Jer njegova smo tvorevina, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja ­unaprijed pripravi Bog da u njima hodimo. – Efežanima 2,10

Rođeni sa svrhom

Nitko ne može spriječiti Božji naum (Job 42,2), a kako Bog drži sve pod kontrolom ne postoje slučajna rođenja. Boga ništa ne može iznenaditi. Unaprijed je znao dan vašeg rođenja i ima planove za vas. Psalmist je to znao i napisao da će Bog u njemu ispuniti svoju svrhu (Psalam 138,8). Znamo da i Božja Riječ izlazi i čini ono za što joj Bog daje moć, i da uvijek ispunjava svrhu zbog koje je poslana (Izaija 55,11), jer se nijedan Gospodnji naum ne može zaustaviti (Jeremija 4,28). Budući da je Isus Bog, Njegova namjera također nikad ne može biti osujećena (Luka 4,43), i bez obzira na to što su vjerske vođe odbili Božji plan, oni su bili nemoćni u odnosu na svemoćnog Boga (Luka 7,30). Baš kao što je Isusova svrha dolaska na svijet bila ta da bude Kralj (Ivan 18,37), isto tako i mi imamo svrhu i zapravo smo pozvani po Božjoj odluci (Rim 8,28), a svrha koju kao vjernici imamo jest ta da smo predodređeni i pozvani, a zatim opravdani i na kraju proslavljeni (Rimljanima 8,30) kako bismo postali djeca Božja i bili suobličeni sa slikom Sina Božjega (Rimljanima 8,29).

Stvoreni za njegovu slavu

Budući da znamo da sve što je stvoreno naviješta Božju slavu (Psalam 19,1), također su i oni koji se Njegovim imenom zovu stvoreni za Njegovu slavu (Izaija 43,7). Pavao, koji je ovo jasno razumio, Korinćanima je rekao da, pošto smo kupljeni krvlju Janjeta Božjeg, trebamo našim tijelima proslaviti Boga (1. Korinćanima 6,20). Budući smo djelo Božje, On je za nas unaprijed pripravio dobra djela koja će ga proslaviti (Efežanima 2,10).

Božja svrha se ne može pokolebati

Bog je podigao Davida radi svoje svrhe (Djela 13,36), Abraham je Božjom svrhom određen da bude otac mnogih naroda  (Rimljanima 4,11), Bog je podigao faraona za svoju svrhu (Rimljanima 9,17), Pavao je bio obraćen za Božju svrhu (Djela 26,16), a Krist je umro za najveću svrhu (Efežanima 3,11). Dakle, što je s vašom svrhom? Koja je vaša i moja svrha? Vjerujem da smo se rodili u pravo vrijeme i na pravom mjestu koje je Bog naumio u svom srcu (Propovjednik 3,1-3), a ta svrha jest proslaviti Boga u našim tijelima tako što živimo svetim životom, činimo dobra djela za Njegovu slavu i javno dijelimo Kristovo evanđelje, Njemu na slavu. Stvoreni smo za Njegovu slavu, i to je naša svrha na ovoj zemlji.

Molitva za kraj

O Stvoritelju Bože, Oče moj, ti si nas sve stvorio za svoju slavu, zato mi pomozi da razumijem ono što trebam učiniti u svom životu kako bih ti donio veću slavu, jer ti želiš one koji ti se klanjati u duhu i istini (Ivan 4,24). U Isusovo ime molim. Amen.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.

IZVORRhetoricaljesus.com