DOKAZANO: Ovo je najzdravija dijeta na svijetu!

Mediteranska dijeta je u 2019. dobila zlato kao najzdravija i najbolja dijeta (i vrsta prehrane) prema rezultatima objavljenima na početku godine.

Analizirana je, kažu stručnjaci, 41 vrsta prehrane a upravo mediteranska dijeta osvojila je najbolje ocjene u nekoliko različitih potkategorija – najbolja za zdravlje, najbolja dijeta temeljena na povrću, najbolja za dijabetes i najlakša za slijeđenje/provedbu.

PROČITAJTE: Krastavac dijeta obećava gubitak kilograma u nekoliko dana

CNN piše kako to nije čudno, s obzirom da je čitav niz istraživanja pokazao kako takva vrsta prehrane smanjuje šanse za dijabetes, visoki kolesterol, demenciju, gubitak memorije, depresiju i rak.

Obroci sa, kažu, sunčanog Mediterana povezani su s jačim kostima, zdravijim srcem i duljim životnim vijekom. I gubitkom kilograma.

PROČITAJTE: Dijeta s jogurtom: Traje tri dana i donosi odlične rezultate

Većina se prehrane temelji na voću i povrću, žitaricama, ribi, orašastim plodovima te mnogo maslinovog ulja. Rafinirani šećer i brašno se koriste u rijetkim prilikama. Maslac se gotovo ne koristi.

Mesa se jede malo, i ne svaki dan, a i jaja, mliječni proizvodi i piletina konzumiraju se manje nego na “sjeveru”, prenosi Express.