11 mudrih savjeta iz Biblije koji će vam promijeniti život

Mudri savjeti iz Biblije vam mogu promijeniti život. Jedini uvjet je: poslušajte sve što je napisano i vjerujte!

Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti. (2. Timoteju 3,16)

Biblija je pisana Božja Riječ. Riječ koja daje život svemu! Želim s vama podijeliti ključne stihove (savjete) iz Svetog Pisma koji će potpuno promijeniti vaš život! Jedini uvjet je: poslušajte sve što je napisano i vjerujte!

Voli svoje bližnje!

Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge. Boga nitko nikada ne vidje. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena. (1. Ivanova 4,11-12)

Tvoj odnos prema ljudima određuje tvoj odnos prema Bogu. Kako možeš voljeti nekoga koga ne vidiš, ako mrziš onoga koga vidiš?

Voli ljude. Brini se o njima. Od današnjeg dana počni s jednostavnim osmjehom i lijepom riječi za one koji su ti u blizini. Tada, kako Biblija obećava, ljubav će se u tvom srcu uvećavati.

Voli svoje neprijatelje!

A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone. (Matej 5,44)

Zapamti: negativnost izaziva negativnost. Ako na neke loše stvari negativno reagiramo, vatra će se samo rasplamsati. Jedini način da se ona ugasi – je odgovoriti dobrom na zlo. Pri tom, ne samo vidno, već iskreno, iz sveg srca.

Razmisli o onima koji su te povrijedili i izdali. Shvati da je njima gore nego tebe, jer ako oni povređuju druge, znači da su i oni sami povrijeđeni. Zašto se vrijeđati na one čija je duša i tako “ranjena”? Traži od Boga za one koji su te uvrijedili iscjeljenje i mir i vidjet ćeš nevjerojatne promjene!

Imaj pouzdanja u Boga!

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4,6-7)

Imati vjeru – znači ne brinuti. Apsolutno. Nimalo. Otkrijte Bogu svoje zahtjeve, potrebe, želje i čekajte odgovore s pouzdanjem! Oni će doći, možda ne na tvoj način, već na Božji, u Njegovo vrijeme.

A ako neprestano brineš, sumnjaš, – to često blokira Božji odgovor za tebe. Pouzdanje u Boga donosi duboki mir u srcu.

Praštaj

No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke. (Marko 11,25)

Možeš se moliti čak i danima, ali ako u tvojoj duši živi nepraštanje, odvojen si od Božje milosti, i shodno tome, od Njegovog blagoslova.

Ponavljam još jednom: tvoj odnos prema ljudima utječe na odnos Boga prema tebi!

Kako primijeniti Bibliju
Foto: Unsplash

Ne odustaj!

Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se. (Matej 7,7-8)

Ne odustaj od svojih snova, ciljeva, predodređenja, misije! Ne srami se pitati, tražiti, kucati. Takva upornost dovodi do prelijepih rezultata!

Vapaj duše

Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš. (Jeremija 33,3)

Ponekad, za prelazak na novu razinu života, moraš se iskreno od srca požaliti Bogu. Kriknuti. Viknuti. Da ti je svega dosta, da nemaš snage, da više tako ne možeš.

Takav iskren “vapaj duše” otvara vrata “nedostupnog” za nešto što ranije nisi znao. Doći će novo razumijevanje, otkrivenje, novi obrt. Bog je tako obećao, a On nikada ne laže.

Odredi svoju mjeru

Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti. (Luka 6,38)

Ovaj stih jasno govori da ti sam određuješ, što ćeš dobiti u životu. Kako ti mjeriš – tako će se i tebi mjeriti. Kako ti sudiš o nečemu ili nekom – isto tako će se i tebi suditi.

Ako si pohlepan – ne očekuj velikodušnost od drugih. Ali ako si “davatelj” u životu (vremena, snage, financija) – nije iznenađujuće kad ti se još više vrati.

Proučavaj Bibliju!

Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima. (Jošua 1,8)

Proučavanje Božje Riječi će vam osigurati uspjeh u svakom području života. Upravo iz Biblije dolazi istinska mudrost, razumijevanje toga kako zaista sve funkcionira.

Želiš li biti mudar, učinkovit, sretan? Od danas počni čitati Bibliju, barem jedno poglavlje dnevno, i razmišljaj o pročitanom. Tvoje mišljenje će se početi mijenjati, a shodno tome i kvaliteta života.

Traži utjehu u Bogu!

Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! (Psalam 37,4)

Kada ti je teško, bolno, loše – idi prema Bogu. Ako kreneš prema ljudima, alkoholu, narkoticima i drugim dopinzima – dobit ćeš privremen efekt, koji neće djelovati na realnost.

Ali, ako se okreneš Bogu – to ti jamči, ne samo duboku utjehu, već i ispunjenje tvojih skrivenih želja. Eto tako Gospodin vrednuje tvoj odnos s njim!

Problemi odlaze!

Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! (Jakovljeva 4,7)

Đavao postoji. Prokletstva postoje. I mnogi problemi u životu (bolesti, nesreće, bol, zbunjenost) su njegovo djelo. I zato, đavao se nekad mora protjerati, a on je drzak gost.

Kako se to radi? Prije svega, pokori se Bogu i Njegovom planu za tebe, Njegovim zapovijedima, Njegovoj Riječi. Takve ljude đavao mrzi, ne može se ni približiti njima.

Sve će vam se dodati!

Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. (Matej 6,33)

Kada tražimo Boga – sve što nam treba će nam se dati!

Što to znači tražiti Boga? To znači, nastojati ići tamo gdje je On (Crkva, propovijedi, pjesme, knjige, itd.), proučavati njegov karakter, željeti Njegovo prisustvo i staviti ga na prijestolje svog života.

Posveti vrijeme Gospodinu, snagu, ukaži čast i poštovanje. Voli Ga. A onda – će te sve slijediti! Sve potrebno ćeš dobiti u pravo vrijeme.

Izvor: 5sfer.com

PROČITAJTE JOŠ: