NaslovnicaZdravlje15 namirnica koje mogu uzrokovati rak, a svi ih konzumiramo

15 namirnica koje mogu uzrokovati rak, a svi ih konzumiramo

Nažalost, mnoge vrlo ukusne namirnice su iznimno loše za naše zdravlje. One su stvorene kako bi sadržavale okuse za kojima mi prirodno žudimo – sol i šećer – u količini koja jednostavno nije prirodna. U drugim slučajevima, pakiranje ili način uzgoja namirnica dovodi u pitanje naše zdravlje. 

Donosimo 15 namirnica koje možda konzumirate, a mogu uzrokovati rak. Nemojte da vas veliki proizvođači hrane zavaraju, vaše je zdravlje na prvom mjestu.

1. Kokice iz mikrovalne mogu uzrokovati rak

Kokice su inače relativno zdrava namirnica, ali je žalosno da je najučestaliji način priprave kokica zapravo vrlo nezdrav. Vrećice za mikrovalnu su obložene kiselinom koja dokazano može uzrokovati rak bubrega, mjehura, jetre, gušterače i testisa.

2. Umjetni sokovi

Znamo da sokovi inače nisu zdravi jer sadrži dosta šećera koji pridonosi upalama, otpornosti na inzulin i debljanju. Oni ujedno mogu sadržavati razne umjetne kemikalije koje povećavaju opasnost od raka.

3. Hrana iz konzerve

Problem s hranom iz konzerve jest skladištenje. Gotovo sve konzerve su obložene bisfenolom-A koji uzrokuje rak. Posebno su opasne kisele namirnice kao rajčice koje zbog svoje kiselosti lako upiju bisfenol. Kupujte svježu ili zamrznutu hranu ili onu na kojoj piše da ne sadrži BPA.

4. Čips od krumpira može uzrokovati rak

Ne samo da je čips pun soli i masti, nego sadrži i umjetna bojila i okuse koje tijelo ne prepoznaje kao hranu. 

Metoda pripreme – prženje na visokoj temperaturi – dovodi do jako lijepe teksture, ali ujedno stvara akrilamid koji je poznati kancerogen, a možemo ga naći i u cigaretama.

5. Prerađeno, sušeno i crveno meso

Na ovu listu spadaju hamburgeri, hot-dogovi, slanina, kobasica i drugo crveno meso. Prerađeno meso sadrži kalijev nitrat koji je odličan za izgled svježine, ali može uzrokovati rak. Sušeno meso je opasno jer preuzima katran na sebe prilikom sušenja. Crveno meso, općenito, dokazano povećava rizik od raka za 22%.

6. Losos s farmi

Tijelu su potrebne omega-3 masti koje se nalaze u ribi, no, losos uzgojen na farmama jede hranu punu pesticida, kemikalija, antibiotika i drugih kancerogena. Meso tih lososa postaje puno raznih kancerogenih tvari. Na žalost, gotovo 60% lososa dostupnog na tržištu je uzgojeno na farmama.

7. Hidrogenirano ulje

Biljno ulje zvuči kao nešto zdravo, ali je problem ekstrakcija iz izvora. Proces ekstrakcije stvara hidrogenirano ulje kojem se dodaje boja i miris kako bi ljudima bilo ugodno. 

Hidrogenirana ulja su dio mnogih namirnica jer ih održavaju svježima dulje vremena, ali u tijelu utječu na strukturu stanica i njihovu fleksibilnost što može uzrokovati rak.

8. Bijelo brašno 

Proces rafiniranja bijelog brašna uništava gotovo sve korisne stvari iz žitarica. Uz to, to se brašno izbjeljuje kemikalijom koja je smrtonosna u većim količinama. Konačni proizvod je zapravo jako loš za zdravlje. To brašno ima visok glikemički sastav koji dovodi do povećanja šećera u krvi i inzulina. Takvo stanje u tijelu hrani stanice raka.

VIDI OVO: Izbacite ovu namirnicu iz prehrane i uništite rak u korijenu

9. GMO hrana može uzrokovati rak

Genetički modificirana hrana stvorena je u laboratoriju kako bi bila otpornija na nametnika i dulje ostajala savršeno svježa. No, ta hrana nije pretjerano pogodna za ljude. U nedavnom istraživanju na štakorima, svi su sudionici razvili stanice koje vode do raka u samo 10 dana. Mnoge zemlje zabranjuju GMO hranu.

10. Sirup s visokim udjelom fruktoze

Jednostavno, zaslađivači su omiljena hrana stanica raka. Konzumiranje previše zaslađivača ne mora uzrokovati rak, ali se postojeće stanice raka brže šire i bujaju. Zaštitite se tako što ćete kuhati kod kuće i smanjiti unos šećera.

11. Umjetna sladila

Ove zamjene za šećer ni u kom slučaju ne pomažu pri gubljenju težine, one ne kontroliraju šećer u krvi, a ujedno sprječavaju vaše tijelo da točno odredi količinu unesenih kalorija. 

Dolazi do toga da vam se samo još više jede slatko. U konačnici, zamjene za šećer su pune kemikalija koje u tijelu postaju ubojite.

12. Alkohol

Smanjeno konzumiranje je u redu, ali previše alkohola povećava rizik od raka usta, jednjaka, jetre, debelog crijeva, rektuma i dojke. Zapravo, konzumiranje alkohola je drugi najveći uzročnik raka na svijetu (duhan je prvi). 

Nakon menopauze, rizik je još veći. Nemojte piti više od jedne čaše na dan.

13. Neorgansko voće i povrće

Tradicionalno uzgojeno voće puno je opasnih pesticida i drugih otrovnih kemikalija. Mnoge od njih su zabranjene u Europi, ali ih u Americi još uvijek koriste. Na žalost, pranje voća ne uklanja sve te kemikalije tako da je najbolje kupovati organsko voće i povrće kad god možete.

14. Ukiseljena hrana

Ukiseljena hrana većinom je kombinacija nitrata, nitrita, soli i octa. Ujedno sadrži mnogo umjetne boje. Iako sam ocat može biti zdrav, visoka količina soli, nitrata i nitrita nikako nije dobra. Dnevni unos ukiseljene hrane povezan je s povećanim rizikom od raka želuca i debelog crijeva.

15. Vruća pića

Možda ste već deprimirani jer su mnoge vama drage namirnice zapravo štetne za zdravlje tako da ćemo završiti nečime što je lako izbjeći. Jako vruća pića mogu oštetiti vaš jednjak i dovesti do raka grla. 

VIDI OVO: Sedam namirnica koje izazivaju rak

No, što je to prevruće? Pa, znanstvenici tvrde da je prevruće oko 65 stupnjeva zbog čega se možda pitate – tko uopće pije tako vruće napitke?

Nažalost, mnoge ove namirnice dio su naše svakodnevne prehrane. Možda je teško izbjegavati ih, pogotovo ako nam pomažu kada imamo težak dan. 

No, samo kratko vrijeme zdravog hranjenja dovest će do toga da ćete se mnogo bolje osjećati te ćete primijetiti da vaše tijelo više ni ne može podnijeti lošu hranu. 

PROČITAJTE JOŠ: