Muči li vas vaša prošlost? Ovo trebate znati

Ako ste vjernik, a muči vas vaša prošlost, onda trebate znati ovih nekoliko istina.

U modernoj kulturi bacamo stare stvari u svojim domovima kako bismo imali više prostora ili si priuštili nešto bolje. Ali zašto ne odbacimo stvari iz naše prošlosti koje nas koče?

Mnogima je teško dopustiti da prošlost ostane u prošlosti. Bolna sjećanja ili loši izbori bujaju u mozgu i utječu na sadašnje ponašanje. Što je najgore od svega, ljudi dopuštaju prošlosti da ih definira.

Ako vas muči vaša prošlost, ovo morate znati

U Kristu ste novo stvorenje (2. Korinćanima 5, 17). Ljubljeni ste i oprošteno vam je; više niste pod osudom (Ivan 3, 16; Efežanima 1,7-9; Rimljanima 8, 1).

Ako vas krivnja zbog prošlih grijeha opterećuje, onesposobljava i dovodi do srama, predivno je što se Bog više ne sjeća vašeg grijeha (Psalam 103, 12; Izaija 43, 25).

Zašto biste onda dopustili da vam vaša prošlost kaže tko ste? Isus je rekao kada spoznate istinu, oslobođeni ste (Ivan 8, 32).

Vaše prošle okolnosti se ne mogu promijeniti, ali se vi možete promijeniti

Tvoja se prošlost ne može promijeniti, ali ti se možeš promijeniti. Čak se i posljedice prošlih izbora mogu iskoristiti na slavu Božju kada ga zamolite da preobrazi vaš um i srce. Zapravo, vaša teška prošlost može biti upravo ono oruđe koje Bog koristi da vam pomogne potaknuti druge da ne idu vašim bolnim putem.

Isus je rekao demonom opsjednutom čovjeku, kojeg je Spasitelj vratio zdravom razumu (Luka 8, 26-35), da kaže ljudima što je Bog učinio za njega. Bog želi upotrijebiti priču o vašoj bolnoj prošlosti i vašem otkupljenom životu za svoju slavu.

Vaša prošlost je oproštena u Kristu

Razmotrite kršćane koji se još uvijek bore zbog prošlih seksualnih grijeha ili preljuba; one koji su slomljena srca zbog pobačaja … Svi mi imamo grešnu prošlost, ali nitko nije izvan dosega Božjeg milosrđa.

1. Korinćanima 6, 9-11 govori o sramotnoj prošlosti: “Ili zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega. To evo, bijahu neki od vas, ali oprali ste se, ali posvetili ste se, ali opravdali ste se u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega.

“Ako priznamo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan te će nam oprostiti grijehe i očistiti nas od svake nepravde.”( 1. Ivanova 1, 9).

Razmislite o Petru koji je iznevjerio Gospodina neposredno prije muke i smrti (Luka 22, 54-62). Bez sumnje, osjećao se nedostojnim biti u Isusovoj prisutnosti nakon uskrsnuća. No, dobio je oprost u Kristu i Petar je postao moćni vođa u crkvi, pasući ovce i jaganjce Gospodinove (Ivan 21, 15-17).

Vaša prošlost ima samo onu moć koju joj vi dajete

Stara arapska poslovica kaže: “Piši loše stvari koje su ti učinjene na pijesku, ali dobre stvari koje ti se dogode piši na komadu mramora.” Većina nas čini suprotno. Loše stvari koje nam se dogode urezujemo u mramor … Zdravo je odlučiti se osloboditi boli i straha. Vaša prošlost vas više ne može povrijediti ako joj ne dopustite da upravlja vašim mislima i osjećajima.

Mudro je pitati se: “Što ja vjerujem o svojoj prošlosti?” Odredite koje su sadašnje misli i uvjerenja proizvodi vaše prošlosti. Zatim svjesno odlučite otpustiti okolnosti iz prošlosti koje vas još uvijek kontroliraju – misli i uvjerenja koja vode samoosuđivanju i ropstvu.

PROČITAJTE: Ako si ne možete oprostiti neki grijeh iz prošlosti

Krenite dalje kako biste postali osoba kakvom vas je Stvoritelj zamislio. Bacite svoje brige na svog brižnog Gospodina (1. Petrova 5, 7; Filipljanima 4, 6) i hodajte u “novom životu” (Rimljanima 6, 4).

Mišljenja drugih o vama nisu toliko važna koliko Gospodinovo mišljenje (1. Samuelova 16, 7). U Kristu stvaramo novu sudbinu, a mišljenja drugih se mogu promijeniti kada vide da rastemo i živimo u njemu. Posljedice grešaka iz prošlosti ne mogu se izbjeći, ali rast u Kristu i vjernost Njemu i Riječi Božjoj naš je novi obrazac za preobrazbu (Galaćanima 4, 7; Matej 5, 16).

Neka vaša djela sada budu potvrda vašeg svjedočanstva. Nemojte se bojati govoriti u ime Gospodina. Ako te Sotona podsjeća na tvoju prošlost, podsjeti ga kamo ide! Ako vas drugi podsjećaju na vašu prošlost, recite im o svom Spasitelju koji mijenja živote!