Naranča kao lijek: Ljekovita svojstva koja rijetki znaju

Naranča kao lijek regulira krvni tlak i šećer u krvi, dobra je za imunitet i zdravlje očiju, a ima i brojna druga ljekovita svojstva.

U pitanju je jedno od najpopularnijih vrsta voća na svijetu, a to zaslužuje svojim slatkim okusom, divnom bojom kao i svim ljekovitim svojstvima koja sadrži. 

Naranča se ukorijenila u našu kulturu. Mnogi ne mogu pojesti doručak bez soka od naranče, a da ne spominjemo razne slastice kojima naranče daju divnu osvježavajuću notu. 

Naranče se dijele na slatke i gorke od kojih naravno prednjače slatke. Većinom trebaju biti čvrste izvana i dosta teške jer te naranče imaju mnogo više soka od onih lakših. 

Ovo su ljekovita svojstva naranče:

Naranča je odlična za imunitet

Naranča je odlična za imunitet
Foto: Unsplash

Naranča je prepuna vitamina C. Samo jedna naranča dovoljna je za 115% DPD vitamina C. Unos vitamina C povezan je sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Ujedno, vitamin C je ključan za naš imunološki sustav koji brani tijelo od bolesti, napose gripe i prehlade te upala uha. 

Naranča je odlična za kožu

Naranča sadrži antioksidante koji štite kožu od napada slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. Svakodnevno konzumiranje naranči vas u 50. godini može učiniti mnogo mlađima. 

Naranča je dobra za krvni tlak i kolesterol

Naranča je bogata vitaminom B6 te zbog toga sudjeluju u proizvodnji hemoglobina i reguliranju krvnog tlaka zbog magnezija koji sadrže. 

One ujedno imaju velik potencijal smanjiti kolesterol u većoj mjeri nego određeni lijekovi i to bez nuspojava. 

Naranča može regulirati šećer u krvi

Naranča je puna vlakana koja su važna za regulaciju šećera u krvi, a to ih čini odličnim voćem za dijabetičare. One, ujedno, sadrže samo jednostavne šećere koji sprječavaju nagli rast šećera u krvi nakon obroka. No, to ne znači da je u redu pojesti nekoliko naranči odjednom jer je čak i previše zdravog šećera loše za zdravlje. 

Naranča može smanjiti rizik od raka 

Naranča može smanjiti rizik od raka 
Foto: Unsplash

Naranča sadrži D-limonen koji navodno sprječava razvoj raznih vrsta raka, uključujući rak pluća, kože i dojke. Vitamin C i antioksidanti su isto jako važni za jačanje imunološkog sustava, a tako i za borbu protiv raka.

Smanjenom riziku od raka pridonose i vlakna u naranči. Naime, do 15% slučajeva raka uzrokovano je mutacijama u DNK što se može spriječiti vitaminom C. 

Naranče su dobre za probavu

Naranče imaju dosta alkalnih minerala koji igraju ulogu u zdravoj probavi, a koji im ujedno daju kiselkasto svojstvo. Isto vrijedi i za limun koji je, nesumnjivo, jedna od najkiselijih vrsta voća. 

Naranča je jako dobra za zdravlje očiju 

Naranča sadrži karotenoide i vitamin A zbog čega je odlična za zdravlje očiju. Vitamin A je ujedno odgovoran za sprječavanje makularne degeneracije koja je javlja s godinama, a koja ponekad vodi do sljepoće. Ujedno pomaže očima pri upijanju svijetla. 

Zanimljivosti

1. Vjerojatno ste mnogo puta htjeli iscijediti naranču, no jeste li znali da je to najbolje činiti kada je naranče topla? One, naime, stvaraju više soka kada su sobne temperature tako da ih je dobro malo pritisnuti dlanovima i ugrijati prije cijeđenja. 

2. Nakon što naranču rasiječete, ako ju nećete odmah koristiti, naranču spremite u zatvorenu posudu inače će vitamin C iz nje nestati. 

3. Naranče sadrže razgradiva i nerazgradiva vlakna što potiče dobro funkcioniranje probave te sprečava pretjerano meku stolicu. 

4. Malo povijesti: jeste li znali da su naranče prvi put krenule rasti u dijelovima Indije, Kine i Azije? Tek u prvom stoljeću po Kristu su ih Rimljani prenijeli u Rim. Na Haitiju su posađene pred kraj 15. stoljeća, a u Panami i Meksiku oko 1518. godine. 

Ako se želite osladiti i biti zdravi, posegnite za narančom.