Najbolja radost koju nikada ne možemo izgubiti

Ako radost osjetite samo u vašim najboljim danima, onda još uvijek niste okusili najbolju radost. Kakva je radost koju nikada ne možemo izgubiti?

Volimo zamišljati radost kao svjetlost i prolazan osjećaj koji dolazi i odlazi ovisno o životu. No najbolja je radost dovoljna za stvarnosti života; života u cijelosti.

Isto tako volimo zamišljati radost kao mogućnost, kao šlag na torti toga što slijedimo Krista. Mislimo kako neki kršćani mogu biti sretni i priželjkujemo da smo i mi među tom nekolicinom. No apostol Pavao kaže, jednostavno i neapologetski:

Radujte se uvijek u Gospodinu; ponovno kažem radujte se“. (Filipljanima 4, 4)

Oh to ”uvijek”, toliko zapanjujuće i toliko zastrašujuće. Zapanjujuće jer to znači da je moguće. Kakve vijesti! U Kristu ćemo uvijek imati iskrenu radost. Isto tako i zastrašujuće, zbog pomisli na to koliko često izgubimo naš osjećaj radosti, radosti za koju, kroz Bibliju, Bog zapovijeda svome narodu.

Zašto bi se Pavao ponavljao? „Radujte se uvijek u Gospodinu; ponovno kažem radujte se“. On je znao koliko može biti teško uvijek se radovati. Ove je riječi napisao, kao i mnoge druge, u zatvoru. (Filipljanima 1, 13) No čak i usred usamljenosti i nesigurnosti svoje utamničenosti, Pavao je pronašao istinsku radost. On je mogao reći ”uvijek” jer je puno patio, a radovao se čak i na tim mračnim, usamljenim i bolnim mjestima.

VIDI OVO: Radost koju možemo iskusiti samo u patnji

Nikada se nemojte zadovoljiti s Bogom koji vas ne može zadovoljiti u zatvorskoj ćeliji. Ako samo uživate u Bogu kada život izgleda dobro, slijedite Pavla zajedno sa mnom kroz poslanicu Filipljanima kako biste pronašli nešto vrjednije od zlata, nešto što je slađe od meda i nešto što je bolje od bilo čega što možemo pronaći u ovome životu.

Bolje čak i od života

Ako naša radost ovisi o tome ide li nam u životu dobro, ona će se smanjiti i nestati kada iskušenja dođu. Češće nego što to želimo priznati, naša radost je ukorijenjena u našim osjećajima sigurnosti, udobnosti, uspjeha i priznanja. Stoga, istinska radost, ona o kojoj Pavao piše, može djelovati strano i daleko.

Kada su njegovi neprijatelji propovijedali o Kristu iz zavisti i suparništva, čime su željeli nauditi Pavlu i potkopati njegovu službu (Filipljanima 1, 15-17), Pavao nije bio u ljutnji, gorčini niti u gnjevu, već u radosti. „Pa što onda? Samo se na svaki način, bilo himbeno, bilo istinito, Krist navješćuje. I tome se radujem, a i radovat ću se“. (Fiilipljanima 1, 18) Potrebno je više od ljudske hrabrosti kako bismo se radovali dok trpimo nepravdu, pogotovo kada smo u zatvoru gdje se ne možemo braniti.

U čemu je usidrena ovakva odvažna radost? Pavao piše u sljedećim stihovima:

„…kako željno i očekujem i nadam se da se ni zbog čega neću smesti, nego da će se mojom posvemašnjom odvažnošću – kako uvijek tako i sada – Krist uzveličati u mome tijelu, bilo životom, bilo smrću. Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak“! (Filipljanima 1, 20-21)

On je mogao imati radost u životu i smrti jer je živio u umro za Krista, a ništa i nitko mu nije mogao oduzeti Krista. Zbog toga što su njegova vjera, nada i radost bile čvrsto ukorijenjene u čast i slavu Krista, najgore stvari koje su mu se mogle dogoditi mogle su mu u konačnici samo poslužiti. (Rimljanima 8, 37) Jer Krist je stvorio prijatelja čak i od smrti.

VIDI OVO: Kako možemo naučiti ”uvijek se radovati” usred tuge?

Zatvori su ga možda držali podalje od propovijedanja narodu, no ta iskustva su samo pojačavala radost zbog toga što propovijeda. Protivnici su mogli njegove okolnosti učiniti jadnima, no njegova radost u Bogu prožela je svaku kratkotrajnu nevolju. Sotona je na njega bacio sve što je imao; bio je prebijen štapovima, gotovo kamenovan do smrti, pretrpio je brodolom, napali su ga razbojnici, bio je bez hrane i krova nad glavom, patio je od opasnosti koje su vrebale iz svakog smjera (2. Korinćanima 11, 25-27), a ipak se radovao. Malo njih je patilo poput ovog čovjeka, a još ih je manje patilo s takvom radošću.

Bolje od svake druge radosti

Kako bismo imali više radosti u patnji nego u miru i udobnosti, trebamo željeti Isusa više od svega drugoga, uključujući i mir i udobnost.

Pavao nije odabrao radost u Kristu jer nije mogao pronaći radost nigdje drugdje. On je iskusio i uživao u slavi uspješnosti i popularnosti; Hebrej nad Hebrejima, farizej nad farizejima, najrevniji, najčedniji, najprepoznatljiviji. (Filipljanima 3, 5-6) Kada je odlučio slijediti Isusa, odustao je od života za kojeg bi većina drugih umrla; on je odustao od takvog života zbog više sreće, ne manje.

Nakon što je napisao sve što je zaradio i postigao, on kaže:

Ali što mi god bijaše dobitak, to poradi Krista smatram gubitkom. Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem“. (Filipljanima 3, 7-8)

Nakon što je Pavao pronašao blago skriveno u poljima Pisma, svoj biser velike vrijednosti, svi drugi biseri su odjednom izgubili vrijednost. On ih je ubrzo prodao kako bi imao samo jedan. Njegova ljubav prema svjetovnom uspjehu i pažnji nestala je i srušila se kako bi otvorila put za novu, puno ”življu” ljubav. On piše: „Moja žudnja je umrijeti i biti s Kristom, jer to je daleko najbolje“. (Filipljanima 1, 23)

VIDI OVO: RADOST DOLAZI OD BOGA: Sedam izvora radosti koju ništa ne može uzdrmati

U konačnici, mi ne ”odustajemo” od sreće kako bismo imali Krista. Što god ”razmijenili” (a razmjenjujemo stvarne radosti kako bismo slijedili Krista), dobivamo natrag stostruko više „za vrijeme koje dolazi u vječnosti“. (Marko 10, 30) Radost u Kristu je daleko bolja od bilo koje druge radosti, postignuća ili nagrade. Bili smo budalasti što smo voljeli bilo što više od Njega.

Kako braniti svoju radost

Kako možemo braniti radost koju smo pronašli u Kristu? Mi ne možemo i nećemo, samo od sebe. Dva stiha nakon što piše „Radujte se uvijek u Gospodinu; ponovno kažem radujte se“, Pavao piše: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“. (Filipljanima 4, 6-7)

Svoju radost koju imamo u Gospodinu branimo tako što molimo Boga da je brani. Molimo. Radost koju imamo u Kristu će biti pod neprestanim napadima; od sotone, grijeha, iskušenja, patnji, od strane živote u svijetu koji je još uvijek zarobljen pokvarenošću. (Rimljanima 8, 21) Potrebno nam je nešto snažnije od svih tih sila ujedinjenih zajedno kako bismo branili ono što smo otkrili u Bogu. Potreban nam je sam Bog kako bismo branili našu radost u Bogu.

VIDI OVO: Po čemu je radost koju Bog daje drugačija od svjetovne sreće?

Molimo, ali ne bilo kakvu molitvu. „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“. (Filipljanima 4, 6) Molimo onu molitvu koja sprječava tjeskobu i koja osnažuje radost, koja je utemeljena u našoj zahvalnosti. Pavao iznosi ovo troje: radost, zahvalnost i molitvu zajedno u jednoj drugoj poslanici: „Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu“. (1. Solunjanima 5, 16-18) Siguran način kako možemo pobijediti neprijatelje radosti jest neprestano zahvaljivanje Bogu na svim milostima, malenim i velikim, u našim životima.

Kada đavao pokuša pokvariti vašu radost, a hoće i to na više načina nego što možete zamisliti ili predvidjeti, upamtite ovo: „Gospodin je u kontroli“. (Filipljanima 4, 5) On je blizu onih koji se raduju u Njemu, opskrbljujući ih neopisivim mirom, bez obzira na kušnju s kojom se susreću. Njegov povratak je isto blizu, kada će svoju djecu izbaviti od svakog oblika boli i patnje i kada će kazniti svakoga tko je odbacio Njegovog Sina i povrijedio Njegove sljedbenike. U taj dan, sve i svatko tko je zagorčavao kršćanima život, će doživjeti užasan završetak.

VIDI OVO: Izgubili ste radost? Bog vam je može vratiti, a ovih 10 biblijskih stihova vam mogu pomoći

Stoga, ohrabrite se, pričekajte još malo, zahvaljujte na svemu dobrome što sada možete vidjeti i molite za to da vas Bog održi dok Njegova radost konačno ne dođe u punini. (Psalam 16, 11)

Pronaći neprestanu radost

Za kršćane radost u Gospodinu nije mogućnost. To nije nešto što samo odabrani mogu dobiti. To je od središnje važnosti. Ne možemo proslavljati Boga kako bismo trebali osim ako naše duše nisu zadovoljene u Njemu. No svatko od nas treba naučiti tajnu neprestane radosti. Nitko od nas nije rođen, niti nanovo rođen, s ovom mudrošću.

Sam apostol kaže: „Naučio sam biti zadovoljan bez obzira na situaciju u kojoj se nalazim“. (Filipljanima 4, 11) Radost u Gospodinu nije jednostavno prekidač koji se uključi u trenutku kada povjerujemo u Isusa; radost u Gospodinu je nešto s čime težimo cijeli život i stvar je discipline. Tijekom mjeseci, godina i desetljeća učimo kako se radovati u Gospodinu. Cvijet nikne kada postanemo spašeni, ali on raste, zreli i cvijeta tijekom vremena, kako njegovo korijenje postaje snažnije, šire i kako ide dublje u zemlju.

Znam kako je oskudijevati“, nastavlja Pavao, „i znam kako je obilovati. Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u Onome koji me jača“! (Filipljanima 4, 12-13) Tajna njegovog zadovoljstva bila je neprestana radost u Kristu. (Filipljanima 3, 8; 4, 4; 10) To nije bila samo tajna njegovog zadovoljstva u gladi i potrebi, već i kada je imao u izobilju. John Piper o ovim stihovima kaže:

„Kada imamo malo i kada smo izgubili puno, Krist dolazi o otkriva nam se kao nešto vrjednije od onoga što smo izgubili. Kada imamo puno i kada smo preplavljeni izobiljem, Krist dolazi i pokazuje nam da je On daleko veći od svega onoga što imamo“.

VIDI OVO: 15 duhovnih savjeta kako da uvijek budete radosni

Stoga, uvijek se radujte u Gospodinu. Ponovno kažem, radujte se. Ne vjerujte lažima da će radost doći onda kada se tmurni oblaci u vašem životu konačno raščiste i kada se sunce ponovno pokaže. Nemojte se pomiriti s religijom ili bogom koji vam ne može obećati radost čak i u najmračnijim, najtežim danima. Ako se radujete u Gospodinu, nikada više nećete morati biti bez istinske sreće.

Izvor: Desiringgod.org Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.