Mrtvo more ispunjava biblijska proročanstva posljednjeg vremena?

Navodno otkriće izvora svježe vode dužinom obala Mrtvog mora – na granici s Jordanom, Izraelom i Zapadnom obalom – je navelo neke ljude da tvrde kako se ispunjavaju biblijska proročanstva posljednjeg vremena, dok drugi – uključujući mesijanske Židove i kršćanske učenjake – osporavaju tvrdnju.

Breaking Israel News spominje Samanthu Siegel, židovku pekaricu iz Jeruzalema koja često putuje u predio Crnog Mora, da je navodno otkrila izvore svježe vode.

Iako nema službenih izvora u članku, izvješće tvrdi da se Mrtvo more povlači svake godine za jedan metar a da se vrtače oko njega pune svježom vodom i bujaju ribama, nazivajući to “ispunjenje proročanstva pred njihovim očima koje proturječi zakonima prirode.”

Razina Mrtvog Mora je viša od 400 metara ispod razine mora i predstavlja najnižu točku na Zemlji. Zbog preslanog okruženja, teško je mjesto za obitavanje živih bića, a zato se tako i zove.

U YouTube videu koji je Siegel objavila, ona ove stvari naziva “znakovima vremena” kada Mrtvo more konačno oživljava. Izvještaj nagovještava da takva otkrića signaliziraju ispunjenje starozavjetnih proročanstava o Mrtvom moru u Zahariji 14, 8 i Ezekielu 47, 8-9.

Izvještaj dalje napominje da je 2011. godine tim istraživača s Ben Gurion Sveučilišta u Negevu poslao ronioce na dno Mrtvog mora gdje su otkrili da svježa voda izvire iz kratera koji su 15 metara široki i 20 metara duboki. Ovi krateri su bili “prekriveni gustim prekrivačem mikroorganizama, dokazujući da Mrtvo more nije skroz mrtvo.”

“Znanstveno istraživanje je osiguralo dokaz života na dnu Mrtvog mora, ali zbog jedinstvenog spleta okolnosti, znaci života su se počeli pojavljivati na samim obalama, baš kao što je opisano u proročkim knjigama”, tvrdi izvješće.

Zaharija 14,8 kaže: “U onaj dan žive će vode poteći iz Jeruzalema, pola k moru istočnom, pola k moru zapadnom. Bit će tako ljeti i zimi.”

Ezekiel 47,8-9 kaže: “I reče mi:” Ova voda teče u istočni kraj, spušta se u Arabu i teče u more; a kad se u more izlije, vode mu ozdrave. I kuda god potok protječe, sve živo što se miče oživi; i bit će vrlo mnogo riba, jer kamo god dođe ova voda, sve ozdravi i oživi – kuda god protječe ovaj potok.”

Novinari Christian Posta potražili su Susan Perlman, suosnivačicu organizacije “Židovi za Isusa” (Jews for Jesus), kako bi otkrili njen stav po pitanju ispunjenja proročanstava zadnjeg vremena.

“Što se tiče Ezekielovog proročanstva, Ezekiel 47,9 kaže: “Ova voda teče u istočni kraj, spušta se u Arabu i teče u more; a kad se u more izlije, vode mu ozdrave. I kuda god potok protječe, sve živo što se miče oživi ;. “Za sada, Mrtvo more je i dalje mrtvo iako se mogu naći nanosi svježe vode,” rekla je Perlman za Christian Post.

“Zato ne možemo sa sigurnošću reći ispunjava li ovo proročanstvo – budućnost će pokazati.” – zaključila je.

Zbog mnoštva teoloških aspekata na posljednja vremena unutar kršćanstva, Christian Post je također pitao Dr. Floyda Elmorea, profesora Biblijske Teologije da kaže svoje mišljenje.

“Problem s otkrićem ovih izvora kao početka ispunjenja starozavjetnog proročanstva”, kaže Elmore, “je mjesto izvora vode.”

“Proročanstva Ezekiela 47 i Zaharije 14 se ne ispunjavaju onako kako je zapisano, ako uzmemo da je voda ispod i oko Mrtvog mora ispunjenje takvih proročanstva,” izjavio je Elmore za Christian Post.

“Razlog je što oba poglavlja izjavljuju da je izvor te svježe vode koja teče u Mrtvo More u Jeruzalemu i hramu”, nastavio je, dodajući da pogled na ovaj događaj ovisi i o gledištu koje netko zauzima po pitanju događaja u posljednjim vremenima.

Neki mogu gledati na “ono što se događa u Izraelu kao pretskazivanje i postavljanje postolja na kojem će se na kraju ispuniti ova dva proročanstva”, dodao je Elmore. Ali oni koji više zauzimaju predmilenijsko gledište, očekivaju božansku intervenciju koja će promijeniti uvjete na zemlji u tisućljeću Kristove vladavine.

“Kada se Krist vrati, očekivat ćemo promjenu tih uvjeta koji se odnose na svježu vodu i ribe u njoj, kao što je opisano u proročanstvima, a sve to zbog toga što će Krist biti Gospodin u Jeruzalemu. Njegova prisutnost i naredba da vode poteku od njegovog prijestolja će zasigurno promijeniti loše zemaljske uvjete koji sada postoje. Sve ove promjene će proizaći iz Jeruzalema i ukazivat će na milenijske blagoslove za planet Zemlju.”, zaključio je profesor Elmore.