Najbolji dar koji nam Bog daje

“I ne samo to! Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” – Rimljanima 5, 3-5

Za vrijeme svoje službe, često sam imao privilegiju moliti za članove naše zajednice.  I dok sam promišljao o molitvenim zahtjevima za koje sam bio posrednik, primijetio sam jednu stvar kod tih molitvenih zahtjeva – svaki može biti podijeljen u tri različite kategorije.

Te su kategorije sigurnost, zaštita i providnost. Naši članovi, i većinom svaki kršćanin, često se mogu zateći kako mole za materijalnu i financijsku sigurnost, za Božju zaštitu od bolesti i zla te za providnost u njihovom poslu, studiju ili obitelji.

Nikad još nisam vidio da netko moli za još patnje i kušnji. A i tko bi za takvo što molio? Mi ne volimo ideje o kušnjama i patnji. Zapravo, većina nas moli za izbavljenje od istih u trenutku kada dođu.

Kako god, Biblija jasno govori da je patnja zapravo dobra, i koliko god se takvo poimanje činilo apsurdnim, apostol Pavao nas potiče da se u patnjama radujemo. Bog želi da odbacimo isprazne zabave i da hodamo radosni svijetom zbog naših patnji! Na kraju krajeva, kontekst iz hebrejske i grčke kulture govori upravo o ovakvoj radosti.

Biblija nam ukazuje na to da trebamo biti entuzijastični prema trpljenju upravo zbog dobra koje nam ono zapravo donosi. Rimljanima 5, 3-5 govori nam da patnja rađa postojanošću, prokušanošću i nadom.

Ne želim reći da je moliti za blagoslov i boljitak loše. Bog nas uči da molimo za svakodnevni kruh te za Njegovu radost i milost. Bog želi da budemo blagoslovljeni, ali On isto tako želi i da trpimo.

To ne znači da Bog želi da budemo žalosni i depresivni. Štoviše, Bog nas poziva na radost u trpljenju zbog svega dobroga što proizlazi iz istog. Naravno da možemo moliti za uspjeh i za financije, ali kad nam Bog ponudi patnju – molili mi za to ili ne – to rezultira većom ustrajnošću, snažnijom osobnošću i nadom, što nas uvijek dovodi do uspjeha, pa tako i boljeg financijskog stanja.

Ne moramo tražiti svećenike ili pastore da mole za to da patimo. Zapravo, zahtjevam da to ne činite, ali morate shvatiti ljepotu Božje milosti: On nam daje što trebamo i što nas čini boljima čak i kada mi to ne želimo. Upravo to je značenje onoga da Bog sve izvodi na dobro.

Patnja je dar od Boga i u njoj mi se moramo radovati i izvlačiti ono najbolje. Ukoliko patite, dozvolite Bogu da tako izgradi vašu osobnost, nauči vas ustrajnosti i da vam ulije nadu.

Autor: Patrick Mabilog

NAJNOVIJE!