NaslovnicaDuhovnostKoje je najveće čudo u Bibliji?

Koje je najveće čudo u Bibliji?

Biblija sadrži mnoga čuda, ali koje je najveće čudo od svih koje je opisano u Bibliji?

Stvaranje

Biblija sadrži mnoga čuda, no koje je najveće? Je li čudo stvaranja koje je opisano u Postanku? Bog je sve stvorio iz ničega. Mi to ne možemo činiti. Niti jedan znanstvenik ne može stvoriti nešto ni iz čega. Samo Bog može stvoriti sve iz ničega. To je ogromno čudo, stvoriti sve iz ničega.

Moj ograničeni um ne može ovo shvatiti, ali vjerujem da se ovo dogodilo. Bog je rekao u početku da je stvorio nebesa i Zemlju. (Postanak 1, 1) To je dovoljno za mene, no ne mislim da je to najveće čudo.

Crveno more

Sigurno znate o prijelazu preko Crvenog mora, kada su Izraelci prošli, a egipatska se vojska utopila. U biblijskim zapisima čitamo o tome kako je Mojsije podignuo svoj štap nakon čega je Bog razdvojio more: „Mojsije je držao ruku ispruženu nad morem dok je Jahve svu noć na stranu valjao vode jakim istočnim vjetrom i more posušio. Kad su se vode razdvojile, Izraelci siđoše u more na osušeno dno, a vode stajahu kao bedem njima nadesno i nalijevo.“ (Izlazak 14, 21-22)

Izraelci su hodali po suhom tlu i prošli su preko korita. Za njima je išla egipatska vojska, koja je imala problema, jer su njihove kočije imale poteškoće kod prelaženja preko blata. Nakon što su Izraelci sigurno prošli na drugu stranu, Mojsije je spustio štap, nakon čega se more spojilo, a Egipćani su se utopili. Ovo je veliko čudo, ali ne smatram da je najveće. Čak se niti deset pošasti koje su pogodile Egipat nisu ništa u usporedbi s najvećim čudom od svih.

VIDI OVO: Isusova čuda: Koliko je čuda učinio Isus tijekom svog života?

Hodanje po vodi

Nitko ne može ići nasuprot prirodnih zakona koje je Bog utemeljio. Samo Bog može na natprirodan način suspendirati prirodne zakone, kada to odgovara Njegovoj volji. To se dogodilo kada je Krist hodao po vodi: „O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru.“ (Matej 14, 25) Znam da postoje načini kako kukci mogu skakutati po vodi, ali hodati po vodi? To je ljudski nemoguće. No Bogu je moguće. Ipak ovo čudo nije ni blizu najvećem čudu od svih.

Lazarovo uskrsnuće

Kad je Isus prvi put čuo za Lazarovu bolest, čekao je puna dva dana. Kad je Isus stigao na Lazarov grob, on je već bio mrtav četiri dana. To znači da je bio mrtav! Mrtva osoba ne može sama oživjeti. Za to je potrebno čudo i Isus čini čudo uskrsnuvši Lazara iz mrtvih, govoreći: “Lazare, izađi van”. (Ivan 11,43) Budući da je Isus Bog, Njegova riječ ima silu uskrsnuća. Ono što On zapovijeda mora se dogoditi, ali Lazarovo uskrsnuće, koliko god bilo fantastično, još uvijek nije najveće čudo od svih.

Isusovo uskrsnuće

Mnogi vjeruju da je Kristovo uskrsnuće najveće čudo zabilježeno u Bibliji, no je li zaista tako? Prva stvar, Isus nikada ne bi mogao umrijeti, jer On jest Bog. Njegovo tijelo je moglo umrijeti, ali sam Isus nikada ne bi mogao umrijeti. U stvari, s obzirom na to da je plaća za grijehe smrt i da Isus nikada nije sagriješio, to znači da smrt nikada ne bi mogla zadržati Isusa. Iako je bio razapet i umro dogodilo se sljedeće: „Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada.“ (Djela 2, 24) To znači da Isus zapravo nije mogao umrijeti, jer Bog je Duh i premda ljudsko tijelo u kojem je bio može umrijeti, On ne može nikada. No vjerujem da ovo nije najveće čudo u Bibliji.

Ljudsko obraćenje

Ako postoji veće čudo od onoga kada se mrtav čovjek vraća u životu, ne znam koje je to i ovdje ne mislim na tjelesno uskrsnuće, kao što je bilo u slučaju Lazara. Mislim na duhovni život. Apostol Pavao jasno govori sljedeće: „I vas, koji ste bili mrtvi zbog prestupa i grijeha svojih, u kojima ste nekad hodili po vijeku ovoga svijeta, po knezu, koji vlada u zraku, po duhu, koji sad radi u sinovima nepokornosti.“ (Efežanima 2, 1-2) Drugim riječima, bili smo mrtvi u našim grijesima i poput ostatka ovoga svijeta, išli smo prema smrti i uništenju, no što se dogodilo? „I nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, oživi s Kristom milošću ste spašeni…“ (Efežanima 2, 5)

Riječ i Duh

Evanđelje, nakon što ga se čuje, ima silu spasiti čovjeka. (Psalam 19, 7; Rimljanima 1, 16; 2. Korinćanima 11, 23-26) Kada Duh Sveti učini da Božja Riječ konačno ima smisla, samo tada povjerovati u Božjeg Sina i biti spašeni. Ne možemo sami sebe oživjeti, kao što to nije mogao ni Lazar. Ne možemo biti nanovo rođeni po svojoj volji, kao što ne možemo ni sami odlučiti hoćemo li se i kada ćemo se roditi. Bog je Taj koji nas oživljava. Da nas nije pozvao u novi život po Njegovom Duhu i dalje bismo bili duhovno mrtvi. Ne zaboravimo, mrtav čovjek ne može odabrati Krista. Mrtvi Lazar nije mogao odabrati Kristovu pomoć. Bog je prvi morao djelovati. Sve ono što oni koji su mrtvi u grijesima mogu jest patiti. Mrtvi ljudi ne mogu odabrati Krista, zbog čega je prijelaz iz smrti u život veće čudo od tjelesnih čuda, kao što je hodanje po vodi, stvaranje, itd. To je duhovno preobraženje do kojeg može dovesti samo Bog.

Zaključak

Ako i dalje niste povjerovali u Krista, to znači da ste i dalje duhovno mrtvi u svojim grijesima i prijestupima. Krist je jedina nada koju imamo za Sudnji dan, kada ćemo se suočiti sa Stvoriteljem licem u lice. Ako niste prihvatili Krista, Bog vas neće pustiti u svoje Kraljevstvo; reći će vam da odete od Njega, za cijelu vječnost. (Matej 7, 21-23) Naša dobra djela Bogu su beskorisna. (Efežanima 2, 8-9) Preklinjem vas da se danas pokajete i da povjerujete u Krista, jer ćete se u suprotnome suočiti s Božjim sudom nakon smrti (Hebrejima 9, 27) ili nakon Kristovog dolaska, ovisno o tome što dođe prije. (Otkrivenje 20, 12-15)

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com