Može li se uspješno održati predbračna čistoća?

Predbračna čistoća danas nije u modi, ali Bog vidi seksualnu intimu kao dar za budućeg bračnog druga.

Romanca je razdoblje između obećanja i saveza. Dvoje još nisu vezani snagom saveza, već samo međusobnim privlačenjem i riječima obećanja da će uskoro, odlukom svoje volje, postati jedno tijelo. Unutar romance mnogo se toga može i treba izgraditi, ali također i uništiti.

Djevojka u svojoj naravi ima potrebu biti sigurna. Njezinom je srcu važno da u svoga budućeg muža može imati povjerenje. S druge strane, muškarcu je važno da je voljen i važan. On treba osvjedočenje da ga o ona ljubi zbog njega samog i da ga vidi kao najvažnijeg čovjeka svoga života.

Zašto je važna predbračna čistoća?

Tijekom romance par počinje razvijati najčvršću sponu svoje veze – povjerenje i uzajamno poštivanje. Da bi ta spona postajala sve čvršća, oboje moraju sudjelovati u procesu u kojem se životni stil ”ja” preobražava u novi stil ”mi”. To je ujedno i slika našega trenutačnog odnosa s Kristom kao našim zaručnikom. Do obraćenja život čovjeka možemo opisati kao ”ja”, a nakon obraćenja čovjekov bi život trebao biti opisan riječima ”Isus i ja”.

Žudnja prema zaručnici i obrnuto uključuje u sebi seksualnost, tj. poriv za tjelesnim sjedinjenjem. Ovaj je poriv prirodan čovjeku i osjećati ga u sebi nije neprirodno već upravo suprotno. Međutim, romanca nije razdoblje u kojem je tjelesno sjedinjenje blagoslov i čimbenik izgradnje nesalomljive veze. Iako su možda zaljubljeni ”do ušiju”, dvoje još nisu jedno tijelo. Oni su u procesu razvijanja povjerenja, poštenog i otvorenog odnosa, u kojem otvoreno dijele svoje misli i osjećaje.

Mnogi, čije su ”kočnice” popustile, pa su ušli u seksualni odnos prije braka, svjedoče kako je nešto puklo u njima i nad vezu, koja je bila obećavajuća, nadvio se gust i taman oblak. Nakon nekoliko takvih pogrešaka jedan je mladi čovjek izjavio: ”Shvatio sam da seksualni odnos bez pravog povjerenja i ljubavi ne vrijedi ništa.”

PROČITAJTE: 7 biblijskih stihova koji nas uče da je seks prije braka grijeh

Vrlo često, muškarac je taj koji teže suspreže svoje seksualne nagone. Međutim, dragi mladići, kada djevojka vidi da ju volite i poštujete te da ”ne navaljujete”, pomoći ćete joj da razvije prema vama snažno povjerenje. Ono što joj na taj način poručujete je: ”Ti si meni vrjednija od tjelesnog užitka!, a to je upravo ono što njezino srce treba kako bi vam se kao budućem mužu mogla potpuno predati. Ako prije braka ne razvijete povjerenje, u braku će ići još teže. Također, ako prije braka ovladate svojim seksualnim porivima, vladat ćete njima i u braku.

Potpun seksualni užitak nemoguć je bez potpunog međusobnog povjerenja. Bez povjerenja bračni se partner može osjećati kao ”lutka” za zadovoljavanje poriva svoga supružnika. Predbračna seksualna čistoća nužna je kako bi se razvio odnos potpunog povjerenja. Kada postanemo vjerna osoba, tada nam je lakše vjerovati drugoj strani.

Što da radimo s poljupcem, držanjem za ruku ili zagrljajem?

Mladi ljudi pitali su svoga dušobrižnika je li poljubac grijeh. Dobili su mudar odgovor: ”Nije, ali bit će!” Osobno nisam protiv toga da se zaručnici drže za ruke. Ali, nit preko koje ulazimo u opasnu zonu vrlo je tanka i možemo je prijeći, a da to i ne primijetimo. Stoga, iskoristite vrijeme romance za razvijanje otvorenosti i povjerenja. Čuvajte svoju seksualnu intimu kao predragocjen dar za svoga budućeg bračnog druga. Tada će seksualni odnos ispuniti svrhu svoga postojanja, a to je bitni čimbenik nesalomive veze bračnog para, koja se temelje na međusobnoj ljubavi, povjerenju i nadi.

Autor: Oliver Buljat

NAJNOVIJE!