namjera da smršavite u korizmi
Foto: Unsplash

Dok je korizma u punom zamahu, postoje različiti načini na koje se ljudi odlučuju sudjelovati u korizmi. Je li vaša namjera da u korizmi smršavite?

Neki dolaze u napast da zlorabe korizmu: umjesto da gledaju na nju kao sveto vrijeme, ona postaje svojevrsno rješenje za mršavljenje.

Korizma se obično povezuje s rimokatolicima, iako je drže i neki protestanti. Običaji vezani uz korizmu su različiti, a podrijetlo im je nejasno. Korizma nije ni biblijski nalog ni biblijska tradicija, već je umjesto toga liturgijska tradicija. Općenito se može reći da je korizma šestotjedno, odnosno 40-dnevno (bez nedjelje) razdoblje uoči Uskrsa.

Tijekom narednih dana prisjećamo se dana koje je Isus proveo u pustinji, posteći i moleći prije svog javnog djelovanja. Za mnoge se korizma obilježava postom na poseban način. Neki donose odluku suzdržati se od određene vrste hrane, slijediti Danielov post ili jesti tek nakon zalaska sunca. Drugi se suzdržavaju od neke aktivnosti, navike ili poroka. Mnogi se, primjerice, odriču društvenih mreža. Namjera je ukloniti jednu praksu kako bi je zamijenili provođenjem vremena u molitvi i čitanju Biblije, kao što je Isus provodio vrijeme u pustinji sa svojim Ocem.

Je li vaša namjera da u korizmi samo smršavite?

Nekima čudno zvuči da je korizma sveto vrijeme. Sveto znači “odvojeno” i trebalo bi ga promatrati na način da se prvenstveno štuju Bog i Njegova Riječ. Ne smijemo dopustiti da bilo što drugo dođe ispred Boga. Biblija često govori o idolima i opasnosti idola u našim životima. Idoli su sve što je ispred Boga u našem srcu.

Želja za mršavljenjem tijekom korizme ima potencijal postati idol, jer je ispred vaše želje da provodite vrijeme s Bogom u iskrenoj predanosti. Bog je ili naša prva i najveća ljubav i želja, ili nije. Mi biramo gdje je On u našim životima na temelju stava srca.

Je li pogrešno mršaviti tijekom korizme?

Gubitak tjelesne težine tijekom korizme može biti rezultat posta. Nije pogrešno ako smršavite, ali to nikako ne bi trebao biti cilj. Ako je cilj izgubiti težinu, onda je to dijeta. Dijetu ili zdraviji način života možete imati u bilo koje doba godine. Što se tiče posta, Gospodin je rekao u Mateju 6, 1:

“Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima.” 

“I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.” (Matej 6, 16)

Bilo da se radi o postu ili bilo kojem činu koji želimo učiniti za naš odnos s Bogom, moramo biti svjesni da to ne činimo radi odobravanja ili pohvala ljudi. Na isti način, ako gubite na težini tijekom posta, nemojte to činiti radi pohvala drugih ili manjeg broja na vagi. Namjera šest tjedana samodiscipline nije da impresioniramo druge ili Boga.

Kako trebamo gledati na korizmu?

Iako nema ništa loše u pripremi za Uskrs kroz neki oblik samoodricanja ili namjernih dobrih djela, važno je shvatiti da nam to neće pribaviti Božju naklonost. Za neke rimokatolike korizma je poprimila gotovo sakramentalni element; neki vjeruju da će korizmom zadobiti Božji blagoslov. Međutim, znamo da naše spasenje ovisi isključivo o Bogu, a ne o našim djelima (Efežanima 2, 8-10).

Tijekom ovog korizmenog vremena odvojite vrijeme za istraživanje vlastitog srca. Molite da vas Duh Sveti uputi gdje se trebate mijenjati kako biste bili što sličniji Gospodinu. Kao što je David rekao u Psalmu 139, 23-24:

“Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!”