9 vrsta namirnica koje ne smijete jesti ako imate artritis

Više od 50 milijuna odraslih osoba u Americi pati od artritisa. Za mnoge od njih je nošenje s boli i upalama neprestana bitka.

Iako lijekovi mogu pomoći ublažiti bol, oni ne utječu na glavni problem. Može vam jako pomoći ako se riješite svih namirnica koje mogu pogoršati upalu.

Ovo su 9 vrsta namirnica koje ne smijete jesti ako imate artritis:

1. Gluten/škrob

Gluten i škrob uzrokuju upalu kod mnogih ljudi, pogotovo kod onih koji nisu tolerantni na te namirnice ili pate od slabih crijeva. Zbog slabosti crijeva toksini i štetne stvari ulaze u krvotok kroz crijeva zbog čega tijelo reagira. Upravo ta reakcija uzrokuje upalu.

2. Mliječni proizvodi

Većina mliječnih proizvoda sadrži kasein, tip proteina koji uzrokuje upale. Istraživanja su pokazala da kasein može iritirati tkivo oko zglobova što uzrokuje bol i upale.

3. Kukuruzno ulje

Kukuruzno ulje sadrži omega-6 masne kiseline. Bilo koja vrsta hrane koja sadrži veliku količinu tih kiselina može narušiti ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina uzrokujući upalu. To uključuje sve vrste ulja koja potječu iz sjemenki, kao što su grejp, soja i suncokret.

4. Pržena i prerađena hrana

Istraživanje objavljeno 2009. godine pokazuje da pržena hrana sadrži toksin glitoksin. Takva hrana povećava oksidaciju stanica u tijelu i pojačava upalu. Upala se može smanjiti ako iz prehrane izbacite prženu i prerađenu hranu.

5. Sol

Previše soli utječe na vodu u tijelu. Sol zadržava vodu što stvara pritisak na krvne žile. Taj pritisak može pogoršati artritis uzrokujući bol i upale. Smanjivanje unosa kalija može pomoći sa uravnoteženjem elektrolita i umanjivanjem upale.

6. Solanaceae biljke

Te vrste biljaka sadrže alkaloide. Kod nekih osoba, pogotovo onih koje pate od artritisa, ti alkaloidi uzrokuju upale. Ako te biljke povećavaju vašu bol i upalu, nabolje ih se kloniti. U njih spadaju rajčice, bijeli krumpir, paprika i patliđan.

7. Šećer

Istraživanje je pokazalo da prerađeni šećer aktivira prijenosnike upale, sitokine.

Šećer se može skrivati pod mnogim imenima na popisu sastojaka, uključujući fruktozu i surkozu. Smanjite konzumaciju čokoladica, gaziranih i prerađenih voćnih sokova.

8. Alkohol

Alkohol i duhan su povezani sa razvitkom određenih vrsta artritisa. Pijenje alkohola oštećuje jetru. Pretjerano pijenje smanjuje funkcioniranje jetre i narušava rad drugih organa što dovodi do upale.

9. Rafinirani ugljikohidrati

Namirnice koje sadrže bijelo brašno kao što su kruh, krekeri, bijela riža ili bijeli krumpir spadaju u kategoriju rafiniranih ugljikohidrata. Ti prerađeni ugljikohidrati imaju visok glikemijski indeks. Oni često uzrokuju upale. Nemojte zaboraviti paziti i na pahuljice napravljene s bijelim brašnom.