3 napitka koja krvni tlak vraćaju u normalu

Visok krvni tlak znači da krv stvar pritisak na krvne žile jače nego što bi trebale. Vremenom zbog toga mogu nastati oštećenja na zidovima žila, a u ekstremnijim situacijama i do blokiranja arterija i nedostatka kisika u tijelu.

Unatoč tome što ne liječenje visokog krvnog tlaka može dovesti i do fatalnih ishoda, visoki tlak gotovo da nema simptoma, zbog čega ga nazivaju “tihim ubojicom”.

Kako biste spriječili pojavu visokog krvnog tlaka, dobra stvar je što možete nešto poduzeti. Mjere prevencije su prilično jednostavne, male promjene u načinu prehrane i životnom stilu su često sasvim dovoljne. Trebali biste smanjiti unos soli i konzumirati više voća i povrća.

VIDI OVO: Namirnice koje snižavaju visoki krvni tlak

Donosimo 3 napitka koja vraćaju krvni tlak u normalu, a potvrđuju ih i znanstvena istraživanja.

Zeleni čaj vraća krvni tlak u normalu

Velika studija iz 2004. godine, koja je analizirala 25 nezavisnih znanstvenih istraživanja na ovu temu, pokazala je da redovno konzumiranje zelenog čaja tijkom 12 tjedana, ili duže, pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Sok od cikle regulira krvni tlak

Istraživanje provedeno u Londonu pokazalo je da čaša svježeg soka od cikle jednom dnevno pomaže u vraćanju krvnog tlaka u zdrave granice. Ovaj učinak postiže se zahvaljujući visokom sadržaju nitrata u cikli, navodi se u studiji Britanske fondacije za srce. Znanstvenici ipak preporučuju da se cikla ne kuha. Možete je konzumirati pripremljenu na pari, ili kao sok, tako je najzdravija.

VIDI OVO: 7 prirodnih načina da snizite krvni tlak u samo 10 minuta

Kombucha

Kombucha ima visok udio probiotika. Ovaj napitak pomaže u očuvanju zdrave ravnoteže dobrih bakterija u crijevima, a redovno konzumiranje tijekom osam tjedana može pomoći da se krvni tlak vrati u normalu.