7 najvećih progonitelja kršćana u svijetu

U ovom članku donosimo tko su najveći progonitelji kršćana u svijetu. Umjesto mržnje, molimo da molite za sve navedene.

Progon kršćana iz godine u godinu je sve veći. Diljem svijeta više od 340 milijuna vjernika suočava se sa zastrašivanjem, zatvorom ili smrću zbog svoje vjere u Isusa Krista. To je jedan od osam kršćana u svijetu.

Dok je vjerski progon raširen u mnogim zemljama, postoje neka područja u kojima je neprijateljstvo posebno izraženo.

Najveći progonitelji kršćana

Dijelimo ovaj popis ne da bismo izazvali bijes, već da bismo sve potaknuli na molitvu i djelovanje. Isus nam je zapovjedio da molimo za svoje neprijatelje. Stoga vas molimo da ovaj popis koristite kao molitveni podsjetnik.

Molite se da Bog zaustavi njihova djela i promijeni njihova srca, slično kao što je učinio s apostolom Pavlom, jednim od najagresivnijih progonitelja u vrijeme rane crkve.

Popis u nastavku ističe neke od najvećih prekršitelja ljudskih prava. Popis nije sveobuhvatan niti u određenom redoslijedu.

1. ISIS

Gotovo 2000 godina kršćanstvo je bilo prisutno u zemljama poput Iraka; međutim, brutalni i ciljani napadi ISIS-a natjerali su mnoge kršćane da pobjegnu iz ovih područja. Prije desetak godina u Iraku je živjelo gotovo milijun kršćana, a velika većina živjela je u Mosulu. Danas je ISIS najvećim dijelom protjeran iz Iraka i Sirije, no sada se širi na jugoistočnu Aziju i zapadnu Afriku.

VIDI OVO: Crkve diljem svijeta ujedinjuju se u molitvi za 340 milijuna kršćana progonjenih zbog vjere u Krista

2. Al-Kaida

Al-Kaida je ime međunarodnog saveza Islamskih terorističkih organizacija. Osnovali su je arapski mudžahedinski dobrovoljci koji su tijekom 80-ih odlazili u Afganistan boriti se protiv snaga SSSR-a. Najočitiji vođe te organizacije su Saudijac Osama bin Laden i Egipćanin Ayman al-Zawahiri, piše hr.wikipedia.org.

Al-Kaida je aktivna u zemljama diljem Bliskog istoka, a kršćanske zajednice su njezine posebne mete. U zemljama poput Jemena, kršćani, preobraćenici s islama, posebno su ranjivi jer ih njihove vlastite zajednice već tretiraju kao izopćenike.

3. Kim Jong-un

Sjeverna Koreja je godinama bila jedan od najgorih progonitelja kršćana. Kim Jong-un je samo povećao ovo strašno nasljeđe, nastavljajući nacionalnu politiku zabrane bilo kakvog prakticiranja kršćanske vjere. Molitva, crkveni sastanci i posjedovanje Biblije su protiv zakona, a prekršitelji se šalju u zatvore ili im čak prijeti smrtna kazna.

3. Kim Jong-un
Snimka zaslona: YouTube/CBN News

4. Hinduistički nacionalisti

Hinduistički nacionalistički pokret krajnje desnice u Indiji nastoji izbrisati svaki vjerski izraz, uključujući kršćanstvo, koji je izvan hinduističke vjere. Misija pokreta je učiniti Indiju hinduističkom nacijom. Prevladavajuća hinduistička nacionalistička organizacija naziva se RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh). Ovaj pokret je stvorio kulturni rat i učinio ga vrlo opasnim i teškim za mnoge kršćane koji su su često protjerani iz sela, premlaćeni i uhićeni zbog vjere u Isusa.

5. Al-Shabaab

Radikalna islamska teroristička skupina Al-Shabaab je terorizirala Somaliju prije nekoliko godina. Godine 2015. kampus kenijskog koledža suočio se s napadom u kojem su posebno ciljani kršćanski studenti. Ubijeno je ukupno 148. Bilo koje mjesto koje Al-Shabaab kontrolira djeluje prema šerijatskom zakonu, što uključuje ubojstvo svakoga tko se identificira kao kršćanin.

6. Boko Haram

Za Boko Haram se čulo diljem svijeta kada su teroristi oteli preko 200 djevojčica iz lokalne škole. Ova nigerijska islamska teroristička skupina nadalje je otela tisuće ljudi, od kojih su mnogi djeca.

6. Boko Haram
Snimka zaslona: YouTube/CBN News

Riječ haram znači zabranjeno, a Boko Haram vjeruje da je bilo kakva vrsta zapadnog utjecaja hereza – posebno kršćanstvo. U tu svrhu, Boko Haram je provodio bombaške napade i atentate na bilo koju metu koja je zapadnjačka, posebno na crkve i škole.

7. Komunistička partija Kine (KPK)

Tijekom posljednjih nekoliko godina, KPK je ubrzano napredovala u progonu kineskih neregistriranih kućnih crkava (tajno okupljanje kršćana). Kineske vlasti su zatvorile mnoge kršćanske crkve i zabranile pristup crkvi svima mlađima od 18 godina, srušile križeve s crkava, izvršile racije u crkvama i uhitile brojne kršćane.

VIDI OVO: Molitva za progonjene kršćane

Lako je pročitati ovaj popis i osjećati se beznadno pred toliko zla. Međutim, u Efežanima 6 nam je rečeno da naš rat nije fizički već duhovni. Iza svih gore navedenih zločina stoji Sotona. Dok se molimo protiv zla spomenutog u ovom članku, također možemo moliti naš Gospodin što prije dođe.

NAJNOVIJE!