereni, Bog će vam, dragi oboljeli od raka, dati svjetlo svoje prisutnosti i provesti vas kroz tamu do najboljih metoda liječenja. 

Još jedan utješni odlomak za oboljelog od raka nalazi se u knjizi proroka Izaije 41, 10: „Zato se ne bojte jer ja sam s vama; ne bojte se, jer ja sam naš Bog. Jačat ću te i pomoći ti; Podržat ću te svojom pravednom desnicom.“ Ovo nas putovanje može učiniti slabima i iscrpljenima. Kakva je utjeha znati da nam u oslabljenom stanju sam Bog nudi svoju snagu i da nas drži nas svojom pravednom desnicom!

Baš kao što je Sveto pismo utjeha oboljelima od raka, molitva jest ono što spašava. Praksa učenja moljenja Svetog pisma tijekom oboljenja od raka ne samo da donosi ozdravljenje oštećenim osjećajima, nego također donosi nadu. 

Molitva pacijenta oboljelog od raka za nadu i ozdravljenje 

Uvijek smo pozvani moliti Boga za ozdravljenje. Ponekad Bog ozdravlja u ovom životu, a ponekad ozdravlja kada osoba prelazi iz smrti u život u vječnosti. Istraživanja nam govore da oni koji se nadaju tijekom svog rakom obilježenog putovanja imaju daleko veće mogućnosti za preživljavanje. U nastavku se nalazi molitva za oboljele od raka za nadu i ozdravljenje. 

Gospodine Isuse,

Hvalim Te što si Sveti Iscjelitelj. Hvala Ti što me pozivaš da od Tebe tražim ozdravljenje. Ti si uskrsnuće i život. Donijet ćeš život čak i na ovom putovanju. O Sveti, rak nije ono što sam očekivao/la ili planirao/la. Osjećam strah i tjeskobu. Gospodine, iako se bojim, vjerujem da si Ti moje utočište i snaga, uvijek prisutna pomoć u nevolji. Pomozi mi da budem miran/na i da znam, ne samo intelektualno, nego i iskustveno, da si Ti Bog. Znam da si suveren i da kontroliraš sve, čak i kada izgleda kao da je život izvan kontrole. Ti si blagoslovljeni Upravitelj svih stvari. Ojačaj moju vjeru, molim Te. Čak i ako rak uzme moje fizičko tijelo, obećavaš vječni život, bez smrti ili umiranja. Hvala Ti, što si Bog nade. Ispuni me nadom, radošću i mirom, dok ustrajem s Tobom na ovom rakom obilježenom putu.

(Jakovljeva 5, 14-15; Ivan 11, 25; Psalam 46, 1; 1. Timoteju 6, 15; Rimljanima 15, 13) 

Molitva za voljene od pacijenta oboljelog od raka 

Za voljene osobe od pacijenta oboljelog od raka, ovaj put obilježen rakom ponekad se put može učiniti još težim nego za pacijenta. Gledati kako vaša voljena osoba pati i osjećati se izvan kontrole može biti vrlo uznemirujuće. Sljedeća molitva namijenjena je onima koji hodaju na putu, zajedno s pacijentom. 

Gospodine Bože,

Toliko se bojim kad pomislim da __________________ (upisati ime voljene osobe) putuje kroz ovo putovanje obilježeno rakom. Sveti, toliko toga ne razumijem o raku i volio bih kada bih to mogao/la oduzeti od njih. Gospodine, molim za hrabrost. Pomozi mi da budem snažan/na i hrabar/bra dok putujem s __________ (upisati u ime voljenog). Umiri ovaj kaos. Kad ne znam što da učinim, pomozi mi da se sjetim Tvoga obećanja da ćeš dati mudrost onima koji je traže. Dolazim k Tebi sada i tražim mudrost. Pokaži mi Duše Sveti, kako mojoj voljenoj osobi donijeti smirujuću i utješnu Kristovu prisutnost. Pokaži mi kako iskazivati ohrabrenje, trenutak po trenutak dok zajedno putujemo. Pomozi mi da pažljivo slušam dok oni izgovaraju svoje osjećaje, baš dok se Ti saginješ i slušaš mene. Oče, iskoristi me za ohrabrivanje _________________. Ispuni me obnovljenom ljubavlju dok zajedno putujemo ovom dolinom. 

(Jošua 1, 9; Jakovljeva 1, 5; Rimljanima 15, 1-2; Psalam 116, 2) 

Molitva slavljenja za one koji prolaze kroz rak 

Možda će vam biti čudno što unosim molitvu slavljenja za oboljele od raka. Međutim, ono što sam otkrila tijekom vlastitog putovanja kroz rak bilo je to da sam, dok sam vjerno slavila Boga zbog toga što je On iznad mog raka, Njegov Sveti Duh smirio je moju tjeskobu i strah. Hvaleći Ga, osjećala sam Njegovu prisutnost više nego ikada prije. Slavljenje Boga otvorilo mi je srce, zbog čega sam na nov način mogla doživjeti Božju prisutnost i vjerujem da će to učiniti isto za vas. 

Oče Bože,

Ti si moj Stvoritelj. Slavim Te zbog toga što u ovom trenutku razumiješ kako svaka stanica u mom tijelu stupa u interakciju sa svakom drugom stanicom. Slavim Te jer si Ti onaj koji me izbavlja od straha. Hvala Ti, što si vječno vjeran i beskrajno dobar. Slavim Te zbog što obećavaš da ćeš sa mnom hodati dolinom sjena smrti i da ne moram bojati nikakvog zla, jer si Ti moj pastir pun ljubavi. Hvala ti što me Tvoj štap i tvoja palica tješe na ovom putovanju. Slavim te, jer Tvoja mudrost nadilazi mudrost svakog onkologa i jer obećavaš da ćeš dati svoju mudrost nama. Hvala Ti na tome što ćeš pružiti mudrost svakom liječniku koji me bude liječio. Slavim Te zbog što Ti mogu vjerovati i opustiti se, u Tvojoj brizi punoj ljubavi. Kao što Otac pun ljubavi svojom ljubavlju utišava novorođenče, tako i Ti pjevaš nada mnom i utišavaš me svojom ljubavlju. Slavim Te što zbog toga ćeš me nastaviti jačati i ohrabrivati na ovom putovanju. Nikada me nećeš ostaviti niti napustiti. Mogu se opustiti u Tvojoj vječnoj ljubavi. Volim Te, Gospodine. 

(Psalam 27, 1; Psalam 23; Rimljanima 11, 36; Sefanija 3, 17; Hebrejima 13, 5) 

Iako je ovo putovanje zastrašujuće, može biti i razjašnjavajuće. Dok se pouzdajete u Bibliju, molitve i slavljenje, Bog može iskoristiti vaše putovanje kako bi vaš odnos s Njime učinio još dubljim. 

Autorica: Becky Harling; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: