Je li sok od naranče dobar za naše zdravlje?

Sok od naranče postao je popularan dio doručka mnogih obitelji. Naranče su same po sebi vrlo zdrave, posebno zbog velikih doza vitamina C koje sadrže. No, što je sa sokom od naranče, posebice onim kupljenim u trgovini? Je li sok od naranče dobar za zdravlje ili nije?

Poznato je da određene marke sokova od naranče imaju manje dodanih šećera i više prave naranče dok druge pak sadrže pregršt šećera i dodanih bojila kao i aroma.

Naravno, šećer ni u kojem smislu nije dobar, on potiče razvitak dijabetesa, negativno utječe na zdravlje zglobova te vodi do povećanja masti oko trbuha. 

Ako baš niste tip osobe koja želi cijediti naranče i svako jutro praviti svježi sok, velika je mogućnost da ćete ga kupiti u trgovini – dovoljno je samo pažljivo pročitati etiketu kako biste vidjeli koliki je udio naranče, a koliki udio šećera. 

No, čak se i ovdje javljaju neki problemi. Mnogi smatraju da nikakav kupljeni sok od naranče nije zdrav, dok se, u drugu ruku, javljaju i oštri pobornici kupljenog soka od naranče koji tvrde da je on jednako zdrav kao i svježa naranča. 

Je li sok od naranče koristan za zdravlje? Što je onda istina? Pa, ništa nije crno bijelo, zato donosimo informacije o tome što se događa kada svaki dan pijete sok od naranče. 

Sok od naranče zubi i tijelo
Foto: Pexels

Zubi i tijelo

Započnimo s pozitivnom stranom. Mnoge vrste kupovnog soka od naranče imaju mnoštvo antioksidanata. Navodno su neke vrste pune flavonoida i karotenoida koji imaju protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti otekline i upale. 

Negativno je što sok od naranče nije baš dobar za zube. Prema jednom istraživanju, kiselost soka od naranče uklanja zubnu caklinu za 84%, slabi zube te njihov izgled čini vrlo grubim što može dovesti do propadanja zubi. Ovo nije niti malo dobra informacija. 

Također, stručnjaci preporučuju da popijete svoj sok što prije, tj. unutar 20 minuta, jer duža izloženost kiselinama znači lošije zube. 

Rak i žgaravica

Još jedna pozitivna strana konzumiranja soka od naranče jest da on može pomoći spriječiti rast kancerogenih tumora. Provedeno je istraživanje na štakorima kojima je davana duplo jača doza soka od naranče te se ispostavilo da im se smanjio rizik od razvitka raka debelog crijeva. 

Nažalost, redovno konzumiranje soka od naranče može dovesti do čestih žgaravica što je potvrđeno istraživanjem u kojem je 73% sudionika osjetilo žgaravicu nakon konzumacije soka od naranče. 

No, to nije sve. Redovno konzumiranje soka od naranče u jutro povezano je s povećanim rizikom od razvitka raka kože. Istraživanje je otkrilo da su sudionici, više od jedne trećine, koji su svakodnevno pili velike količine soka od naranče, bili podložniji javljanju melanoma. 

Sok od naranče za zdravlje
Foto: Pixabay

Srce i kolesterol

Sok od naranče može dobro utjecati na zdravlje srca kao i na smanjenje kolesterola. Prema još jednom istraživanju, dugotrajna konzumacija soka od naranče može smanjiti loš kolesterol, a povećati dobar kolesterol. 

Zaključak

Sok od naranče zasigurno ima svojih prednosti, ali i mana – umjerenost je ipak vrlina, a to uključuje pijenje soka od naranče. 

Nemojte da vas negativne strane uplaše, jednostavno ograničite konzumaciju soka od naranče na jednu ili dvije čaše te ga nemojte piti svaki dan. Također, kada kupujete sok od naranče, pažljivo čitajte etiketu kako bi bili sigurni da nema šećera.