Što je Božji blagoslov?
Snimka zaslona: YouTube

Božji najveći blagoslov je primiti oproštenje i imati novi život koji dolazi kroz vjeru u Njegovog Sina Isusa Krista.

Razgovaramo o blagoslovu, molimo za blagoslov, u Bibliji čitamo o blagoslovu, ali jeste li se ikad zapitali što je u stvari Božji blagoslov? Je li to kada stvari u životu idu dobro, u pravom smjeru? Je li Božji blagoslov znači zdravlje, bogatstvo, što već?

Lako se možemo složiti da je blagoslov vrlo pozitivna stvar. Cijelo vrijeme kao vjernici govorimo o blagoslovu, no je li moguće da zapravo ne znamo o čemu točno govorimo?

Blagoslov u Bibliji

U Bibliji se susrećemo s blagoslovom odmah u prvom poglavlju Postanka i to nam pomaže shvatiti o čemu se radi.

Bog ih je blagoslovio govoreći: “Plodite se i množite i napunite vode morske! I ptice neka se namnože na zemlji!” (Postanak 1, 22)

Prema rječniku, blagoslov je “čin ili riječi onoga koji blagoslivlja” ili “stvar koja pogoduje sreći ili blagostanju.” U Bibliji se nalazi nekoliko riječi koje se obično prevode kao “blagoslov”. Hebrejska riječ koja se najčešće prevodi kao “blagoslov” je barak.

Kada je Bog pozvao Abrahama da ode u Obećanu zemlju (Postanak 12, 1-3), obećao je da će ga blagosloviti i učiniti od njega veliki narod na zemlji. Blagoslovi su ovdje očito povezani sa srećom i blagostanjem, kako za Abrahama, tako i za druge. U Postanku 22, 16-18, Bog opet blagoslivlja Abrahama i dodaje da je blagoslov posljedica njegove poslušnosti Božjoj zapovijedi.

Bog nije jedini koji izgovara blagoslove. Kada je Rebeka napustila obitelj kako bi postala Izakova supruga, obitelj ju je blagoslovila rekavši:

“Sejo naša, budi mati nebrojenim tisućama, a dušmana svojih vrata potomci ti zaposjeli!” (Postanak 24, 60)

Kada je Izak bio spreman umrijeti, izgovorio je ovaj blagoslov svome sinu Jakovu:

“Neka ti Bog daje rosu s neba i rodnost zemlje: izobilje žita i mladoga vina. Narodi ti služili, plemena ti se klanjala! Braćom svojom gospodari, nek sinci majke tvoje pred tobom padaju! Proklet bio tko tebe proklinje; blagoslovljen tko te blagoslivlje” (Postanak 27, 28-29).

Još jedna hebrejska riječ za blagoslov je esher, što se također prevodi kao “sreća”. Job 5, 17 izjavljuje: “Eto, sretan je čovjek koga Bog upućuje! I zato ne odbacuj opomene Svemoćnoga!” Ovaj je blagoslov povezan sa spoznajom da je Bog na djelu kako bi nas usmjerio na pravi put. Božja disciplina zapravo je prikaz Njegove ljubavi prema nama, poput roditelja koji disciplinira dijete koje se igra nasred ulice.

Što Isus smatra blagoslovom?

Isus nikada nije spominjao bogatstvo ili položaj, zdravlje ili sreću kao blagoslov. Umjesto toga, On kaže da je najveći blagoslov imati mjesto u Kraljevstvu nebeskom i biti nazvan djetetom Božjim.

“Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega.” (1. Ivanova 3, 1)

Najbolji je život dostupan onima koji vole i boje se Boga i svoj život uređuju u skladu s Njegovom Riječi.

Blaženi oni kojima je zločin otpušten, kojima je grijeh pokriven! Blago čovjeku komu Gospodin ne ubraja krivnju. (Rimljanima 4, 7-8)

Isus više ističe duhovne nagrade nego stvari ovog svijeta. “Zgrćite sebi blago na nebu …” (Matej 6, 20). On nije bio bogat, ali je i dalje bio blagoslovljen. Kako? “Blagoslovljenije je davati nego primati” (Djela 20, 35). Dao je svoj život za nas. Blagoslov davanja nije materijalni prosperitet već unutarnja radost i mir koji nam Bog daje kada poput Isusa blagoslivljamo druge.

Najveći Božji blagoslov

Isus je naš konačan blagoslov i dar od Boga. On je jedini koji nas može očistiti od grijeha i dati nam čisto srce da bismo mogli vidjeti Boga (Ivan 6, 40). Kroz Njega postajemo dionici Kraljevstva nebeskog, što je Božji najveći blagoslov.

Božji je izvorni dizajn u stvaranju bio da Njegova stvorenja uživaju blagostanje, mir i ispunjenje, ali taj je dizajn upropašten kada je grijeh ušao u svijet. Krajnji blagoslov koji je Bog dao je novi život i oproštaj koji dolaze kroz vjeru u Njegovog Sina Isusa Krista. Materijalni blagoslovi u kojima uživamo iz dana u dan su privremeni, ali duhovni blagoslovi koji su nam na raspolaganju u Kristu su za vječnost.

Blagoslovljen je onaj kojemu je pomoćnik Bog Jakovljev, kojemu je uzdanje u Gospodu, Bogu njegovu. (Psalam 146, 5)

PROČITAJTE JOŠ: