Mudrost odozgo: Kakva je to mudrost i zašto ju trebamo?

„A mudrost odozgo ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena.“ (Jakovljeva 3, 17)

Nedavno sam sudjelovala u maloj skupini koja je raspravljala o Kristolikoj poniznosti. Vođa raspravne skupine izvukao je nekoliko biblijskih stihova i jedan od njih ostao mi je u mislima od tada: 

„A mudrost odozgo ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena.“ (Jakovljeva 3, 17)

Krist je, kako možemo vidjeti u Markovom evanđelju 1, 35, uvijek tražio mudrost odozgo prije nego što bi govorio ili djelovao.

Stoga bi i kršćani, Kristovi sljedbenici, također neprestano trebali tražiti pobožnu mudrost i primjenjivati je na svoje odnose i živote. No taj je stih zaista velik. Što znači posjedovati mudrost odozgor?

  1. Ona je prije svega čista. Naši motivi za činjenje svega trebali bi prikazivati našu žudnju da želimo živjeti poput Krista i da želimo biti u ispravnom odnosu s Bogom. Ako nam naša ”zemaljska” mudrost kaže da  stvarima trebamo pristupiti kroz nečiste motive, kao što su pohlepa, sebičnost ili ponos, to nije mudrost odozgor. 
  2. Ona je mirna. Ponekad smo zaokupljeni predodžbama Duhovnog oklopa i ponašamo se prema svima koje sretnemo kao neprijateljskim vojnicima. Moramo se sjetiti da poslanica Efežanima 6, 10 uči da ova bitka “nije protiv krvi i mesa”. Naš Gospodin je Knez mira, a mi smo dužni djelovati kao građani mira. 
  3. Ona je nježna. Mudre izreke 15, 1. Ako govorimo nježno, vjerojatnije je da će drugi prihvatiti i razumjeti Božje djelo i mudrost. No, blagost nije samo u tonu glasa. Sjetite se blagosti i strpljenja kojom se Isus odnosio prema djeci, grješnicima i svojim apostolima. Nježnost je način života. 
  4. Ona je razumna. Drugi prijevod ovoga glasi “spreman ustupiti drugima” i oboje su apsolutno ključni elementi mudrosti. Možda se čini nemogućim živjeti čist način života, a biti razuman i spreman popustiti, ali Biblija kaže da moramo. Dobili smo zapanjujuću razinu inteligencije i razuma, upotrijebimo to! Ne smijemo pristati na laž koja kaže da je “razum neprijatelj vjere”. Potrebno je predavati se Bogu prije svake odluke koju donosimo. Ali također je moguće i potrebno i mudro popustiti drugima. Bilo da se radi o nesebičnom davanju ili opiranju porivu za bijesnim, teološkim raspravama, pozvani smo popustiti. 
  5. Prepuna je milosrđa. Roditelj koji je zloupotrijebio ovlasti? Vladin zastupnik koji vam želi utjerati strah u kosti? Onaj bloger koji zvuči heretički? Mudrost odozgo govori nam da ih gledamo s milosrđem. Uostalom, nije li nam Bog pokazao najveću milost od svih? 
  6. Prepuna je dobrih plodova. Sigurna sam da mnogi od nas mogu navesti vrline Duha iz poslanice Galaćanima 5, 22. Kada koristimo božansku mudrost za razlikovanje onoga što trebamo učiniti, razmotrit ćemo plodove naših izbora. Trudimo li se donositi odluke koji rezultiraju plodovima Duha, koji se očituju u našim životima? 
  7. Ne koleba se. Možda bi moglo biti čudno pomisliti da mudrost odozgo može biti „spremna popustiti“ i da je „nepokolebljiva“. Ali nemojte to smatrati suprotnostima. Možda je dobro da na to pomislite kao na brak ili prijateljstvo. Svaka osoba u vezi mora slušati razum i biti spremna na određene kompromise. No, sama veza mora biti nepokolebljiva. Moramo biti dovoljno hrabri za nepokolebljiv život, kao sljedbenici Krista i kao dobri upravitelji zemlje, bez obzira na protivljenje. 
  8. Slobodna je od licemjerja. Ako vam se nešto čini kao mudrost, ali kod vas uzrokuje da budete dvolični ili prijevarni, to ne može biti mudrost odozgo. Ono što vjerujemo mora odgovarati onome što govorimo. Ono što govorimo mora odgovarati našem ponašanju. U protivnom, pogrešno predstavljamo Isusa i način života, za kojeg tvrdimo da ga živimo. 

Križanje vjere i života: Sljedeći put kad se suočite s odlukom, odvojite trenutak kako biste svoje postupke uskladili s “mudrošću odozgo”.

Autorica: Debbie Holloway; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!