Ovih deset namirnica imamo u svom vrtu, a odlične su u situacijama kada nam treba nadomjestak šećera. Isto tako, ove namirnice pomažu ako želite smršaviti.

Treba biti oprezan kada je šećer koji se nalazi u voću i povrću u pitanju jer nenamjerno možemo pretjerati u dobrim stvarima, ali nemojte izbacivati voće iz prehrane s namjerom da smanjite količinu šećera koji unosite.

Voće i povrće sadrži vlakna i vrlo važne hranljive sastojke i vitamine, antioksidante, a uz povrće nam pomaže da se izborimo s opasnim bolestima poput raka. Ove namirnice imaju malo šećera i odlične su u situacijama kada nam treba dodatak šećera kako bismo uspjeli izgurati dan.

Avokado

Ovo voće je vrlo ukusno i ima malo šećera zbog čega je odlično kao zamjena za klasičan desert krcat šećerom. Zamijenite vaš zaslađivač ovim voćem i dodajte ga u smoothie, sokove i kolače.

stevepb / Pixabay

Lubenica

Aminokiseline iz ovog povrća pomažu sportašima da se brže oporave nakon napornog treninga. Lubenica je vrlo bogata antioksidantom likopenom.

Jabuke

Odlične su kao užina zbog velikog postotka vlakana koje sadrže, a absorbiraju vodu i čine da se osjećamo sito duže vrijeme. Pokazalo se da utječu na smanjenje lošeg kolesterola.

PROČITAJTE: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

Jagode

Bogate su vitaminom C i drugim antioksidantima, imaju u sebi vlakna i mogu spriječiti upale u organizmu.

Grejp

Ima najmanje šećera, a najveću gorčinu među voćem. Sa samo pola grejpa unijet ćete u organizam preporučenu dnevnu dozu vitamina C. Oprezno s ovim voćem ako pijete neke lijekove i obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom smijete li ga jesti u slučaju neke terapije.

Limeta

U cijelom jednom plodu ima samo jedan gram šećera. S jednim plodom unijet ćete trećinu dnevne doze vitamina C pa ga češće koristite kako biste začinili salatu ili ribu.

leszek_kruk / Pixabay

Masline

Ključ uspješnosti i koristi mediteranske prehrane krije se u maslinama. Masline smanjuju tlak kod žena koje imaju povišeni krvni tlak i pate od hipertenzije. Često se prodaju konzervirane u slanoj vodi pa pazite na veličinu porcije koju uzimate.

Krastavac

Iako smo cijelo vrijeme mislili da je povrće, krastavac je zapravo voće! Odlično je kao užina.

PROČITAJTE: 8 namirnica za prirodno čišćenje arterija i prevenciju srčanih problema

Rajčica

Karotenoid likopen je jedan od sastojaka kojima obiluje rajčica, a on štiti kožu od UV zraka, ojačava kosti i sprječava astmu.

Tikvice

Iako imaju više škroba nego drugo navedeno voće, opet imaju manje škroba od kruha i krumpira. Pomaže u stabilizaciji krvnog tlaka dok usporava probava i održava probavni trakt zdravim, a vas sitim duže vrijeme.