Najveći blagoslovi su stvari koje ne možemo vidjeti

Često očekujemo od Boga da blagoslov bude nešto materijalno i vidljivo, ali najveći blagoslovi su stvari koje ne možemo vidjeti.

Uvijek nešto tražimo od Boga: bolju zdravstvenu situaciju, novu kuću, automobil ili možda bolji posao … Za sebe i svoje bližnje želimo Njegove blagoslove.

Imati priliku vidjeti sunce svako jutro, divan je blagoslov. Neki ljudi to danas nisu doživjeli ili ga možda nisu vidjeli cijeli život, jer nemaju vid. Imati priliku osobno razgovarati sa svojim voljenima također je veliki blagoslov. Neki žive daleko od svoje obitelji i čeznu za tom dubokom vezom koju doživljavate upravo sada.

Božji nevidljivi blagoslovi dolaze svakodnevno

Svaki dan Bog radi za naše dobro na načine koje mi ni ne znamo.

Usta će moja navješćivati pravdu tvoju, svaki dan spasenje tvoje; jer u tom ja ne znam mjere. (Psalam 71, 15)

Ovaj se stih nalazi usred molitvenog psalma. Psalmist je hodao s Bogom od djetinjstva. Naišao je na mnoge nevolje i zna moliti s nadom i hvalom. Opisao je svoju nevolju, Božji karakter i podsjetio se na Božju prošlu pomoć.

Stav psalmiste nije prirodan. Lakše je zaboraviti Boga kad stvari idu dobro i kriviti Ga kad stvari pođu po zlu. Suprotno tome, oni koji se uvijek pouzdaju u Boga dožive Njegov blagoslov čak i usred poteškoća:

  • Jakov se držao Božjih obećanja, unatoč žalosti zbog vijesti o smrti svog sina. Nije bio svjestan da je mladić živ i pod Božjom skrbi.
  • Josip je poslušao Boga, unatoč izdaji i zatvoru. Nije bio svjestan Božjeg plana da spasi svoju obitelj.
  • David je pjevao o Božjoj vjernosti, unatoč tome što je ga je kralj Šaul progonio i htio ubiti. Nije znao kako će Bog ispuniti obećanje da ga učini kraljem, ali Mu je vjerovao.
  • Daniel se vjerno molio, unatoč kraljevoj odredbi o zabrani molitve. Nije bio upoznat s Božjom namjerom da će ga iskoristi za naviještanje Božje moći u cijelom carstvu.
  • Pavao je pjevao himne, iako se nalazio u zatvoru. Nije znao da Bog priprema potres kako bi se za njega otvorila vrata zatvora.

Najveći blagoslovi su stvari koje ne možemo vidjeti. Jesmo li ih svjesni?

Bog vam možda upravo sada daje dovoljno snage da se suočite sa svojim problemima, a to je veliki blagoslov. Mir koji vam pruža dok se borite s poteškoćama, radost unatoč problemima, sve su to predivne stvari u vašem životu koje vas održavaju i daju snagu i hrabrost da ustrajete.

Jesmo li svjesni Božjih nevidljivih blagoslova? Jesmo li zahvalni uvijek i u svemu?

Uzdah se u Jahvu uzdanjem silnim, i on se k meni prignu i usliša vapaj moj. Izvuče me iz jame propasti, iz blata kalnoga; noge mi stavi na hridinu, korake moje ukrijepi. U usta mi stavi pjesmu novu, slavopoj Bogu našemu. Vidjet će mnogi i strah će ih obuzeti: uzdanje će svoje staviti u Jahvu. Blago čovjeku koji se u Jahvu uzda, koji ne ide za štovateljima lažnih bogova, za onima koji se predaju prijevari. (Psalam 40, 1-5)

Ponekad moramo vidjeti dalje od svojih okolnosti. Moramo se usredotočiti na stvari koje je ranije Bog učinio za nas. Moramo se podsjetiti na sve ono što nam je pružio u životu. Najveći su blagoslovi stvari koje novac ne može kupiti – blagoslovi koje samo Bog može dati.

PROČITAJTE JOŠ: