Sedam namirnica koje će vam pomoći da snizite visoki tlak

Ovih sedam namirnica će vam pomoći da snizite visoki tlak.

Ljuta papričica. Konzumacija ljute papričice je dobra za snižavanje tlaka, mada to možda ne izgleda tako na prvi pogled. Liječnici – herbalisti preporučuju da se dvaput dnevno pije žličica ljute aleve paprike promiješana u čaši vode, kao doprinos zdravlju srca… Naravno, još je bolja svježa ljuta papričica.

Hibiskus. U Južnoj Americi hladni čaj od hibiskusa je tradicionalni ljetni napitak. Ono što je bitno za nas, to je što je klinički dokazano da ovaj čaj snižava krvni tlak. Dakle, hibiskus je vrlo zdravo osvježenje, pa biste čaj od hibiskusa mogli nabaviti već za ovo ljeto.

Grožđe. Proučavanje Medicinskog centra iz Louisvillea pokazalo je da svakodnevna konzumacija suhog grožđa pomaže snižavanju krvnog tlaka u grupi s predhipertenzijom (tlak do 140/90). Sva je vjerojatnost da je to slučaj i sa svježim grožđem, zato ga treba konzumirati u sezoni.

Kivi. Istraživanje Američkog udruženja za srce utvrdilo je da konzumacija tri kivija dnevno pomaže da se snizi krvni tlak.

PROČITAJTE: Ovo povrće trebaju jesti osobe koje imaju problema s visokim tlakom

Ljubičasto korjenasto povrće. Američko kemijsko društvo tvrdi da ljubičasto korjenasto povrće, kao što je primjerice ljubičasti krumpir (američka sorta, kod nas nije uobičajena) sadrži supstance koje doprinose snižavanju krvnog tlaka.

Lubenica. Istraživanje Državnog sveučilišta Florida utvrdilo je da lubenica snižava tlak. Osim što sadrži dosta kalija, lubenica ima specifičnu aminokiselinu koja doprinosi snižavanju tlaka. Ovo svojstvo najviše ima sjemenka lubenice, a ono je jestivo, tako da kad jedete lubenicu, slobodno izgrickajte i progutajte nekoliko sjemenki, ako vam to nije neukusno.

Banana. Kad govorimo o kaliju, ne treba zaboraviti banane, koje su jedan od najboljih prirodnih izvora kalija… Medicinski fakultet Sveučilišta Harvard utvrdio je da su namirnice koje sadrže kalijbolje za snižavanje tlaka nego suplementi koji sadrže kalij-klorid.