Koja je najveća prijetnja današnjoj Crkvi?

Kršćanstvo je najbrojnija religija, no stanje u Crkvi nije idealno. Koja je najveća prijetnja današnjoj Crkvi? 

Kada se Pavao susreo s efeškim starješinama u Djelima apostolskim 20, dao im je ovu zapovijed:

“Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Božju koju steče krvlju svojom. Ja znam da će nakon mog odlaska među vas uljesti vuci okrutni koji ne štede stada, a između vas će samih ustati ljudi koji će iskrivljavati nauk da bi odvukli učenike za sobom. Zato bdijte imajući na pameti da sam tri godine bez prestanka noću i danju suze lijevajući urazumljivao svakoga od vas.” (Djela 20, 28-31)

Starješine se nazivaju nadglednici – riječ koja znači promatrači ili čuvari. Trebali bi imati orlovski pogled, bdjeti nad jatom i predviđati opasnosti na vidiku. Na taj način Crkva je zaštićena od grabežljivaca i otrovnih ideja koje se mogu infiltrirati u nju.

Koja je najveća prijetnja današnjoj Crkvi?

Otkrivenje 2 započinje seriju kratkih pisama upućenih sedam crkava u Maloj Aziji (današnja Turska), koje su postojale u vrijeme apostola Ivana. Svaka od poruka uključuje specifične informacije za svaku crkvu, a u svakom pismu postoje pouke za današnje vjernike. Peto pismo je upućeno crkvi u Sardu.

I anđelu Crkve u Sardu napiši: “Ovo govori Onaj koji ima sedam duhova Božjih i sedam zvijezda: Znam tvoja djela: imaš ime da živiš, a mrtav si. Budan budi i utvrdi ostatak koji tek što ne umre. Doista, ne nađoh da su ti djela pred Bogom mojim savršena. Spomeni se dakle: kako si primio Riječ i poslušao, tako je i čuvaj – i obrati se. Ne budeš li dakle budan, doći ću kao tat, a nećeš znati u koji ću čas doći na te. Ali imaš u Sardu nekolicinu imena što ne okaljaše svojih haljina; oni će hoditi sa mnom u bjelini jer su dostojni. Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima njegovim. Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!” (Otkrivenje 3, 1-6)

Isus jasno osuđuje beživotno stanje ove crkve: “Znam tvoja djela: imaš ime da živiš, a mrtav si.” Ova je crkva možda bila na dobrom glasu, ali oni su bili duhovno mrtvi. Drugim riječima, crkva je bila puna nespašenih ljudi, koji su imali samo vanjsko obličje pobožnosti. Bilo je puno kukolja među žitom (Matej 13, 24-30).

Isus ih zatim poziva da se pokaju za svoj grijeh: “Budan budi i utvrdi ostatak koji tek što ne umre.” “Probuditi se” znači osjećati potrebu za spasenjem; prestati biti bezbrižan prema stanju svoga srca pred Bogom.

PROČITAJTE: Zašto nam treba Spasitelj?

Isus naglašava osudu koja će se dogoditi ako se ne pokaju: “Ne budeš li dakle budan, doći ću kao tat, a nećeš znati u koji ću čas doći na te” (Otkrivenje 3, 3b). Mrtvu, nepokajanu crkvu, kaznit će sam Isus.

Nakon upozorenja, Isus ohrabruje one u Sardu koji su ostali vjerni. Vjerni ostatak nije zaprljao svoju odjeću (sudjelovao u grijehu). Oni su “dostojni”. Ideja dostojnog hodanja također se nalazi u Pavlovom učenju u Efežanima 4, 1; Kološanima 1, 10 i 1. Solunjanima 2, 12.

Na kraju daje posljednje obećanje vjernicima u Sardu: “Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima njegovim.”

“Pobjednik” je svatko tko je nanovo rođen (1. Ivanova 5, 4). Pobjednik će dobiti bijelu odjeću (znak pravednosti), njegovo ime nikada neće biti uklonjeno iz knjige života (obećanje vječne sigurnosti) i on će biti priznat od Isusa na nebu (usp. Luka 12, 8).

Stražariti na vratima duše

Jeste li postali duhovno samozadovoljni ili lijeni? Ne podcjenjujte neprijatelja. Ova nam poruka govori da budemo na oprezu.

Biti budan znači tražiti Boga svakodnevno, dolaziti Mu u molitvi, čitati i izvršavati Njegovu Riječ. Ne dajmo se zavarati ili zavesti da su duhovni kompromis ili razvodnjene vrijednosti u redu i prihvatljivi Bogu. Gledajmo na sve kroz prizmu Božje Riječ i slušajmo Duha Božjega kojim smo ispunjeni. Dok je još Bog strpljiv s izgubljenima, hitajmo k njima i recimo im kakvog smo Spasitelja upoznali i od čega ih može spasiti.