Ne zaboravljajmo naše sinove
Foto: Faithit.com

Često se bojim da zaboravljamo naše sinove. Možda je to malo teška izjava, ali je i nešto što me zabrinjava te se kladim da možda zabrinjava i vas.

Prolazim Facebookom i pretražujem Internet velik broj minuta u danu. Članak do članka govori o našim kćerima i kako je važno za nas da ih odgajamo da budu snažne, samostalne i sposobne.

Kako je važno da ih ohrabrujemo da koriste svoj glas i da dijele svoje priče i da se nikada ne pognu pred ni jednim muškarcem.

Kao majka dvije predivne – iznutra i izvana – kćeri mlađe od sedam godina, čitam sve te članke.

Čitam ih, ponovno ih čitam, i onda se trudim što više mogu kako bih upotrijebila sve savjete, prijedloge i izvukla svaku moguću mudru riječ u nadi da će me voditi u uspješnom odgajanju kćeri.

No, čujte i ovo.

Ja imam i sina. On ima četiri i pol godine i moje je sve.

On je smiješan, pametan, vrlo inteligentan, znatiželjan, lako se uzbudi i vrlo je osjećajan.

Ona ima tu nevjerojatnu mogućnost da bez imalo muke donese osmijeh na lica svih oko nas sa samo jednom riječju ili izrazom lica.

On je jako poseban te nosi svoje (a vjerojatno i moje) osjećaje na dlanu, ti osjećaji ga vode u djelima kroz cijeli dan.

On je pun ljubavi te ima vrlo otvoren um, već sada ima tako mnogo karakteristika koje želim i ja imati.

Da, svi mogući članci su o odgoju kćeri, ne sinova. I, kada naiđem na neki članak o odgoju sinova, onda je riječ o tome kako trebamo odgajati naše sinove da imaju određene vrijednosti za dobro naših kćeri i žena u svijetu.

PROČITAJTE: 5 stvari koje svaki sin treba čuti od svog oca

To je nešto što mi se baš i ne sviđa.

Da, sretna sam putnica na vlaku koji vozi našu djecu do odredišta da postanu dobra ljudska bića, ali se ne slažem s idejom da trebamo odgajati naše sinove na određen način za pogodnost svih žena ovoga svijeta.

Naši sinovi zaslužuju i svoje pogodnosti.

Naši sinovi zaslužuju samo „biti“ kao i naše kćeri.

Možda postoji mnoštvo muškaraca s lošim karakterima, ali nije istina da su svi, baš svi, muškarci i dečki moralno zaostali. Ovo nije očito većini ljudi zbog općenitih komentara o „današnjim muškarcima“.

Slušajte, da mene pitate da dam mišljenje o tome kakvi su danas muškarci i dečki na osnovi mog malenog četverogodišnjeg sina kojem dopuštam da samo „bude“, ovo bih vam rekla:

Dečki su najbolji.

Oni su zakon.

Dečki su snažni.

Dečki se zaštitnički ponašaju.

Dečki su dobri.

Dečki su luckasti.

Dečki su vrijedni.

Dečki su znatiželjni.

Dečki daju.

Dečki su zabavni.

Dečki su inteligentni.

Dečki opraštaju.

Dečki su sve što su i cure.

Dečki su komplicirani (na dobar način).

Dečki su važni.

Dečki su važni jednako kao i cure.

Evo, ponovite:

Dečki su važni jednako kao i cure.

No, dečki će samo biti te stvari ako mi, kao roditelji i kao društvo, dopustimo da to budu.

Mogu se samo nadati će većina ovih divnih dečki u našim domovima imaju unutarnji osjećaj samovrijednosti koji neće nestati kao posljedica manjka podrške od strane našeg društva.

PROČITAJTE: Kako odgojiti sina: 7 istina koje mora znati svaka majka dječaka

Članci trebaju biti o tome kako da odgojimo naše djevojčice i dječake da budu snažni, samodostatni i sposobni.

Od neopisive je važnosti ohrabrivati naše sinove da koriste svoj glas, da iznose svoju priču i da se nikada ne pognu pred bilo kojim drugim muškarcem, ili ženom.

Odgojiti dobro ljudsko biće – muško ili žensko – znači da moramo u srcu nositi, ohrabrivati i umnažati vjerovanje da niti jedan spol nije vrjedniji naše pažnje, podrške i ljubavi.

Naši su sinovi jednako važni kao i njihove sestre te je vrijeme da se o tome počne govoriti u više članaka na koje naiđemo.

Autorica: Nicole Merritt; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com