NaslovnicaŽivotMudre riječi ''najsiromašnijeg predsjednika'' na svijetu

Mudre riječi ”najsiromašnijeg predsjednika” na svijetu

“Najsiromašniji predsjednik” na svijetu je Jose Mujica. Tijekom života izdržao je nezamislivo, a danas nam prenosi pouke izvučene iz iskustava.

“Nije teško uspjeti u poslu, ali uspjeti u privatnom životu je mnogo teže. Biti čovjek je mnogo teže. To zaboravljamo.”

Ovo su riječi autora filma “Human”, iz kojeg možete pogledati isječak. Glavni lik je Jose Mujica, umirovljeni predsjednik Urugvaja, kojeg zovu još i “najsiromašnijim predsjednikom na svijetu”.

Šezdesetih i sedamdesetih godina bio je pripadnik pokreta nacionalnog oslobođenja zbog čega je zatvoren, te je u samici proveo 13 godina. Nakon što je radio nekoliko godina za urugvajsku vladu, bio je predsjednik u mandatu od 2010. do 2015. Tijekom života izdržao je nezamislivo, a danas nam prenosi pouke izvučene iz njegovih nevjerojatnih iskustava.

“Posvetio sam se borbi za promjenu, poboljšanju života u zajednici kojoj pripadam. A sada sam predsjednik.”

Nije lako mijenjati svijet

“Posvetio sam se borbi za promjenu … ipak, doživio sam mnogo spoticanja, mnogo ozljeda, neko vrijeme sam bio u zatvoru. To je normalno za svakoga tko riješi mijenjati svijet. Čudo je što sam još tu. I, povrh svega, volim život.”

mudri citati najsiromašnijeg predsjednika na svijetu
Foto: Vince Alongi/Flickr

Da biste bili lider, vrijednosti za koje se zalažete i vaš način života moraju biti u skladu

“Ja se izdvajam po tome što su vrijednosti za koje se zalažem i moj način života u skladu s društvom kome s ponosom pripadam.”

Ovako radi pravi predsjednik, i ovako radi predstavnik stvarne demokracije. U današnje vrijeme lideri raznih zemalja nisu oličenje vrijednosti društva iz koga potječu, već samo služe korporacijama i velikim financijskim institucijama koje ih plaćaju. Pravi lider predstavlja svoju zemlju, a ne njene sponzore.

Sreća dolazi iznutra

“Ili ste sretni s malo, slobodni od suvišnih opterećenja jer ste u sebi sretni, ili ništa nećete postići! Ja ne zagovaram siromaštvo. Ja zagovaram zdrav razum.”

“Pošto smo izumili potrošačko društvo, ekonomija nam mora biti u stalnom rastu. Ako ne uspije postići rast, to je tragedija. Izumili smo mnoštvo suvišnih potreba. Stalno kupujemo nešto novo, bacamo staro … to je uzaludno trošenje života! Kada nešto kupim, kada vi nešto kupite, ne plaćate to novcem. Plaćate ga satima života koje ste morali provesti zarađujući novac. Razlika je u tome što se jedino život ne može kupiti. ”

Ne mora biti tako

Danas je većina svjetskih resursa akumulirana u rukama vrlo male elite, koja je poznata i kao ‘1 posto’. Oni su vlasnici svega, a naredni citat u suštini objašnjava zašto to ne mora tako. Svijetom vladaju pohlepa, ego, ne brinemo za druga ljudska bića. Moramo se vratiti onome što nam je u srcima ako želimo napredovati kao vrsta.

“Urugvaj je mala zemlja, i mi nemamo predsjednički zrakoplov. Nije nam ni stalo do njega. Odlučili smo da od Francuske kupimo veoma skup helikopter, spasilački helikopter koji je opremljen kirurškom opremom, kako bi stajao u pripravnosti u udaljenim krajevima. Umjesto da kupimo predsjednički zrakoplov, kupili smo helikopter koji će biti smješten u središnjem Urugvaju da bi spašavao žrtava nesreća i omogućio medicinske usluge u slučaju nužde. To je tako jednostavno! Shvaćate li dilemu? Predsjednički zrakoplov ili spasilački helikopter? ”

Potreban je planetarni konsenzus kako bismo napredovali kao vrsta

“Naša civilizacija je u fazi u kojoj je potreban planetarni konsenzus, a mi se pravimo da to ne shvaćamo. Zaslijepljeni smo šovinizmom i žudnjom za dominacijom, naročito najmoćnije zemlje. One trebaju biti primjer! Sramotno je da 25 godina nakon potpisivanja Kyoto protokola i dalje odugovlačimo poduzeti osnovne mjere. Sramotno je! Čovjek je možda jedino biće sposobno za samouništenje.”