Zeleni napitak bogat kalijem smanjuje visoki krvni tlak
Foto: Pixabay

Visoki tlak je rizičan za život i zdravlje cijelog organizma zbog čega je neophodno promijeniti određene navike i tako spriječiti hipertenziju.

Visok krvni tlak često je uzrokovan viškom kilograma i nedostatkom fizičke aktivnosti. Najbolja prevencija jeste da svakodnevno mjerite i kontrolirate tlak te pazite što i koliko jedete.

Jedan od najvećih okidača za visok tlak jeste prekomjerno konzumiranje soli. Ako često jedete slanu hranu, ne zaboravite da sol zadržva vodu u organizmu, a višak vode čini da se tlak povećava, piše Lovesensa.

Osim terapije koju liječnik prepiše, za prevenciju visokog tlaka treba unositi više namirnice koje su bogate kalijem. Pored toga što smanjuje visok tlak, kalij regulira i negativne učinke koje prekomjeran unos soli ostavlja na organizam.

Namirnica koja je bogata kalijom jeste špinat, pa jedna šalica (156 g) špinata sadrži čak 540 mg kalija, ističu stručnjaci i dodaju da špinat sadrži puno više kalija u odnosu na banane.

Najbolje je da jedete sirov špinat u salati, ali mnogi vole napraviti smoothie od špinata.

Recept za zaleni napitak

Napravite zeleni napitak tako što ćete u blender dodati 2 šake špinata, bananu, jabuke, vodu, sok od jednog limuna i malo žutog šećera. Dobit ćete 700 ml ukusnog i zdravog napitka koji regulira visoki tlak.