7 opasnih učenja NEW AGEA: Prepoznajte ih na vrijeme!

Usprkos velikoj popularnosti, teško je definirati što je zapravo New age. Ipak, donosimo vam 7 opasnih učenja New Agea.

“Novo doba”, New Age, nije ništa novo. To je moderno probuđenje (oživljavanje) starih poganskih religija i tradicija. To je mješavina: istočnjačkog misticizma, kršćanstva, moderne filozofije i psihologije, znanosti, znanstvene fantastike i kontra-kulture pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. New age za svakoga ima po nešto. Zbog svega ovoga to ga čini veoma popularnim.

Prepoznajte sedam opasnih učenja New Agea

1. Isus nije bio i nije jedini Spasitelj, i on nije Bog.

Mnogi kršćani misle kako svi razmišljaju poput njih kada se misli ili govori o Kristu. Za kršćane On je jedinorođeni Sin Božji i jedini Gospodin i Spasitelj. Međutim, za pristalice New Agea On je samo jedan od mnogih duhova ili jedan od mnogih spasitelja koji su se pojavili u čovječanstvu.

New Age prihvaća Krista kao jednu od mnogih reinkarnacija avatara. On je samo glasnik, poslan od viših duhova, da bi donio ljudima učenje i duhovno otkrivenje. New Age prihvaća i Budu, i Muhameda i Konfucija i Isusa i mnoge druge kao ravnopravne i identične “spasitelje” čovječanstva.

2. “Bog” nije osoban, bog je viša kozmička energija.

Sve stvari, uključujući i čovjeka obrazuju JEDNO – takozvani “sveopći um” ili “izvor”, “sveopće biće”, “kozmičku svijest”, “sveopće prisutnost”, “energiju”, “unutarnji glas”, “višu svijest”, “intuiciju”.

Bog je dakle neosobna energija, sila, koja je prisutna u svim stvarima i bićima (i u čovjeku). Bog može biti shvaćen ili nazivan kao: on ili ona, majka ili otac, bog ili boginja. Naravno, ovo što New Age pristalice vjeruju o Bogu, nije Bog kakvog ga predstavlja i opisuje Biblija – ne dajte se zavesti. Većina New Age učitelja naučava, da “majka Zemlja”, sunce i zvijezde, kao i cijela priroda može biti obožavan kao Bog.

3. Čovjek je sam bog, jer ga nosi u sebi – on je stvoritelj “sila”. Čovjek već posjeduje božanske sile i moći, ali je potrebno da postane toga svjestan – “probuđen za tu činjenicu”.

New Age pokret uvelike teži za supernaturalizmom (nadnaravnim), i on ga pripisuje stvorenjima, ne Stvoritelju (vidi Rimljanima 1,22-24). Njihovo razmetanje idejom “ja sam bog” je vrlo privlačno za čovjekov ego i za njegovu glad za stjecanjem nadnaravnih moći. Zar to nije ona stara priča iz Edenskog vrta, kada đavo obećava Evi: “Bit ćete poput Boga”.

PROČITAJTE: Što je New Age pokret?

Jedan od ciljeva New Agea pokreta je da izazove ljude na pobunu protiv pravoga Boga Biblije i uvjeriti svoje pristaše da su oni božanstva. Jednom kada Sotona posadi sjeme ove opake hereze u čovjekov um, on je dobio bitku. Taj čovjek će se onda sve više i više otvarati princu tame i služiti mu, ne bi li stekao još veće moći i – nahranio svoj ego. Osoba sa ovakvom zbrkom u umu učinit će sve što se od nje traži, pa čak i drugima ili sebi oduzeti život, radi cilja “višeg prosvjetljenja”, što tako često možemo vidjeti u nekim sektama i kultovima. Čim čovjek prihvati Sotonine “istine”, Sotona dobiva automatsko pravo na njegov život i postaje njegov gospodar.

Prepoznajte sedam opasnih učenja New Agea
Foto: Pixabay

4. Čovjek treba tražiti i slijediti duhovna vodstva izravno od duhova.

Stjecanje nekih nadnaravnih znanja i moći je uvijek privlačan mamac okulta. Čovjek želi imati, ili iskusiti, moć koja je po porijeklu duhovna i nadnaravna – ne ovozemaljska. Čovjek ne želi slušati što Bog ima da mu kaže, već želi dobiti informacije od nekoga tko “zna”, tako da pribjegava: spiritizmu, tarot kartama, hiromantija, magiji, astrologiji, NLO i drugim okultnim praksama koje mu služe kao kanal za povezivanje sa natprirodnim – “višim duhovima”.

Želja za upoznavanjem natprirodnog je Bogom dana želja u svakom čovjeku. Ona se nalazi u nama iz tog razloga što mi u sebi nosimo Njegovu sliku i imamo potrebu za Njime. Ova želja je u nama iz tog razloga da bi nas potaknula na traganje za Njim – da mu se ponovo vratimo. Sotona se trudi ovu želju izokrenuti u svoju korist, i čovjeka uz pomoć nje što više udalji od Boga.

5. Sve religije i vjerski učitelji uče isto i imaju jedan cilj. Sve religije su istinite i vjerodostojne.

Glavna Sotonina taktika u protivljenju Bogu nije da propagira ateizam, već religiju; ne da dokazuje da Bog ne postoji, već da učini da kao bog bude obožavano nešto drugo, a najviše on sam.

“Došao sam da uspostavim novu religiju”, kaže za sebe tzv. gospodar Maitreya, “došao sam učiti putu samo-ispunjenja”. Tako on nudi ljudima nešto što nije ni religija, ni ideologija, on nudi korist onima koji su religiozni, ali i onima koji to nisu – za svakog po nešto. Dalje on govori: “Ja sam vam došao kao lopov u noći, tako da vi sada niste uzbuđeni zbog toga. Ali, polako, kako ćete postajati svjesni, moći ćete ‘svariti’ ono što ste ‘pojeli’ i postat ćete svjesni (poznat ćete) mene i nećete se (doktrinama) boriti protiv mene “.

Maitreya je tipičan primjer onoga što New Age pokret propagira, to što oni nude i jeste i nije religija. Oni će se truditi stvoriti dodirne točke sa svim postojećim religijama, da bi tako to što nude učinili prihvatljivim za što više ljudi. Tako npr. možete čuti tvrdnje da je Isus proveo 18 godina u Indiji gdje je proučavao Hinduizam i učenja Bude, plus panteizam i magiju. Vrlo često, New age nudi brzi pristup sreći, zdravlju i bogatstvu, kroz razne rituale, meditacije ili mentalne vježbe.

Pojava u kršćanskom svijetu zvana “ekumenizam” je veoma važna za New Age pokret, jer je to prvi korak u “stvaranju novog kršćanstva”, koje će ravnopravno prigrliti sve vjeroispovijesti, pa i nekršćanske religije. Psihologija je glavno oružje ideje ekumenizma. Zagovaraju se tolerancija, prihvaćanje različitosti, bratstvo, “jedan Bog, vjera, crkva”, humanost itd.

6. “Drevna mudrost” Babilona, ​​Egipta i Grčke – ne Biblije – to je temelj svih istine.

Albert Gore (političar) predstavlja sebe kao osobu koja vjeruje da čovječanstvo treba imati “majku boginju” koju će obožavati. On tvrdi da bi na temelju “pozitivnog” iskustva drevnog Hinduizma to trebala biti “majka zemlja”, jer čovjek i priroda su jedno, a Bog je dio prirode, i priroda dio Boga. Ovaj poznati političar, nekadašnji baptist, je postao predani poklonik New Agea. (Al Gore, Earth In the Balance; Ecology and the Human Spirit, Houghton Mifflin Company, 1992.)

New Age pokret Bibliju prikazuje kao običnu knjigu, napisanu samo od ljudi, a ne kao Bogom nadahnutu i istinitu. Po njihovom mišljenju Biblija nikako ne može mjeriti s “drevnim” starim spisima – istinama. S druge strane, oni će odati priznanje Bibliji kao knjizi koja sadrži dobre životne principe i učenja.

7. Grijeh i zlo ne postoji. Mir i ljubav su konačna stvarnost.

New Age pokret negira postojanje pakla i suda. Oni također poriču i postojanje grijeha i zla. Bog (energija kozmosa) je daleko iznad dobra i zla.

New age “evanđelje” nije zbirka radikalnih revolucionarnih principa. Ono ne propagira sukobe, rat ili mržnju, već uvijek zagovara mir, ljubav, humanost, prihvaćanje, toleranciju, jedinstvo … New Age uči kako je cijelo čovječanstvo jedno “bratstvo”.

Žele ovaj svijet učiniti ugodnijim i harmoničniji postavljanjem, da čovjek više uopće ne osjeti potrebu za Kristom (Bogom), ili Njegov nedostatak. Oni žele svijet učiniti takvim da se čovjek osjeća toliko sigurnim da Boga više ne treba.

Autor: Jan Vareca; Izvor: Sionska truba

NAJNOVIJE!