NaslovnicaDuhovnostŠto znači "najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu"?

Što znači “najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu”?

Pavao naviješta Crkvi u Solunu: “Jer sam će Gospodin – na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje – sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu.” (1. Solunjanima 4, 16)

1. Solunjanima 4, 13-18 Pavlov je govor o uznesenju Crkve. Kada govori da će “najprije uskrsnuti mrtvi u Kristu”, misli na činjenicu da će prilikom uznesenja prvi ustati oni koji su umrli i povjerovali u Isusa prije smrti. Ti vjernici će biti prvi u svojim proslavljenim tijelima pred vjernicima koji su još uvijek živi kada Isus dođe.

Pavao nam kaže: “Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su usnuli.” (1. Solunjanima 4, 15)

Pavao je očekivao da će se uznesenje dogoditi tijekom njegova života, ali nije. Na isti način, današnji kršćani trebaju moliti za dolazak Isusa Krista, međutim, i dalje bismo trebali biti produktivni za Njega s vremenom koje imamo ovdje na zemlji.

Kršćani se trebaju posvetiti dijeljenju evanđelja i ne biti opterećeni uznesenjem

Događaj uznesenja ne daje kršćanima pravo da sjede i čekaju da se to dogodi. Vrijeme je Božji dar i ne treba ga gubiti.

Kada se uznesenje dogodi, mrtvi u Kristu će biti podignuti sa zemlje Božjom moći i preobrazit će se u svoja proslavljena tijela. Duhovi vjernika će se ujediniti sa svojim savršenim i potpuno uskrslim tijelima. Nakon toga, živi vjernici će ustati u susret Gospodinu u zraku i biti preobraženi u svoja proslavljena tijela.

Vjernici će doslovno biti podignuti u zrak da budu s Gospodinom. Uznesenje je izuzetno brz događaj, jer nam Pavao kaže da će se dogoditi brže od treptaja oka (1. Korinćanima 15, 52).

Pavao nam također govori u 1. Solunjanima 4, 16 da će Gospodin izreći glasnu zapovijed, arkanđeo će vikati i Božja će truba zatrubiti. Mnogi teolozi vjeruju da će arkanđeo biti arkanđeo Mihael. Arkanđeli imaju najviši rang među anđelima, no rečeno nam je samo ime jednog arkanđela, Mihaela.

PROČITAJTE: Tko su sveci koji dođoše iz velike nevolje u Otkrivenju?

Ne postoji rasprava među teolozima o tome hoće li doći do uznesenja, ali puno se raspravlja o tome kada će se uznesenje dogoditi. Postoji bar pet hipoteza u pogledu vremena uznesenja i sve one su usredotočene na razdoblje “nevolje”, koje Krist spominje u Mateju 24 i koje je vrlo detaljno opisano u Otkrivenju 4-19. Pet hipoteza su:

1. Nakon nevolje – vjernici su uzneseni na kraju razdoblja nevolje, kada se Krist vraća na sudu (usp. Otkrivenje 19).
2. Prije Božjeg gnjeva – vjernici su uzneseni negdje između šestog i sedmog pečata opisanog u Otkrivenju.
3. Sredina nevolje – živi vjernici su uzeti usred nevolje.
4. Djelomično uznesenje – samo su vjerni kršćani uzeti da budu s Kristom na početku nevolje, dok su nevjerni (nominalni) kršćani ostavljeni da to izdrže.
5. Prije nevolje – vjernici su uzneseni da budu s Kristom prije početka nevolje.

Nevolja će dosegnuti vrhunac Kristovim povratkom, nakon čega će On uspostaviti savršenu vladavinu koja će trajati 1000 godina. Nakon što ta vladavina bude završena, Bog stvara novo nebo i zemlju i počinje vječno stanje.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare