Tko je arkanđeo Mihael?

Arkanđeo Mihael je opisan u Bibliji, u knjizi proroka Daniela, Judinoj poslanici i Otkrivenju, kao anđeo ratnik koji se bori u duhovnim bitkama. Riječ arkanđeo znači “anđeo najvišeg ranga”.

Većina anđela u Bibliji se prikazuju kao glasnici, ali Mihael je u sve tri knjige prikazan u borbi, ratovanju ili protivljenju zlim duhovima i poglavarstvima (Daniel 10,31; 21; Juda 1,9; Otkrivenje 12,7).

Arkanđeo Mihael je moćno biće

Nemamo potpunu sliku nijednog anđela, a samo dvojica su imenovani u Bibliji (Gabriel je drugi). Pismo nam samo daje nagovještaje njihovih djela u ljudskim događanjima, ali se može slobodno reći da je Mihael arkanđeo moćno biće.

Unatoč svojoj velikoj moći, Mihael je i dalje podređen Gospodinu. Njegova ovisnost o Božjoj moći se vidi u Judinoj poslanici 1,9. Pravedni anđeli imaju položaj i podložni su autoritetu, i iz tog razloga su iskorišteni kao slika ženinog podređivanja mužu (1. Korinćanima 11,10).

Razmatrajući snagu arkanđela Mihaela, njegova podređenost Bogu je još ljepša. Ako podređenost anđela slika ženine podređenosti, vidimo da podređivanje ne znači oduzimanje ženine snage, svrhe ili vrijednosti.

VIDI OVO: POSTOJI 7 ARKANĐELA: Tko su uopće arkanđeli?

Arkanđeo Mihael je ”veliki knez koji štiti”

Proroku Danielu je rečeno da je Mihael arkanđeo “veliki knez koji štiti sinove tvog naroda” (Daniel 12,1). Danielov narod su Židovi, a činjenica da ih Mihael “štiti” pretpostavlja da je Bog postavio različite svete anđele nad zemljama i ljudskim zajednicama. Izgleda da i demoni imaju sličnu hijerarhiju (vidi Daniel 10,20).

Činjenica da je Mihael “veliki knez” ukazuje na to da on ima autoritet na duhovnim teritorijima. Postoje i drugi arkanđeli – Daniel 10,13 kaže da je Mihael “jedan od prvih knezova”.

Arkanđeo Mihael ima važnu ulogu na kraju vremena

Arkanđeo Mihael ima, kako se čini, istaknutu ulogu u događaju na kraju vremena. Anđeo Gospodnji je rekao Danielu, da će tijekom posljednjih vremena, Mihael “ustati” i da će to biti vrijeme tjeskobe – referenca na Veliku Nevolju (Daniel 12,1).

Izraelu je zajamčena zaštita tijekom ovog vremena, koja će biti praćena velikim uskrsnućem mrtvih – nekih u vječni život, a nekih u vječnu sramotu (Daniel 12,2). Uzašašće Crkve će biti “na glas arkanđelov”; ovo se može odnositi na Mihaela, ali Pismo ne daje konkretno ime.

Posljednji spomen arkanđela Mihaela je u Otkrivenju 12,7. Tijekom nevolja, “nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi. “Mihael i nebeske sile su porazile zmaja (sotonu), i vrag je bačen na zemlju. Tamo, razjaren Sotona “zarati s … onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo.” (Otkrivenje 12,17)

Postoji duhovni rat za srca i duše čovječanstva. Mihael arkanđeo je čvrsti anđeoski knez koji štiti Izrael i ponizno služi Bogu boreći se protiv Sotone. Đavao može činiti ono najgore, “ali ne nadvladati” (Otkrivenje 12,8).

Izvor: Gotquestons.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!