može li kršćanin biti proklet
Foto: Pexels

Može li kršćanin biti proklet? Dopušta li Bog da iskreni vjernik bude pod kletvom?

Biblija nam govori da: “Kao vrabac kad prhne i lastavica kad odleti, tako se i bezrazložna kletva ne ispunjava.” (Izreke 26,2) Ovo znači da besmislene kletve nemaju učinka. Bog ne dopušta da Njegova djeca budu prokleta. Bog je suveren.

Nitko nema silu da prokune onog kojeg je Bog odlučio blagosloviti

Bog je jedini sposoban izgovoriti osudu.

“Vračare” su u Bibliji uvijek negativno opisane. Ponovljeni Zakon 18,10-11 spominje one koji bacaju čini, zajedno s onima koji čine djela kao što su žrtvovanje djece, čarobnjaštvo, gatanje, vračanje ili nekromancija (razgovor s mrtvima).

Mihej 5,12 govori da će Bog uništiti gatanje i one koji baju. Otkrivenje 18, opisuje čarobnjaštvo kao dio prijevare koju će koristiti Antikrist i “Babilon, grad veliki” (stihovi 21-24). Iako će prijevara u posljednjim vremenima biti toliko velika da će i Izabrani bili zavedeni da nas Bog ne štiti, Bog će na kraju uništiti Sotonu, Antikrista i sve koji ih prate (Otkrivenje, poglavlja 19-20).

PROČITAJTE: Gatanje iz kave: Istina koju svi trebaju znati

Proklinjati one koje je Bog blagoslovio opasan je posao

Bileam je pokušao je prokleti Božji narod, Izrael, i otkrio da ne može (Brojevi 22-24). Mudre izreke upozoravaju da “Tko jamu kopa, sam u nju pada, i tko kamen valja, na njega se prevaljuje” (Izreke 26, 27). David se molio za pomoć protiv svog neprijatelja koji ga je prokleo: “Prokletstvo je ljubio, pa neka ga stigne; blagoslova ne htjede, daleko nek` je od njega! Prokletstvom nek` se odjene kao haljinom, neka kao voda uđe u njega i kao ulje u kosti njegove. Bilo mu haljinom kojom se pokriva, pojas kojim se svagda paše!” (Psalam 109:17-19). Kršćanin ne može biti proklet. Božji je blagoslov moćniji od svakog prokletstva.

Kršćanin je osoba nanovo rođena u Isusu Kristu (2 Kor 5,17), i mi smo u stalnoj prisutnosti Svetog Duha koji živi unutar nas i pod čijom zaštitom mi živimo (Rimljanima 8,11). Ne trebamo brinuti o bilo kome tko bi bacio na nas neku pogansku kletvu.

Vudu magija, čaranje, prokletstva i kletve nemaju silu nad nama zato što dolaze od Sotone, a mi znamo da “je moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.” (1. Ivanova 4,4) Bog ga je pobijedio, i mi smo slobodni da slavimo Boga bez straha (Ivan 8,36). “Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim?”(Psalam 27,1)

Izvor: Gotquestions.org