NaslovnicaZdravljeOve namirnice nisu zdrave za srce, a jedemo ih skoro svaki dan

Ove namirnice nisu zdrave za srce, a jedemo ih skoro svaki dan

Ove namirnice nisu zdrave za srce, no bez obzira što to mnogi znaju, većina im ne može odoljeti te ih nastavlja jesti skoro svaki dan.

Srčane bolesti su vodeći ubojica u svijetu, no mogu se spriječiti zdravom prehranom i poduzimanjem ostalih mjera kako bi se od njih zaštitili. Prema Američkom udruženju za liječenje srca, srčane bolesti odnesu po jedan život na svakih 40 sekundi. Bolesti krvožilnog sustava dovode do smrtonosnog srčanog ili moždanog udara.

AHA (Američko udruženje za liječenje srca) preporučuje umjerenu tjelovježbu najmanje 150 minuta tjedno ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti, pored treninga snage srednjeg i visokog intenziteta dva dana u tjednu. Ali to nije sve, postoji jedan super jednostavan način za drastično poboljšanje razine kolesterola i krvnog tlaka skoro trenutno, a to je promjena vaše prehrane.

Postoji barem 50 vrsta namirnica koje nisu zdrave za srce, a ovo je 15 najčešćih:

1. Slatkiši

Amerikanci godišnje potroše nevjerojatnih 10 kilograma slatkiša po osobi. Većina tih slatkiša je masna i teška, sa mnogo šećera. Ovaj rafinirani šećer može povećati masne naslage, što vas dovodi u opasnost od srčanih bolesti. Za poboljšanje rada srca je neophodno smanjiti slatkiše.

2. Čips od krumpira

Nije nikakva tajna da čips od krumpira nije dio bilo kojeg plana zdrave prehrane. On je pun kalorija, masti i natrija. Prehrana s niskim sadržajem natrija je bitna za zdravo srce, jer konzumiranje preko 2.300 miligrama (jedna puna žličica) soli dnevno može dovesti do visokog krvnog tlaka, koji je ozbiljan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

PROČITAJTE: 6 namirnica koje sagorijevaju masti i tope kilograme

3. Konzervirane juhe i povrće

Konzervirane juhe i povrće mogu biti lak ručak kada nemate vremena za kuhanje, ali unatoč primamljivom pakiranju, konzervirani proizvodi nisu zdravi za srce zahvaljujući visokom sadržaju natrija. Jedna konzerva može imati 790 miligrama natrija, što je oko trećine ograničenja natrija koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

4. Kolači

Kolači su puni šećera, masti i margarina, a djelomično hidrogenizirana ulja su potencijalni izvori trans masti.

5. Bijeli kruh

Odavno je poznato da bijeli kruh ne pruža obilje hranljivih materija kakve vam može pružiti kruh od cjelovitih žitarica. Ne samo da će izbacivanje ovog kruha pomoći da uklonite trbuh, već će spriječiti i bolesti srca. Za razliku od neobrađenih cijelih zrna, rafinirana zrna (koja se nalaze u bijelom kruhu) su bez vlakana, minerala i zdravih masti koja poboljšavaju zdravlje srca.

6. Sladoled

Iako ste mnogo puta čuli da je sladoled zdrav, punjenje korneta i hladne kreme nije dio uravnotežene prehrane. Sladoled može dovesti do porasta inzulina i triglicerida, podiže sistolički krvni tlak i srčanu frekvenciju, a trombociti u krvi postaju ljepljivi, što može izazvati blokade i ugruške u malim krvnim žilama srca i smanjiti protok krvi. Ti uvjeti mogu “trenutno izazvati srčani udar”, ako se protok krvi u srce ne poboljša.

7. Margarin

Margarin se koristi u skoro svemu, ali može biti vrlo štetan za zdravlje srca. Ako margarin sadrži bilo kakav trag trans masti, trebalo bi ga zamijeniti s maslinovim uljem ili drugim zdravijim varijantama.

8. Bijela riža

Bijela riža se koristi na sto različitih načina u svim kuhinjama koje postoje na svijetu. Ali, treba naglasiti da ona prolazi kroz preradu, koja lišava ova zrna svih mikrobioloških vlakana i hranljivih materija. Korištenje bijele riže može dovesti do pojačane osjetljivosti na inzulin, može izazivati povećanje tjelesne mase i rizik od srčanih bolesti.

9. Kečap

Omiljeni dodatak pomfritu je natopljen s dva sastojka koji “štete” srce. Običan kečap ima četiri grama šećera i 160 miligrama natrija po žličici, a njegova konzumacija nikad ne podrazumijeva samo jednu žlicu. Uz to, kečap ne sadrži nikakve hranljive sastojke.

10. Suhomesnati proizvodi

Nemojte se prevariti s natpisima “nizak sadržaj masti” na etiketi, jer čak i verzije očišćenih mesa sadrže konzervans natrij nitrat. Nitrati su povezani s potencijalnim rizikom od srčanih bolesti i poznato je da potpomažu zapaljenja u tijelu, kronična stanja koja su direktno vezana za aterosklerozu.

11. Slanina

Slanina sadrži štetne nitrate i velike količine zasićenih masti koje direktno utječu na zdravlje srca.

12. Kockice za juhu

Umjesto da juhu pravite od kockica za juhu, birajte zdravije varijante gotovih juha s niskim sadržajem natrija. Ove kockice su često pune aromatičnog agensa koji je povezan s naglim porastom inzulina i skladištenjem masti.

PROČITAJTE: Ako imate visoki krvni tlak, obavezno prestanite jesti sljedeće namirnice

13. Sir

Ako stvarno želite da smanjite rizik od srčanih bolesti, izbacite sir iz svojih sendviča. Kremasti proizvodi od mlijeka su najveći doprinos zasićenim mastima u prehrani, a čine 8,5 posto naših prosječnih jela. Brojna istraživanja su povezala veliki unos ovih masti sa bolestima krvožilnog sustava.

14. Pizza

Nakon sira, pizza je drugi najveći doprinos unosu zasićenih masti u organizam. Umjesto naručivanja velike pizze za večeru, držite se samo jednog komada i uparite ga sa salatom da biste povećali unos od vlakana koja pomažu u smanjenju lošeg kolesterola.

15. Pomfrit

Sve što je duboko prženo treba izbjegavati, a to uključuje i pomfrit. Krumpir je već pun škroba, koji kada se prži u dubokom ulju utječe na povećanje razine šećera u krvi. Kao što možete zamisliti, kombinacija krumpira s vrućim uljima i solima ne poboljšava vaš nutritivni profil. Umjesto da jedete pomfrit, odlučite se za pečeni krumpir.