Ne bacajte ovaj korov – vrlo je ljekovit

Ne bacajte ovaj korov - vrlo je ljekovit
Foto: Pixabay

Ovu biljku mnogi smatraju korovom, ali istina je potpuno drugačija. Riječ je o skromnom tuštu koji može vašu trpezu obogatiti na mnogo zdravih i ukusnih načina.

Tušt potječe iz Kine i Indije gdje je oduvijek bio popularan i kao začin i kao povrće. Možete ga naći i kod nas, i to na svakom koraku.

Uglavnom u vidu korova raste uz puteve, kuće i vinograde, i to na osunčanim mjestima, a cvjetovi mu se razvijaju od lipnja do listopada.

Oglas

Tušt je najbolje brati kad je mlad, kako stari tako je i manje ukusan.

VIDI OVO: Ovaj korov iz vrta je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

Za jelo se koristi cijeli sočni nadzemni dio. Mladi listovi su blagog, kiselo-slanog okusa i možete ih koristiti u salati ili kuhati.

Starije listove morate skuhati prije jela, pa se koriste kao varivo, sami ili kao dodatak jelu, a od njih možete praviti i juhe. Sjeme možete također iskoristiti, tako što ćete ga samljeti i od njega napraviti brašno.

Ljekovita svojstva tušta

Istraživanja su pokazala kako tušt pomaže kod povišenog krvnog tlaka, a od svih biljaka ima najveći udio omega 3 masnih kiselina.

Oglas

Ipak, budite oprezni sa njim, jer sadrži i dosta oksalata koji u prevelikim količinama može biti jedan od uzročnika stvaranja kamena u bubregu.

VIDI OVO: Uvrstite ovu biljku u prehranu i smanjit ćete rizik od raka

Prije pripreme, naravno, tušt dobro operite tako što ćete sudoperu ili neku veliku posudu napuniti vodom i potopiti tušt.

Promiješajte malo kako biste uklonili prljavštinu. Biljka će tada početi puštati i gomilu malog, crnog sjemenja koje je jestivo i, kao što smo rekli, odlično za brašno, pa ako želite, možete ga sakupitu. Kada ste ga dobro oprali, osušite krpom i spreman je za pripremu.