4 popularne namirnice koje uništavaju mentalno zdravlje

Svima je poznato da hrana i piće utječu na naše cjelokupno zdravlje. Donosimo 4 popularne namirnice koje uništavaju mentalno zdravlje.

Nema sumnje da je pandemija ozbiljno pogodila mentalno zdravlje mnogih ljudi. Također, hrana koju jedete može pogoršati vaše mentalno zdravlje.

Namirnice koje uništavaju mentalno zdravlje

Hrana i piće koje konzumirate mogu utjecati na vaš um koliko i na vaše tijelo. U nastavku donosimo 4 namirnice koje uništavaju mentalno zdravlje.

1. Kofein

Ako pretjerujete s kofeinom kroz kavu, čokoladu ili bilo koju namirnicu koja sadrži kofein, vaše mentalno zdravlje moglo bi se pogoršati.

1. Kofein
Foto: Pexels

“Višak kofeina u prehrani (otprilike 400 miligrama ili oko 4 šalice kave) može pogoršati tjeskobu, jer prekomjerno stimulira područja u mozgu koja percipiraju prijetnju”, kaže Sydney Greene. “Osim toga, kofein može zatvoriti područja mozga koja mogu pomoći u regulaciji tjeskobe.”

2. Alkohol

Ovo vas možda neće previše iznenaditi, ali ako vaše mentalno zdravlje pati, alkohol ga može pogoršati.

“Napor tijela da metabolizira alkohol tijekom noći utječe na našu sposobnost ulaska u REM stanje, što dovodi do lošijeg sna”, kaže Greene.

3. Umjetna sladila

Izbjegavanje prerađene hrane s umjetnim zaslađivačima moglo bi biti ključ za poboljšanje vašeg raspoloženja.

“Treba obaviti više istraživanja kako bi se ispitalo kako umjetna sladila utječu na zdravlje crijeva, no preliminarne studije sugeriraju da povećavaju štetne bakterije u crijevima, što može dovesti do lošeg raspoloženja i tjeskobe”, kaže Greene.

4. Pržena hrana
Foto: Pixabay

4. Pržena hrana

Pržena hrana negativno utječe na kardiovaskularno zdravlje i dovodi do debljanja, te je jedna od najgorih namirnica koje se unose u vaše tijelo, a da ne spominjemo utjecaj na mentalno zdravlje.

Prema studiji iz 2016. godine, učestalost konzumacije brze hrane korelirala je s nižom otpornošću na depresiju. To znači da se čestim konzumiranjem pržene hrane izlažete većem riziku od razvoja depresije. Dakle, ne samo da bi konzumacija pržene hrane mogla uništiti vaše tijelo, već vjerojatno igra i ulogu u vašem mentalnom zdravlju, piše EatThis.

PROČITAJTE JOŠ: