Najljepše molitve za jesen: 8 njih koje možete moliti tijekom jeseni

Jesen je omiljeno godišnje doba za mnoge, a u ovom tekstu donosimo molitve koje možete moliti upravo tijekom jeseni. Naravno, to ne znači da ih ne možete uvijek moliti.

Jesen je prepuna živopisnih boja lišća, obilja jabuka, bundeva, cvijeća. Jesen nas priprema za dugo godišnje doba zime, koje se približava. U Božjoj Riječi pronalazimo zapanjujuće opise i metafore o ovom godišnjem dobu, iz kojih možemo puno toga naučiti i na koje se možemo osvrnuti.

Slijede neki od biblijskih stihova, koji su nadahnuli osam molitvi za jesen. 

Molitva za zahvalnost Bogu na tome što je s nama

Sve dok zemlje bude, sjetve, žetve, studeni, vrućine, ljeta, zime, dani, noći nikada prestati neće“. (Postanak 8, 22) 

Dragi i milostivi Bože, 

Hvala Ti na godišnjim dobima koja si nam dao, u kojima možemo pronaći rutinu i koja će trajati sve dok postoji Zemlja. Dok ulazimo u jesen, kada hladniji vjetrovi zapušu i kada dani postanu kraći, privuci nas bliže k sebi. Neka osjetimo Tvoju prisutnost ispunjenu toplinom i ljubavlju.

Daj da budemo u Tvojim rukama, blizu Tvoga srca, okruženi Tvojom svjetlošću. Daj da u Tebi pronađemo sklonište, od svijeta koji se neprestano mijenja. Hvala Ti na tvojoj ljubavi, koja nas prožima i na Tvojoj svjetlosti, koja tjera tamu. Slavimo Te zbog toga što si Bog koji nas voli i koji se brine za nas. Zahvalni smo na tome što si s nama u svim okolnostima i dobima. Amen.

Molitva za razdoblja obilja

Kad žanješ žito na svojoj njivi pa zaboraviš koji snop na njivi, ne vraćaj se po nj; neka ostane došljaku, siroti i udovici da te Jahve, Bog tvoj, blagoslovi u svakom pothvatu ruku tvojih“. (Ponovljeni zakon 24, 19) 

Gospodine, 

Slavimo Te kada je žetva obilna. Zahvaljujemo Ti na obilju dobrote i blagoslova koje nam daješ. Tvoja nas dobrota čini poniznima. Dok ulazimo u razdoblja obilja, učini da se naša srca sjete naših bližnjih. Kao što nas Tvoja Riječ uči, vodi nas neka pomažemo onima koji su u potrebi, da dajemo onima koji nemaju.

Uči nas velikodušnosti u pogledu našeg vremena, talenata i resursa. Želimo biti poslušni i vjerni Tebi time što ćemo drugima davati od onog obilja kojeg imamo, jer Ti ćeš blagosloviti djelo naših ruku. Molimo Te, nauči nas da budemo veseli darivatelji i predstavnici Tvoje ljubavi u ovome svijetu. Amen. 

Molitva za vrijeme promjena
Foto: Pexels

Molitva za vrijeme promjena

Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog“. (Propovjednik 3, 1-2) 

Milosrdni Bože, 

Slavimo Te, jer Ti znaš sve, vidiš sve i imaš nas na umu. Hvala Ti na zbog toga što se možemo pouzdati u Tvoju prisutnost u svakom razdoblju i situaciji, na tomu što svako vrijeme ima svoju svrhu i značenje. Zahvalni smo na svakom razdoblju koje si stvorio, čak i na onim teškim. Pomozi nam kako bismo mogli vidjeti Tvoju ruku i vodstvo u našim životima dok prolazimo kroz promjene, uspone i padove.

Neka naše pouzdanje u Tebe poraste u tim dolinama. Kako velik si, o Bože, zbog toga što se brineš za nas u svakom razdoblju. Jer kada sve izgleda tmurno, Tvoja svjetlost nastavlja sjati prema nama, kroz milost i milosrđe. Amen. 

Molitva za snagu

Tko skuplja ljeti, razuman je sin, a tko hrče o žetvi, navlači sramotu“. (Mudre izreke 10, 5) 

Nebeski Oče, 

Ovo vrijeme godine djeluje teško. Dolazi grubo vrijeme, dani su kraći s manje dnevnog svjetla. Pomozi nam kako ne bismo bili umorni i zahvaćeni ovim vremenom, nego nam daj nadu. Omogući nam da možemo raditi kako bismo mogli donijeti plodove i donijeti slavu Tvome kraljevstvu. Molimo Te za snagu i vodstvo, kako bismo mogli biti marljivi i dobri upravitelji vremena i resursa koje si nam dao. Neka ne budemo poput sina koji je spavao za vrijeme žetve. Molimo Te, upotrijebi nas sada. Održi nas budnima i pokaži nam posao koji trebamo obaviti. Blagoslovi plod našeg rada i pomozi nam da Ti možemo iskazati slavu i čast, u svemu što činimo. Amen. 

Molitva zahvale na Božjoj vjernosti

Trava se osuši, cvijet uvene, ali riječ Boga našega ostaje dovijeka“. (Izaija 40, 8) 

Vjerni Bože, 

Dolazimo Ti u žeđi za Tvojom prisutnošću i u želji za stvarnom povezanošću s Tobom. U ovom vremenu u godini cvijeće vene, lišće se suši i ugiba. Čak je i sunčevog svjetla manje. No, slavimo Te zbog Tvoje vjernosti. Zbog toga što Tvoja istina, Tvoja dobra i iskrena Riječ ostaje zauvijek. Iako se razdoblja mijenjaju, znamo da si Ti isti. Podižemo naše glasove u zahvalnosti na Tvojoj pravednosti, na koju se uvijek možemo pouzdati. Zahvaljujemo Ti na tomu što si naša Stijena i Temelj, zbog toga što je Tvoja Riječ svjetiljka našim nogama. Daj nam nadu u ovom dobu godine i podsjeti nas da, iako se doba mijenjaju i premda nepoznato leži ispred nas, možemo se pouzdati u Tvoju istinu i prisutnost. Amen. 

Molitva za odvažan iskorak

Tada reče svojim učenicima: “Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju“. (Matej 9, 37-38) 

Nebeski Oče, 

Kakva je čast poznavati Te, slijediti te i biti upotrijebljen kao sredstvo obavljanja Tvog djela. Osnaži nas, po svome Duhu, kako bismo mogli činiti ono što je potrebno za Tvoje kraljevstvo; da budemo poslani kao radnici u Tvoju žetvu. Ovo nam vrijeme godine služi kao podsjetnik na spremnost za žetvu u poljima i za Tvoje kraljevstvo. Ohrabri nas Bože za širenje evanđelja, da budemo svjedoci, za dijeljenje svjedočanstava i za ohrabrivanje drugih, kako bi mogli doći Tebi, kao njihovom Gospodinu i Spasitelju. Neka riječi koje izgovaramo i djela koja činimo, budu svjedoci onoga tko si Ti. Pošalji nas da Tvoje veliko poslanje obavljamo uzbuđeno i radosno. Hvala Ti, Oče, na tomu što si našim životima dao veliko značenje i svrhu. Amen. 

Molitva za umorne

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti“! (Galaćanima 6, 9) 

Dobri i milosrdni Bože, 

Ti znaš kroz što prolazi svatko od nas. Ti poznaješ naše probleme, Ti znaš što je ono što čekamo, znaš što Te molimo i znaš dobro koje činimo i koliko se trudimo biti poslušni. Pomozi nam da se ne umorimo čineći dobro, pomozi nam da ne odustanemo, kako bismo mogli požeti obećanu nagradu, kada za to bude vrijeme.

Zahvalni smo na tomu što je s Tobom sve moguće. Pomozi nam u življenju života koji su čisti i sveti, zadovoljavajući u Tvojim očima. Zahvaljujemo Ti na snazi i mudrosti, koje nam daješ svakodnevno, kako bismo mogli ići prema naprijed, u nadi i povjerenju. Ovo nas doba godine uči da ćemo žeti žetvu našeg truda, jer Ti ispunjavaš ono što si obećao. Hvala Ti Gospodine, na Tvojoj pravednosti i vjernosti. Amen. 

Molitva za strpljivo čekanje

Strpite se dakle, braćo, do Dolaska Gospodnjega! Evo: ratar iščekuje dragocjeni urod zemlje, strpljiv je s njime dok ne dobije kišu ranu i kasnu. Strpite se i vi, očvrsnite srca jer se Dolazak Gospodnji približio“! (Jakovljeva 5, 7-8) 

Voljeni Gospodine, 

Ovo doba nas podsjeća na čekanje. Na usporavanje i čekanje na Tvoje dobro i savršeno vrijeme. Oče, pomozi nam da možemo čekati. Ne želimo požuriti nešto što nije dio Tvog plana. Ne želimo na silu otvoriti vrata koja su zatvorena. Umjesto toga, želimo čekati da se Tvoja savršena volja prikaže u našim životima.

Ovo nas doba podsjeća na to da će se naše čekanje isplatiti i da će žetva doći. Podižemo naša srca u zahvalnosti zbog toga što vodiš naše korake, što nam daješ mudrost i što nam pomažeš da budemo disciplinirani i poslušni prema Tvojim načinima. Hvala Ti na Tvojim obećanjima i nadi koju si nam dao.

Bez obzira na ono s čime se suočavamo, znamo da si Ti za nas pripremio mjesto Isuse. Pomozi nam da sada budemo strpljivi i da strpljivo čekamo Tvoj povratak. Slavimo Te Bože, zbog Tvoje dobrote i ljubavi. Amen. 

Autorica: Pamela Palmer; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!