Koja je bila vaša najveća briga prije pet godina? Osjećate li se i danas isto?

„Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova“ (Matej 6,34).

Ukradena radost

Jednom sam svome brijaču u šali rekao da sam profesionalac u brizi, ali da sam napokon ostao bez posla. Prolazio sam kroz neke financijske poteškoće tako da sam unajmio osobu da se brine umjesto mene. Moj mi je brijač rekao: „Kako si možete to priuštiti?“, ja sam rekao: „Ma neka se on brine o tome“.

VIDI OVO: 3 stvari koje trebate učiniti kada vas obuzmu brige

Ozbiljno, znam da se često brinemo u vezi raznih stvari, a kada pogledam na neke stvari koje su me brinule prije pet godina, uočim da su bile samo gubitak vremena i energije jer moje brige nisu bile zasnovane ni na čemu važnom.

Problemi za koje sam mislio da su jako ozbiljni su ispali ništa posebno. Kakav gubitak vremena i energije! Možete li se sjetiti nečega što vas je brinulo prije pet godina? Je li ispalo vrijedno vaše brige? Osjećate li se isto u vezi toga danas? Vjerojatno ne.

Bespotrebna briga

Isus je svojim učenicima rekao da se ne brinu u vezi svog života jer je on mnogo više od brige za odjeću ili hranu (Matej 6,25), no ja ipak tome gravitiram. Jednostavno se brinem za sve. Moram se tome oduprijeti.

Pokojni pastor Adrian Rogers jednom je rekao da preko 85% stvari o kojima se brinemo većinom ne znače ništa, a drugih 15% ionako ne možemo kontrolirati. Pa zašto se brinuti oko nečega što se nikada neće dogoditi? A ako se i dogodi i vi to ne možete promijeniti, zašto se brinuti? Ako možete promijeniti neke od 15% stvari, onda ih promijenite i ne brinite se za stvari koje ne možete promijeniti. Naravno, bio je potpuno u pravu.

VIDI OVO: Briga nije od Boga: On ne voli kada smo zabrinuti

Ne možemo dodati ni jedan sat našem životu tako što se brinemo (Matej 6,27). Zapravo, briga može skratiti naš životni vijek. Isus je ukorio Martu jer se brinula za nevažne stvari u životu (Luka 10,41) te ju je potaknuo da se usredotoči na ono što je zaista važno (Luka 10,42).

Uklanjanje tjeskobe

Nakon što ste razmislili o onome što vas je brinulo prije pet godina i, nadam se, uvidjeli da je to bio gubitak energije i vremena, možete razmotriti sadašnje probleme i razmotriti ih u istom svijetlu.

Pavao je rekao – ako smo u vezi nečega tjeskobni, onda to trebamo prinijeti Bogu u molitvi (Filipljanima 4,6). Ako najprije tražimo Krista i Njegovu pravednost, Bog nam obećava da će se pobrinuti za nas i za naše potrebe (Matej 6,33).

VIDI OVO: NE BRINITE: Bog je Bog, vi niste!

Svaku svoju tjeskobu predajte Bogu jer znate da vas On voli i da se brine za vas (1 Petar 5,7). Ne brinite za sutra jer će se ono pobrinuti samo za sebe – u današnjem danu već ima dovoljno toga da nas zaokupi (Matej 6,33).

Molitva

Bože, samo Ti si moja budućnost. Pomogni mi da Ti povjerim svoje brige, i oprosti mi što se brinem kada znam da Ti paziš na mene i da me voliš kao Svoje dijete. Slavim Te i zahvaljujem Ti. U ime Isusovo, Amen.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Rhetoricaljesus.com