Ponovno rođen
Foto: Unsplash

Biti ponovno rođen znači biti Božje dijete. To se postiže vjerom u Isusa Krista i sve ono što je On učinio za nas grešnike.

Kršćani često govore o tome da su ponovno rođeni. Što to znači? Ovaj koncept dolazi iz razgovora koji je Isus vodio sa židovskim vjerskim učiteljem po imenu Nikodem u Ivanu 3.

“Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!” Kaže mu Nikodem: “Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?” Odgovori Isus: “Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: “Treba da se rodite nanovo, odozgor.” (Ivan 3, 3-7)

VIDI OVO: Što znači biti dijete Božje?

Biti ponovno rođen

Ponovno rođenje ne odnosi se na ponovno fizičko rođenje, već na duhovno rođenje. Osim Isusa, svi ljudi su duhovno mrtvi.

Jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave. (Rimljanima 3, 23)

Da bismo postali duhovno živi trebamo se ponovno roditi. Kako se to postiže?

Efežanima 2, 8.9 tvrdi: “Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao.”

Rimljanima 10, 9 nadalje kaže: “Ako svojim ustima priznaješ da je Isus Gospodin i u svome srcu vjeruješ da ga je Bog uskrsnuo iz mrtvih, bit ćeš spašen.”

Ponovno rođenje rezultat je Božje milosti i postiže se vjerom. Morate vjerovati da je Isus umro na križu za vas i da je doslovno ustao iz mrtvih.

Što postajemo ponovnim rođenjem?

A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. (Ivan 1, 12-13)

Kad osoba uzvjeruje u Isusa, ponovno se rađa i postaje dio Božje obitelji – Božje dijete. On ili ona ima novi život koji uključuje vječnost s Bogom na nebu. Bog uklanja naš grijeh, krivnju i osudu koju smo zaslužili zbog pobune protiv Njega.

VIDI OVO: Je li Isus jedini put prema Bogu?

U trenutku pokajanja i vjere, Duh Sveti unosi novi život, a naša tijela postaju Njegov hram (1. Korinćanima 3, 16). Naš duh sada može komunicirati s Božjim Duhom, jer On nas uvjerava da pripadamo Njemu (Rimljanima 8, 16).

Mnogi novozavjetni stihovi govore o novom životu koji osoba prima kada uzvjeruje u Isusa Krista.

Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta! (2. Korinćanima 5, 17)

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu. (1. Petrova 1, 3)

VIDI OVO: Kako mogu znati jesam li nanovo rođeni kršćanin?

Jeste li se ponovno rodili?

Samo nas Isus može spasiti! Međutim, sljedeća molitva može biti koristan način traženja Boga za Njegov besplatni dar spasenja:

“Dragi Bože, shvaćam da sam grešnik kome treba oproštenje. Nikada ne bih mogao doseći nebo vlastitim dobrim djelima. Trebam Tvoje spasenje. Upravo sada izjavljujem da je Tvoj Sin Isus Krist umro za moje grijehe i uskrsnuo iz mrtvih kako bi mi dao vječni život. Molim Te da mi oprostiš sve moje grijehe i pomogneš da do kraja života živim za Tebe. Amen!”