NaslovnicaDuhovnostMože li Bog čitati sve naše misli?

Može li Bog čitati sve naše misli?

Može li Bog čitati sve naše misli? Kratak odgovor je da, ali ono što je zaista važno su posljedice tog odgovora, koje su brojne i vrlo značajne.

Pitanje nije samo poznaje li Bog naše misli, već i zašto to tvrdimo, na temelju čega to kažemo i kakvu razliku bi to napravilo u našim životima.

O tome je progovorio poznati propovjednik John Piper u svom podcastu kojeg možete pogledati ovdje, a mi donosimo pregled njegovih misli:

Svaka misao je Bogu otkrivena

Psalam 139, 2.4.23 govori o tome kako Bog zna kada sjedamo i ustajemo, razabire naše misli i zna naše srce. Slično tome, u Psalmu 19,14 piše: “Neka riječi mojih usta i razmišljanje srca moga budu ugodni pred tobom, Gospodine, stijeno moja i otkupitelju moj.” Postoji mnogo tekstova koji govore o tome kako Bog ispituje te vidi srce i um, kao što su Psalam 7,9, Psalam 26,2, Jeremija 17,10 i Jeremija 20,12.

U Novom zavjetu također se govori o Bogu koji ispituje srce. Otkrivenje 2,23 kaže: ” I znat će sve crkve: Ja sam Onaj koji istražuje bubrege i srca” Hebrejima 4,12 objašnjava kako Božja riječ razlučuje misli i namjere srca.

Bog zna srce i njegove misli, a Isus je imao veliku svađu s farizejima i pismoznancima upravo zato što su se pretvarali da su nešto izvana što nisu bili iznutra. On je znao što je unutar njih.

VIDI OVO: Može li Sotona čitati ljudske misli?

Šest velikih posljedica

Biblija uči da Bog može pročitati, odnosno poznaje naše misli, osjećaje, stavove, sklonosti i odluke prije nego što se pokažu u vanjskom djelovanju. Razmotrimo nekoliko važnih posljedica toga:

1. Bog nas posvećuje iznutra prema van.

Božje djelo posvećenja, tj. činjenja nas svetima, uglavnom djeluje iznutra prema van. To je djelo Duha u našim srcima.

Osim što izravno djeluje na srce kako bi nas posvetio, Bog također može postaviti stražu na našim usnama, kako bi se spriječilo izražavanje unutarnje misli ili osjećaja koji bi mogli povrijediti druge.

2. Bog razlikuje dobre i zle motive.

Ako Bog ne bi mogao vidjeti skrivene motive, ne bi mogao razlikovati dobro od zla. Mnoga izvana dobra djela su licemjerna jer unutra postoje zle namjere.

3. Bog čuje štovanje u sebi

Bog ne bi mogao primiti štovanje od paraliziranih osoba ako ne bi mogao vidjeti njihova srca. Mislimo na osobu koja je izgubila sve vanjske sposobnosti komunikacije, ali čiji su um i srce svjesni, budni i ispunjeni vjerom i štovanjem. Bog neće biti uskraćen pred takvim štovanjem. On vidi srce i raduje se toj nevjerojatnoj vjeri.

4. Bog čuje neizgovorene molitve.

Isto vrijedi i za molitve. Ako Bog ne može vidjeti misli i osjećaje uma i srca, ne bi mogao čuti molitve onih koji iz bilo kojeg razloga ne mogu izgovoriti zvuk svojih usana. Kada je David molio: “Neka razmišljanje srca moga bude ugodno pred tobom, Gospodine” (Psalam 19,14), govorio je o prihvaćanju svojih molitvi.

5. Božji planovi uvijek ostaju.

Ovo je možda najnevjerojatnije. Bog ne bi mogao vladati svijetom ako ne bi znao misli i namjere srca. Ako bi osam milijardi ljudi svake minute svakog dana iznenadilo Boga svojim nepoznatim mislima koje se iznenada pretvaraju u djelovanje, Bog ne bi mogao upravljati svijetom s bilo kakvim osjećajem sigurnosti. Neprestano bi se morao prilagođavati, mijenjajući svoje planove.

Ako bi Bog bio neupućen u ono što će se dogoditi iz usta, ruku i nogu osam milijardi ljudi, ne bi mogao znati što će se događati svugdje i uvijek, diljem svijeta.

Ali Mudre izreke 19,21 kažu: “Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude.” Bog zna planove uma, te u Svojoj suverenoj mudrosti osigurava da sve ide prema Njegovom savršeno mudrom planu.

Dakle, da, Bog čita i zna naše misli, a posljedice su ogromne.