Molitva na Veliki četvrtak

Molitva na Veliki četvrtak podsjetit će vas što je sve Isus učinio te večeri. Ovaj dan u Velikom tjednu je zapravo posljednji dan korizme.

Na Veliki četvrtak sjećamo se pashalnog objeda kojeg je Isus podijelio sa svojim učenicima, a koji se naziva i Posljednjom večerom. Pri ovom obroku dogodila su se dva važna događaja.

Prvo, Isus je oprao noge svojim učenicima. Pranje nogu bio je posao za najnižeg slugu. Ali Isus, naš Gospodin i Spasitelj, ponizio se i služio svojim učenicima. Kasnije te noći Isus je rekao: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge” (Ivan 13, 34-35).

Drugi važan događaj je uspostava svete pričesti (koja se naziva i Večera Gospodnja ili euharistija). Matej 26, 26-28 kaže:

I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: “Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje! I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: “Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.”

Molitva na Veliki četvrtak

Na ovaj dan prolazimo prostorijom Posljednje večere u Jeruzalemu i gledamo kako Isus ustanovljuje novi i vječni savez između Boga i čovjeka. Taj ugovor potpisuje svojom krvlju.

Gospodine Isuse Kriste, na ovaj dan se prisjećamo da si posljednji put sa svojim učenicima proslavio blagdan Pashe. Na ovaj dan predao si čovječanstvu svoje tijelo i krv kao garanciju pobjede nad krivicom, smrću i zlom.

Kada si svojim učenicima ponizno prao noge, pokazao si pravi čin ljubavi. Pokazao si da si bio spreman poniziti se do smrti na križu. Hvala Ti što nas taj čin podsjeća da si uvijek spreman oprati naša grešna srca.

Oprosti, Gospodine, što se te večeri tama ljudske duše pokazala najgušćom i što je čovjek pao u bezdan zavisti i mržnje prema Tebi. No, Ti si se te večeri čudesno molio svome Ocu za svakoga od nas. Onda si bio izdan, uhićen i cijelu su te noć ispitivali.

Kratka molitva na Veliki četvrtak

Hvala Ti, bezgrešni Gospodine, što si prihvatio biti lažno optužen i mučen do smrti. Hvala što se Tvoja krv prolila za oproštenje svih naših grijeha. Hvala što je Tvoja žrtva na križu dovoljna da bismo imali blizak odnos s Bogom. Hvala što po vjeri u sve što si učinio za nas postajemo nova stvorenja i baštinici vječnoga života.

Gospodine, hvala Ti što nijedan grešnik nije beznadan slučaj. Svatko ima priliku doći Tebi, moliti oproštenje grijeha i primiti dar spasenja. Hvala što želiš da vječnost provedemo s Tobom. Radujemo se tom danu kada ćemo Te gledati oči u oči.

A dotad, pomozi nam da svaki dan budemo zagledani u Tebe, Začetnika i Dovršitelja vjere. Neka nas Tvoj Duh ispunjava i pomogne da crpimo s Tvoga izvora: ljubav prema Bogu i bližnjemu i mržnju prema grijehu. Amen!

Ja sam Kruh života
Snimka zaslona: YouTube

Kratka molitva na Veliki četvrtak

Dao si nam svoj život, kao kruh na stolu koji si razlomio i podijelio. Sada svatko tko ispruži ruku i srce može Te primiti.

Dao si nam svoj život, kao vino koje si točio u čašu i dijelio. Sada svatko tko pruža svoje usne može piti i veseliti se.

Sve si nam dao, Gospodine Isuse ponudivši svoj život kao kruh i vino.

Sada cijeli svijet može okusiti Božju ljubav koju si slobodno podijelio s onima koji Ti pripadaju.

Evo nas, Gospodine, pružamo Ti ruke i srca!

Molitva na Veliki četvrtak se moli u četvrtak prije Uskrsa, a ona je samo uvod u druge molitve koje možete moliti na Veliki tjedan i Uskrs. 

PROČITAJTE JOŠ: