Primijetila je neobičnu mrlju u dječakovom oku, a dijagnoza ju je shrvala

Majka je na fotografiji primijetila neobičnu mrlju u dječakovom oku. Uskoro je saznala šokantnu dijagnozu da boluje od retinoblastoma.

Fotografirajte dijete jednom mjesečno koristeći bljeskalicu. To je dobar test koji nam je svima dostupan, savjetuje majka.

Kara Sefo prije dvije godine i pol godine rodila je sina Rockyja. Bio je beba iz snova, dječak je spavao, igrao se i dojio. Upravo zbog toga ova Australka nije brinula kada je krajem veljače 2018. otkrila da je jedno oko njenog sina malo ljenije od drugog. Ipak, otišla je liječniku, no i on ju je uvjeravao da je sve u redu.

Onda je jedne večere prala suđe i okrenula se te bila uvjerena da je u lijevom oku svog sina uočila neobičan odsjaj. Intuicija joj je rekla da nešto nije u redu. Fotografirala ga je i shvatila da njen sin u lijevom oku ima bijelu mrlju.

“Otišla sam ponovno liječniku koji nas je poslao oftalmologu. Otkriveno je da na desnom oku ima 90 posto vida, ali na lijevom samo 10”, ispričala je Sefo, prenosi Index.

Mrlja u dječakovom oku otkrila retinoblastom
Foto: Facebook

Mrlja u dječakovom oku bila je znak retinoblastoma

Četiri mjeseca kasnije, njenom sedam i pol mjeseci starom sinu dijagnosticiran je retinoblastom, rak koji nastaje iz nezrele mrežnice. Simptomi su crveno, otečeno ili bolno oko, bijeli ili žuti odsjaj, te strabizam.

Nakon dijagnoze su uslijedili mjeseci kemoterapije, laserske i krioterapije, a slučaj je kulminirao operacijom u ožujku ove godine kada je Rocky ostao bez oka.

VIDI OVO: Dječak iz Etiopije će vas zadiviti svojim predivnim plavim očima

“Unatoč svim pokušajima, tumor je počeo nekontrolirano rasti. Kemoterapiju su mu ubrizgavali direktno u oko, no u veljači ove godine prestao je reagirati na tretman”, pojašnjava majka koja nije imala drugog izbora osim pristati na operaciju.

Retinoblastom
Foto: Facebook

Mama je objavila fotografiju kako bi podignula svijet o ovoj bolesti

Sat vremena prije nego što je njenom sinu odstranjeno oko, napravila je fotografiju kako bi podignula svijest o ovoj bolesti među drugima.

“U Kaliforniji postoji zakon prema kojem je za svako dijete staro šest tjedana obavezno doći na pregled očiju. To je jedini način da se dođe do dijagnoze, osim ako se dijete ne fotografira koristeći bljeskalicu”, kaže Sefo koja planira učiniti sve da se takav zakon donese i u Australiji.

“U međuvremenu, fotografirajte dijete jednom mjesečno koristeći bljeskalicu. To je dobar test koji nam je svima dostupan”, zaključuje.

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!