Što je Isus mislio kad je rekao „ne bacajte biserje svoje pred svinje“?

Stih „ne bacajte biserje svoje pred svinje“ dio je Propovijedi na Gori, a da bismo razumjeli njegovo značenje, moramo razumjeti njegov kontekst i poziciju unutar propovijedi.

Krist je upravo završio s poučavanjem velike grupe ljudi o suđenju i prijekoru: „Ne sudite, da ne budete osu­đeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti“ (Matej 7,1-2 VB), te „Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svojega, pa ćeš onda jasno vidjeti izvaditi iverak iz oka brata svojega“ (Matej 7,5 VB). Zatim, u 6. stihu, Krist učvršćuje ove opomene i pokazuje nam razliku između „suda“ i „prosuđivanja“.

Analogija sa psima zapravo dolazi iz Izreka: „Kao što se pas vraća svojoj bljuvotini, tako ludi ponavlja bezumlje svoje“ (Izreke 26,11 VB). Na isti način opisuju se i svinje, kao što to prikazuje Petar: „A dogodilo im se [lažnim prorocima i učiteljima] što veli istinita izreka: ‘Pas se vrati svojoj bljuvotini i okupana svinja valjanju u blatu’“ (2. Petrova 2,22 VB).

Psi i svinje su oni koji odbacuju i hule na evanđelje

Psi i svinje ovdje predstavljaju one koji ismijavaju, odbacuju i hule na evanđelje nakon što im je ono podijeljeno. Ne bismo smjeli nastaviti s evanđeljem Isusa Krista u smjeru nekoga tko nema drugu namjeru nego pogaziti ga i vratiti se svojim zlim putovima. Takve ljude prepoznajemo prosuđivanjem, koje je u određenoj mjeri dano svim kršćanima (1. Korinćanima 2,15-16).

To ne znači da se suzdržavamo od propovijedanja evanđelja. Sam Isus je učio i jeo s grešnicima i carinicima (Matej 9,10). U suštini, poduka u Mateju 7,6 ista je ona koju je Isus dao svojim apostolima kada je rekao: „A ako vas tko ne primi i ne posluša riječi vaših, izlazeći iz doma ili grada onoga otresite prašinu sa svojih nogu“ (Matej 10,14 VB).

Ne bismo smjeli suditi drugima, jer smo krivi za isto što su i oni. Međutim, uzdržljivost od suda nas ne sprječava od rasuđivanja onih koji bi prihvatili, ili barem poštovali, evanđelje od onih koji bi ga ismijali, izrugali i pogazili, a potom se okrenuli prema nama i izvrijeđali nas. Balansiranje suda s prosuđivanjem je mudrost zmija o čemu Isus govori u Mateju 10,16.

Ne bacajte biserje svoje pred svinje!

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE