7 načina da održite vaš mozak zdravim

Stanje vaših krvnih žila jako utječe na zdravlje mozga. Mnogi faktori utječu na krvne žile, a uključuju pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak i slično. Naravno, to u konačnici utječe na vaš mozak do te mjere da se s vremenom može razviti senilnost i Alzheimerova bolest. 

Istraživanje je pokazalo da su tri najveća rizična faktora za atrofiju mozga upravo pušenje, visok krvni tlak i dijabetes. 

Najprije se gubi velika količina sive moždane tvari koja je na površini mozga, a nakon toga i bijele moždane tvari koja je dublje u mozgu i inače gubi volumen kako osoba stari, no navedeni faktori utječu na preuranjeno opadanje. Zbog toga mozak stari prije nego što bi trebao. 

Ujedno, otkriveno je da nije svaki dio mozga pod jednakim rizikom. Navedeni rizični faktori utječu na dijelove mozga koji su zaduženi za kompleksno razmišljanje. Godine također ne igraju ulogu jer ni mlade osobe nisu zaštićene kada je riječ o navedenim rizičnim faktorima. 

Pitanje je, kako se boriti protiv moždane atrofije? 

Donosimo 7 načina za borbu protiv moždane atrofije, odnosno da učinite vaš mozak zdravim.

 „Nikada nije kasno poboljšati zdravlje svog mozga“, rekla je nutricionistica Lainey Younkin.

1. Više se krećite

Svaki tjedan nastojte vježbati oko 150 minuta. Jedno je istraživanje pokazalo da su odrasle osobe, koje su redovno hodale, pokazale znatno poboljšanje u pamćenju i rastu područja za pamćenje u mozgu.

VIDI OVO: 7 stvari koje uništavaju zdravlje mozga

2. Izgradite mišiće

Kardio vježba u kombinaciji s vježbama snage najmanje 2 puta u tjednu dokazano poboljšava zdravlje srca, a time dovodi i do poboljšanja zdravlja mozga.

3. Jedite hranu zdravu za srce

„Uz konzumiranje namirnica koje su dobre za mozak kao što su borovnice, riba i orašasti plodovi, trebali biste smanjiti na količini smrznute hrane, sireva i prerađenog mesa. To su neke od namirnica koje su iznimno bogate natrijem koji diže krvni tlak“, rekla je Younkin. 

Dodala je da postoje točne upute kako jesti svaki obrok: „Neka polovica vašeg tanjura bude ispunjena povrćem s malo škroba, a četvrtina sa cjelovitim žitaricama. Povećanje vlakana i smanjen unos praznih ugljikohidrata će vam pomoći da održite težinu i šećer u krvi“.

4. Budite opušteniji

Tjeskoba i stres jako utječu na mentalno zdravlje, no mogu utjecati i na vaše fizičko zdravlje kao i na mozak. Radite stvari koje vas opuštaju – možda je to duboko disanje, hobi ili šetnja. Glavno je da prestanete misliti samo na ono loše i stresno što vas okružuje.

5. Dobro se naspavajte 

Loš san povezan je sa pogoršavanjem vaskularnog zdravlja, s povećanjem krvnog tlaka i dobivanjem na težini. 

Vaš mozak treba vrijeme za odmor kako bi se pročistio i sačuvao sve što ste tijekom dana zapamtili. Kada se ne naspavate dovoljno, onda je vaš mozak pod velikim rizikom.

6. Koristite mozak

Nemojte zapustiti svoj mozak. Redovno komunicirajte s ljudima, idite u razne klubove, čitajte, družite se i budite aktivni kako bi se usporilo propadanje moždanih stanica te kako bi se izgradili novi moždani putevi.

VIDI OVO: 5 savjeta kako sačuvati zdravlje svog mozga

7. Pazite na krvni tlak

Najmanje svakih 6 mjeseci provjeravajte svoj krvni tlak. Visoki krvni tlak je onaj krvni tlak koji je viši od 130/90. Budite oprezni i svjesni svog krvnog tlaka jer on utječe na vaše srce i na vaš mozak. 

Zaključak

Mnogi su rizični faktori koji utječu na propadanje mozga i funkcioniranja mozga. Zbog toga je jako važno osvijestiti se o potencijalnim opasnostima, ali i o načinima prevencije. Važno je napomenuti da nikada nije kasno da se počnete brinuti za svoj mozak i za svoje zdravlje. Nemojte starjeti dok za to ne dođe vrijeme.