NaslovnicaŽivot7 jednostavnih načina da budete sretni na poslu

7 jednostavnih načina da budete sretni na poslu

Donosimo 7 jednostavnih načina da budete sretni i zadovoljni na vašem poslu. 

Nevjerojatno je pomisliti da prosječna osoba provede 90.000 sati svog života na poslu. To vrijeme će se činiti još dužim ako nismo zadovoljni svojim poslom.

Srećom, britanski psiholog, profesor Cary Cooper, podijelio je nekoliko savjeta o tome kako naše radno mjesto učiniti sretnijim za nas, a prenosi ih pl.aleteia.org. Učinio je to na temelju istraživačkog projekta za britansku vladu i svog dugogodišnjeg iskustva na terenu.

7 jednostavnih načina da budete sretni na poslu

1. Budite aktivni

Nema ništa gore nego biti za stolom cijeli dan i nemati vremena izaći. Cooper naglašava važnost održavanja tjelesne aktivnosti, jer to može pomoći u smanjenju “emocionalne napetosti” i osloboditi malo prostora za razmišljanje o svemu što vam je na umu.

Ostati aktivan može pozitivno utjecati na otkucaje srca i povećati opskrbu mozga kisikom. Iako si ne može svatko ugurati sat tjelovježbe za vrijeme ručka, pješačenje na posao i s posla sigurno nam je korisno. Ako je vaše putovanje javnim prijevozom predugo, Cooper predlaže da ranije izađete s autobusne stanice i ostatak puta do posla prođete pješice.

2. Izgradite odnose na poslu

Povezivanje sa suradnicima još je jedan sjajan način da se osjećate sretno na poslu. Cooper vjeruje da “što više ulažete u svoje odnose na poslu, vaš dan može biti ugodniji.”

PROČITAJTE: Kako se pouzdati u Boga na poslu?

To ne znači da svi moraju biti veliki prijatelji, ali ako odvojite vrijeme da upoznate i razumijete svoje suradnike, radni dan će vam biti puno ugodniji. A u onim teškim danima kada vas posao optereti, možete računati na podršku svojih kolega.

3. Povećajte svoje vještine

Prema istraživanju, učenje novih vještina još je jedan poticaj za mozak. Cooper objašnjava da je ostati “kognitivno aktivan” dobro za naše cjelokupno mentalno zdravlje.

Dok hobi poput učenja crtanja ili šivanja može biti vrlo koristan, vještina poput učenja novog softvera može pomoći i našem mozgu i našoj karijeri.

4. Uživajte u sadašnjem trenutku

Dio našeg profesionalnog života često uključuje planiranje budućnosti. Zapravo, možemo biti toliko usredotočeni na te dugoročne odluke da se udaljimo od onoga što je trenutno važno u našim životima. Cooper vjeruje da će vam vrijeme za uživanje u sadašnjosti pomoći da cijenite ono što se stvarno događa u vašem životu.

5. Vidite pozitivne strane

Često se možemo fokusirati na sve negativnosti u našim životima. Međutim, Cooper kaže da će, ako pokušamo unijeti malo više pozitivnosti u svoj način razmišljanja, život na poslu biti sretniji.

To ne znači da odjednom morate postati pozitivna osoba. Više je stvar prepoznavanja stvari koje su dobre u vašem životu. “Prihvatite da postoje stvari u vašem poslu ili životu koje ne možete promijeniti i usredotočite se na stvari nad kojima imate kontrolu”, predlaže Cooper.

PROČITAJTE: 5 stvari koje kršćani ne bi smjeli činiti na poslu

6. Suzdržite se od loših navika

Za neke ljude to je lakše reći nego učiniti, ali Cooper kaže da se moramo paziti nezdravih navika. Dok dodatna šalica kave može biti neodoljiva, a posezanje za cigaretom može se činiti kao savršeno rješenje, ova iskušenja dugoročno neće pomoći u smanjenju razine stresa. Sjećate se onog prijedloga da budete aktivni? Pokušajte prošetati poslovnom zgradom ako se želite osloboditi stresa ili odvojite vrijeme za molitvu.

7. Upravljajte vremenom

Mnogo je lakše reći nego učiniti, ali važno je znati kada je vrijeme da se isključite s posla. Iako to može značiti postavljanje realnih rokova, pronalaženje vremena za uživanje u životu izvan posla učinit će vas sretnijim kada dođe radni dan.