Želiš li na kraju života čuti ove lijepe Isusove riječi?
Foto: freebibleimages.org

Isus je jednom prilikom rekao važne riječi. Želiš li na kraju života čuti te Isusove riječi?

Biblija jasno kaže da se na kraju života svi moramo pojaviti pred Kristovim sudom. To će biti ili dan velike radosti ili dan velike tuge zbog propuštene prilike da se slijedi Krista.

Reče mu gospodar: “Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!” (Matej 25, 21)

Kakav divan stih. Nalazi se u prispodobi o gospodaru koji odlazi i ostavlja talente svojim slugama. Htio je da budu vjerni onome što im je povjereno. Dvojica slugu su udvostručili talente koje im je dao njihov gospodar, dok treći sluga nije učinio ništa s talentom – samo ga je zakopao u zemlju. Gospodar je pohvalio dvojicu slugu i nazvao ih dobrim i vjernim slugama. Trećega slugu nazvao je zlim i lijenim i dao ga baciti u tamu gdje je plač i škrgut zuba.

Koliko nam je stalo do Kraljevstva nebeskog?

U prispodobi možemo vidjeti da je Isus spomenuo Kraljevstvo nebesko. Što je pod tim mislio i kakve to veze danas ima s nama? Spašeni smo milošću kroz vjeru (Efežanima 2, 8-9), ali smo spašeni “da činimo dobra djela” (Efežanima 2, 10). Isus je govorio o sakupljanju blaga na nebu (Matej 6, 20), a prispodoba o talentima nagovještava razne nagrade za one koji Mu vjerno služe na ovom svijetu.

Ova nas prispodoba uči dvije stvari. Prvo, Isus želi da shvatimo da u Kraljevstvu nebeskom lijenost i gomilanje nisu dobrodošli. Isus ne želi da gomilamo svoje darove, već da ih dijelimo s drugim ljudima i koristimo za promicanje Njegovog kraljevstva. Od nas se traži da dijelimo ono što imamo. Trebamo biti vjerni dobrotom, milošću, talentima, sredstvima, vremenom … svime što nam je povjerio. Naši su darovi za proslavljanje Boga i, poput dobrih slugu, od nas se traži da ih pravilno uložimo kako bismo ih udvostručili. Također se moramo sjetiti da ovi darovi ne dolaze od nas – svi od Boga.

PROČITAJTE: Što nas čeka na kraju života?

Drugo, Isus nas ovom prispodobom želi poučiti važnosti učeništva i širenja Evanđelja. Spasenje koje je omogućeno Kristovom smrću i uskrsnućem Božji je dar. To je dar koji ne zaslužujemo i, što je još važnije, trebamo ga podijeliti s drugima, odnosno svima nespašenima reći kakvog smo Spasitelja upoznali i što On nudi i njima.

Kako možemo služiti Gospodinu?

Evo nekoliko ideja o načinima na koje možete služiti Gospodinu:

1. Dijelite evanđelje. Gospodin Isus želi da stvaramo učenike, poučavajući druge o Božjoj naravi i karakteru i dijeleći značenje Njegove smrti i uskrsnuća (Matej 28, 18-20).

2. Opraštajte drugima njihove prijestupe. Osvetu prepustite Bogu!

3. Nastojte bolje upoznati Božji karakter kroz crkveno zajedništvo, slušanje propovijedi, proučavanje Biblije, molitvu, slavljenje …

4. Budite spremni biti nepopularni u očima ljudi koji ne poznaju Boga. Uvijek činite ono što Biblija kaže da je ispravno. “Moramo se više pokoravati Bogu nego ljudima” (Djela 5, 29).

5. Gledajte na Isusov karakter kao uzor u svemu. Pokažite ljubav, dobrotu, samilost, poniznost … Bog će se kroz to proslaviti!

Sve se svodi na ovo: ljubite Boga više od svega i volite druge iskreno (Marko 12, 30-31). Na Kristovom sudu oni koji su Mu bili vjerni čut će riječi: “Valjaš, slugo dobri i vjerni.”