12 namirnica koje neobično utječu na vaš mozak

Neke namirnice neobično utječu na vaš mozak!

Sve je popularnije zdravo se hraniti. Kada pogledamo na police u trgovinama i proučimo sastojke svih stvari koje jedemo, jako je lako vidjeti što je korisno za naše tijelo, a što nije.

No, znanstvenim je istraživanjima pokazano da je jako teško odrediti što je zaista korisno za naše zdravlje budući da mnoge namirnice sadrže razne kemikalije za koje nismo znali da postoje.

Brightside donosi nekoliko vrsta namirnica koje mogu pozitivno i negativno utjecati na naš mozak, odnosno mentalno zdravlje.

Glatka riža sadrži ugljikohidrate koje omogućuju brzi ulazak molekula glukoze u krv. Šećer u krvi može se dramatično promijeniti, a to može imati negativan utjecaj na zdravlje mozga i živčanog sustava.

Kokica sadrže proteine, zlato, fosfor, željezo, silikon i magnezij koji omogućuju živčanom sustavu pravilno funkcioniranje. Vitamin B koji se nalazi u kokicama pomaže u borbi protiv depresije i stresa.

PROČITAJTE: 8 nevjerojatnih načina na koje trčanje može preobraziti vaše tijelo i mozak

Tuna sadrži mnogo žive. To može dovesti do ozbiljnih problema s pamćenjem. Ujedno sadrži i sintetičku kemikaliju koja utječe na hormone i remeti rad živčanog sustava.

Mast sadrži vrlo rijetku kiselinu koja se nalazi u tkivu u našim tijelima te je neizostavna za normalno funkcioniranje mozga. Ujedno pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Žitarice sadrže gluten koji je potreban za njihov rast. Antitijela u glutenu mogu napasti kemikalije koje su jako važne za nas. Ako nam manjka mnogo tih kemikalija, mogući su napadi panike i depresija.

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji su dogovorni za aktivaciju moždanih stanica. Ona povećava krvne žile, stimulira mozak i dovodi kisik do mozga.

Tvrdi sir sadrži tiramin koji se stvara razgradnjom proteina. Tiramin može povisiti krvni tlak i uzrokovati migrene.

Pečeni krumpir bogat je kalijem koji šalje kisik u mozak. Ujedno sadrži i glukozu, vitamin B i aminokiseline koje pospješuju dotok krvi u mozak kako bi osigurali dovoljno energije za funkcioniranje.

PROČITAJTE: 9 nevjerojatnih primjera kako utječete na svoj mozak

Grah sadrži taničnu kiselinu. Ako vaše tijelo ima previše te kiseline, bit će mu teško razgraditi minerale kao što je željezo. To može dovesti do problema sa dotokom krvi u mozak te pospješuje razvitak anemije.

Kurkuma, koja je glavni sastojak curryja, sadrži mnoštvo antioksidanata te se bori protiv starenja mozga. Ujedno pomaže pri normalnom kognitivnom funkcioniranju i u starijoj dobi.

Šafran sadrži mnogo minerala, vitamin B i vitamin C. Omogućuje bolje funkcioniranje mozga te liječi neke poremećaje.

Cimet aktivira mozak jer sadrži jako važne sastojke. Miris cimeta pomaže nam pri rješavanju zadataka koji zahtijevaju mnogo pažnje i brzo reagiranje.

NAJNOVIJE!