8 namirnica za prirodno čišćenje arterija i prevenciju srčanih problema

Prema WebMD-u: „Arterije su mišićne žile koje provode krv bogatu kisikom cijelim tijelom. One sežu do mozga i do vršaka prstiju na nogama.“ Zdravlje arterija je ključno za prevenciju srčanih bolesti i moždanih udara.

Osobe koje imaju začepljene arterije ili arteriosklerozu toga zapravo nisu ni svjesne. Postaju toga svjesne tak kada razviju simptome kao što je angina. Na žalost, mnogi primijete da pate od začepljenih arterija tek nakon srčanog ili moždanog udara.

Prije nego počnete paničariti, ne brinite. Postoje jednostavne stvari koje možete učiniti, a povezane su s vašom ishranom. Donosimo popis pića i hrane koji mogu pomoći vašim arterijama da ostanu zdrave te mogu spriječiti zdravstvene probleme.

1. Prva namirnica koju trebate više konzumirati jest riba. Riba je puna zdravih omega-3 masnih kiselina. Te kiseline dokazano pozitivno utječu na količinu kolesterola u krvi koji je čest uzročnik začepljenih arterija. U istraživanju je pokazano da žene koje jedu dvije ili više porcija masne ribe imaju bolje kardiovaskularno zdravlje. Neke ribe koje su dobre jesu losos, skuša, haringa, pastrva i tuna.

2. Citrusno voće smanjuje krvni tlak. Ujedno smanjuje stenozu. U 18. stoljeću su koristili citruse kako bi liječili skrobut. Jedenje naranči i grejpa, voća bogatog vlaknima, štiti arterije od začepljivanja. Jedan grejp za doručak je uvijek dobra i zdrava ideja.

3. Orasi pospješuju fleksibilnost arterija. Uz to, španjolski su istraživači objavili da jedenje neoguljenih oraha djeluje bolje nego maslinovo ulje kada je riječ od zaštiti arterija nakon vrlo masnog jela. Ako uživate u orašastim plodovima, neka vam glavni budu orasi. Oni imaju mnoštvo korisnih svojstava.

PROČITAJTE: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

4. Ako niste fan sjemenki lana, možda trebate postati. One imaju fantastična svojstva, a jedno od njih je da koriste vašim arterijama. Prema istraživanju je zaključeno da sjemenke lana mogu imati važnu ulogu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. One sadrže omega-3 masne kiseline, vlakna i fitoestrogene koji pomažu vašem zdravlju. Može ih se pronaći u mljevenom obliku ili u vašem omiljenom kruhu. Postoje i pahuljice u kojima ih ima.

5. Kada je riječ o zdravlju arterija i srca, kurkuma je vaš najbolji prijatelj. Preko 200 vrsta istraživanja je provedeno kako bi se pokazala korisnost kurkume pri liječenju i prevenciji raznih srčanih bolesti. Ne samo da kurkuma šiti srce, nego se bori protiv raznih bolesti metabolizma koje su čest uzročnik srčanih bolesti.

6. Broja su istraživanja ukazala na povezanost konzumiranja zelenog čaja i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja na 40 530 zdravih odraslih Japanaca je pokazalo da oni koji piju više od 5 šalica zelenog čaja na dan imaju 26% manje rizika za smrt od srčanog ili moždanog udara i 16% manju mogućnost za smrt od ostalih uzroka nego osobe koje piju manje od jedne šalice zelenog čaja na dan.

7. Jedenje cimeta u njegovom prirodnom obliku je iznimno zdravo. On se smatra antioksidantom, ima protuupalna svojstva te može umanjiti rizik od srčanih bolesti. U jednom istraživanju je otkriveno da cimet poboljšava razinu glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Meta-analiza je zaključila da cimet može smanjiti kolesterol i trigliceride.

8. Mnogi od nas uživaju jesti šipak. Zabavan je za jesti, a okus stvara ovisnost. No ovo voće ima i nekih zavidnih svojstava. U laboratorijskim i kliničkim istraživanjima je pokazano da šipak može pomoći pri izbjegavanju mnoštva patoloških promjena koje su povezane sa kardiovaskularnim bolestima. Šipak se bori protiv kardiovaskularnih bolesti tako što smanjuje oksidativni stres, podržava sintezu i još mnogo toga.