Lazarovo uskrsnuće: 3 životne lekcije koje nas uči taj događaj

Lazarovo uskrsnuće je jedno od najvećih Isusovih čuda zabilježenih u Novom zavjetu. Koje životne lekcije možemo naučiti iz tog događaja?

Ivan 11,1-44  priča priču o Lazaru i njegovom najbližem prijatelju Isusu. Predivno je to prijateljstvo koje vodi do veze između Isusa i Lazarove obitelji. 

Kroz tu priču Isus nas je naučio mnoge lekcije koje nam mogu pomoći u našem hodu kao kršćana. Mi razumijemo da Bog može stvoriti situacije u našim životima za slavu Svoga imena i kraljevstva. 

Jako je važno vjerovati Bogu u našim životima jer sve stvari izlaze na dobro za one koji Ga vole. 

Ovo su neke od životnih lekcija koje možemo naučiti iz priče o Lazaru u Bibliji:

1. Ova bolest nije kraj tvog života

Možda ste danas bolesni te mislite da vas je Bog zaboravio. Želim da znate da je Bog s vama i vaša bolest ne znači da je ovo kraj puta. 

Možda će trebati dulje nego što mislite, ali znajte da će Bog proslaviti Svoje Ime kroz vašu bolest. 

To se dogodilo u životu Lazara, bliskog Isusovog prijatelja, kada su njegove sestre, Marija i Marta, rekle Isusu da je njihov brat ozbiljno bolestan te su očekivali da Isus odmah dođe, no On im je poslao Svoju riječ govoreći da bolest neće dovesti do smrti. 

Isus je propovijedao izvan grada, a kada je dobio vijest o Lazarovoj bolesti, odgovorio je: „Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji“ (Ivan 11,4). Tada je ostao gdje je bio još dva dana.

2. Isus nikada ne kasni

Isus je volio njihovu obitelj i često je provodio vrijeme s njima. Možda očekujemo da bi trebao trkom doći pružiti im pomoć. No, Božje vrijeme nije kao naše vrijeme. Kada je konačno došao u Lazarovu kuću, Lazar je već bio mrtav, a reakcija sestara pokazala je da je Isus zakasnio. 

Isus je znao da je Lazar mrtav te je jednostavno rekao svojim učenicima: „Lazar je umro. Ja se radujem što ne bijah ondje, i to poradi vas – da uzvjerujete. Nego pođimo k njemu“ (redak 14-15). 

Tako i u našim životima nema najgore situacije s Bogom jer On može okrenuti bilo koji problem na dobro za Svoj narod. Samo morate vjerovati u Njega i znati da s Isusom ništa nije prekasno jer je sve moguće za one koji vjeruju u Njega. 

Jeste li ikada imali problem s Božjim vremenom? Većina nas je to iskusila. Mi mislimo da On sporo odgovara, ali trebamo zapamtiti da je samo On vladar nad svime i da zna što trebamo i kada to trebamo.

3. Moć uskrsnuća pripada Isusu

Isus nije rekao „Dat ću vam uskrsnuće“, On je rekao, „Ja sam uskrsnuće.“ Marta je odgovorila s, „Da, Gospodine.“ To je odgovor koji se Isus nada čuti od svakoga od nas kada nas upita vjerujemo li u Njega. 

Isus je otišao do granice da je oplakivao s drugima jer ih je vidio kao Njegove prijatelje koji se pate u svojoj tuzi te je imao suosjećanja za njih. On je vidio kaznu smrti i oplakivao ju je. 

I danas Isus ima isto suosjećanje za nas i mi Mu možemo priči sa svom svojom tugom i frustracijama. 

Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Ivan 11,25). 

Vjerujte li u to danas? 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!