Najprirodnija težnja koja postoji je težnja ka sreći. Mislim da nikada nisam upoznao nekoga (i sumnjam da neko jeste) s odlukom da živi tužan i depresivan život. Ne postoji ništa loše u težnji za srećom.

Ali kako izgleda da težnja?

Mnogi od nas ponekada traže sreću onakvu kakvom je svijet predstavlja. Svijet nas želi uvjeriti kako postajemo sretniji kada imamo što više materijalnog bogatstva ili imetka, ili kada stvari idu sukladno našim planovima. Ali Matej 6,19 kaže: “Ne zgrće sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu.”

Kao kršćani, trebali bi težiti Božjoj radosti, a ne sreći ovog svijeta. Po čemu se radost koja dolazi od Boga razlikuje od sreće s ovog svijeta? Postoje tri glavne razlike između njih.

Božja radost gleda na vječnost

Matej 6,20 nam ukazuje na važnu razliku između sreće na ovom svijetu i u Božjem kraljevstvu: “zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu.”

Radost koja dolazi od Boga traje cijelu vječnost, dok je svjetovna sreća kratkog vijeka. Nije bitno koliko će vas usrećiti kupovina posljednjeg modela pametnog telefona, jer će ta sreća potrajati samo do sljedećeg objavljivanja novijeg modela. Ali Božja radost nema granica. Počinje s radošću spasenja i traje kroz vremena koja će tek doći.

Božja radost nadilazi kušnje

Jakovljeva 1,2-3 nam govori: “Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.”

Radost koja dolazi od Božjeg Duha traje kroz sva vremena, ali također traje i kroz velike kušnje.

Svijet nas uči da budemo sretni kada stvari teku samo onako kako mi želimo, kada nema bolesti, kušnje, borbe ili gubitaka. Ali Božji Duh čini da se radujemo u Gospodinu uvijek (Filipljanima 4,4), čak i kada dođu kušnje.

Božja radost dolazi bez uvjeta

Božja radost je dar koji se besplatno daje, ne može se zaraditi. Svijet želi da povjerujete kako se za srećom mora težiti po svaku cijenu i sa svom snagom. Ali Božja radost je došla s neba kao čovjek – premda je bio Bog – da nam da život. Isus je stvorio put kako bi mogli iskusiti Njegovu radost, a daje nam je ne po našoj zasluzi, već na temelju svoje vjernosti.

Rimljanima 5,8 nam govori: “A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.”

Zbog Kristove smrti, pokopa i uskrsnuća mi možemo iskusiti pravu i vječnu radost.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today